News

Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice în nici două minute. Peste 800 de unități de cult s-au înscris în program

Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice. Bugetul a fost rezervat în nici două minute, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu.
27.06.2023 | 21:54
Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice in nici doua minute Peste 800 de unitati de cult sau inscris in program
Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice în nici două minute. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice în nici două minute. Anunțul a fost făcut, marți, de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Este vorba de bugetul acordat prin Casa Verde Fotovoltaice.

Bisericile au epuizat fondurile pentru panouri fotovoltaice

AFM transmite că peste 800 de biserici și unități de cult s-au înscris în acest program. Mai exact, 875 de solicitanți vor instalarea panourilor fotovoltaice, aceasta fiind ultima etapă de înscrieri, conform președintelui AFM.

ADVERTISEMENT

„Este primul an când, pe lângă beneficiarii persoane fizice, am introdus o nouă categorie de solicitanţi, şi anume, unităţile de cult, care astăzi şi-au manifestat interesul deosebit pentru accesarea acestui program.

Înscrierile în program, din partea persoanelor fizice şi a unităţilor de cult, însumează solicitări de finanţare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacităţi de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, a transmis președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

ADVERTISEMENT

Mai exact, într-un minut și 55 de secunde s-au înscris cele 875 de unități de cult. Astfel, bugetul de 17,5 milioane de lei a fost deja rezervat. Unitățile vor beneficia de o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor, în limita sumei de 20.000 lei, în scopul instalării sistemelor cu o putere minim de 3 kw.

Care este următoarea etapă, după depunerea dosarelor

Deocamdată, în București există o singură biserică care are montate panouri fotovoltaice. Din anul 2021, parohia Iancu Nou Bălăneanu beneficiază de 54 de astfel de panouri. „Noi avem foarte multe anexe dincolo de locașul de cult care consumă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru făcea ca cheltuiala, banii pe energie electrică, să fie costisitoare și atunci am socotit că având acoperișul îndreptat spre sud nu a făcut decât că lucrarea lui Dumnezeu să fie desăvârşită cu aşezarea acestor panouri fotovoltaice.”, a transmis Laurenţiu Lazăr, preot paroh Biserica Iancu cel Nou, pentru Observatornews.ro.

După depunerea dosarelor urmează o altă etapă, cea privind autorizarea instalatorilor. Fiecare unitate de cult va încheia un contract cu aceștia. Instalatorul va examina dosarul, iar apoi va începe instalarea panourilor.

ADVERTISEMENT

Ulterior, instalatorii vor primii banii decontați de reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu. Însă, înainte vor fi nevoiți să demonstreze că sistemul funcționează, iar beneficiarul este prosumator.

ADVERTISEMENT
Tags: