News

Biserica Ortodoxă va avea propriul DNA. Instanțele ecleziastice vor sancționa și faptele de corupție

Biserica Ortodoxă Română își va crea o instituție proprie care să cerceteze și să sancționeze faptele de corupție ale clerului.
16.12.2023 | 09:50
Biserica Ortodoxa va avea propriul DNA Instantele ecleziastice vor sanctiona si faptele de coruptie
Biserica Ortodoxă își creează propriul mecanism de combatere a corupției/ Foto: Basilica.ro
ADVERTISEMENT

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a elaborat un set de propuneri care să ducă la crearea unui corp specializat al BOR în cercetarea suspiciunilor de corupție în cazul clericilor, precum și crearea unor reguli care să ducă la sancționearea acestor fapte și pe linie bisericească, nu doar penală. Propunerile urmează să fie supuse aprobării Sindoului în următoarea ședință, informează agenția Basilica.

Corpuri de control la nivelul fiecărei mitropolii

În urma analizei actualelor prevederi statutare și regulamentare din Biserica Ortodoxă Română, la Cancelaria Sfântului Sinod s-a constatat că, deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevăzut statutar la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit) și pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească adică de control, nu există însă o coroborare între aceste două prevederi statutare”, se arată într-un comunicat al Cancelariei Sinodului BOR.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor fi înființate corpuri canonice de control juridic și financiar atât la nivelul patriarhiei, cât și al mitropoliilor, care să funcționeaze sub coordonarea unui ierarh-vicar. Aceste corpuri canonice de control nu vor fi alcătuite exclusiv din clerici, urmând să fie cooptați și juriști și economiști cu experientă, care să fi demonstrat „corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică.

După aprobarea înființării acestor corpuri canonice de control juridic și financiar, se va trece la elaborarea unui regulament pe baza căruia să-și desfășoare activitatea, regulament care să prevadă atributele și responsabilitățile acestor organisme de control juridic și financiar, precum și modul lor de organizare și funcționare.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă va stabili explicit care sunt faptele de corupție

Biserica Ortodoxă nu doar că va înființa instituții menite să combată corupția din interiorul său, ci va modifica și normele dreptului canonic astfel încât faptele de corupție să fie menționate explicit printre cele care trebuie sancționate de către autoritatea bisericească.

S-a constatat că, în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Rezultă, așadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române”, a motivat Cancelaria.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, propunerile Cancelariei au fost aprobate, joi, de către Permanența Consiliului Național Bisericesc, urmând ca măsurile privind sancționarea corupției în Biserică să fie prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod.

Propunerile au fost date publicității la scurtă vreme după ce arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, pentru cumpărare de influență. „În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”, se spune într-un comunicat al DNA din 5 decembrie.

ADVERTISEMENT

Cei 800.000 lei ar fi urmat să fie folosiți pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Alături de arhiepiscop, în dosar a fost pus sub acuzare și un consilier de-al său.

ADVERTISEMENT