Life

Cât costă un sistem de panouri solare pentru întreaga casă. Suma nu e mare deloc și în scurt timp vei avea facturi pe zero la gaze și la electricitate

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru panouri fotovoltaice la o locuință. Costurile nu sunt foarte mari și se vor amortiza în timp.
11.03.2023 | 14:00
Cat costa un sistem de panouri solare pentru intreaga casa Suma nu e mare deloc si in scurt timp vei avea facturi pe zero la gaze si la electricitate
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru panouri fotovoltaice la o locuință. Costurile nu sunt foarte mari și se vor amortiza în timp. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cât costă un sistem de panouri solare pentru întreaga casă, dar și care sunt aspectele pe care trebuie să le știi înainte de a face acest pas. Suma nu e mare deloc și în scurt timp vei avea facturi pe zero la gaze și electricitate.

Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru panouri fotovoltaice la o locuință. Costurile nu sunt foarte mari și se vor amortiza în timp

Panourile fotovoltaice au început să fie tot mai vizibile pe acoperișurile locuințelor din România, interesul fiind din ce în ce mai mare în rândul oamenilor care doresc să se debranșeze de la gaze și energie electrică.

ADVERTISEMENT

Înainte de a lua în calcul instalarea acestui echipament trebuie să vă gândiți la componentele pe care le include. Este vorba de planourile solare în sine și un invertor care are rolul de a transforma curentul continuu în curent alternativ.

De asemenea, este nevoie de o structură fixă sau un tracking (orientat automat spre soare). Acesta urmează poziția soarelui și este bine să fie instalat pe sol. Mai trebuie achiziționat și un echipament de măsurare care calculează energia produsă de instalație și evaluează performanța acesteia.

ADVERTISEMENT

Prețul panourilor solare sunt calculate în termeni de cost pe watt, de obicei între 600 și 800 de euro pe metru pătrat. Potrivit playtech.ro, un sistem complet poate ajunge chiar la 1.600 de euro per kilowatt instalat.

Din păcate, cele mai ieftine, sub 1.000 euro nu pot garanta o calitate bună. Așadar, e foarte important să adăugați pe listă bateriile solare și alte elemente conexe înainte de a instala pe casă un astfel de sistem care generează energie electrică.

ADVERTISEMENT

Sursa menționată anterior, mai susține că un sistem off-grid care alimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1.100 euro, în timp ce costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0,8 – 1 euro /watt peak (Wp).

Concret, prețul unei instalații solare începe de la suma de 3.200 euro. La acești bani se mai pun montajul care diferă în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă. În plus, oamenii trebuie să ia în calcul avizele și proiectarea pentru care se plătesc alți bani suplimentari.

ADVERTISEMENT

Condițiile optime pentru instalarea panourilor solare

Condițiile optime pentru instalarea panourilor solare în cazul unei locuințe sunt foarte simple. Casa trebuie să fie orientată spre sud pentru a obține o lumină solară maximă. De asemenea, e nevoie de o înclinație între 15º și 45º.

Dacă unghiul acoperișului nu se află între aceste cifre, structurile ar trebui plasate în așa fel încât să se realizeze acest unghi. Casa trebuie să fie construită pe un teren regulat și pătrat, iar dimensiunea acoperișului să fie de aproximativ 40 de metri pătrați.

E foarte important ca locuința dumneavostră să nu se afle într-o zonă cu umbră. Căminul nu trebuie să aibă deloc în preajma sa alte clădiri sau copaci pentru că în felul acesta lumina solară nu va ajunge la panouri.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul 
Reacţia lui Wiz Khalifa după ce a fost săltat de jandarmi la festivalul "Beach, Please!"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Doliu la Hollywood. A murit idolul unei generații
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația