News

Bișniță cu vouchere de vacanță. Ce riscă cei care le vând sau le cumpără de pe internet

Un fenomen care ia o amploare tot mai mare este cel al vânzării voucherelor de vacanță prin internet. Practica este interzisă, dar are tot mai mare succes.
06.08.2023 | 10:27
Bisnita cu vouchere de vacanta Ce risca cei care le vand sau le cumpara de pe internet
Românii merg în vacanță cu vouchere cumpărate de pe internet / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În dorința unor vacanțe mai ieftine, mulți români apelează la achiziția unor vouchere de vacanță, prin internet. În ultima perioadă, numărul anunțurilor de vânzare a tichetelor de vacanță a crescut simțitor.

Cât costă voucherele de vacanță ”la negru”

Cei care aleg să achiziționeze aceste vouchere fac o economie de cel mult 500 de lei. În medie, aceasta este diferența dintre valoarea reală a tichetului și prețul de vânzare.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru un voucher de vacanță, în valoare de 2.000 de lei, se poate achita aproximativ 1.500 de lei. Restul de 500 de lei devine ”profitul” cumpărătorului, care nu mai este nevoit să achite suma întreagă atunci când pălătește serviciile turistice prin această metodă.

Comercializarea voucherelor de vacanță implică și unele riscuri. Cei care apelează la astfel de metode pot ajunge să plătească amenzi usturătoare.

ADVERTISEMENT

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile

Și unitățile de cazare care nu verifică identitatea titularului voucherelor riscă, de asemenea, să fie amendate.

,,NU! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

ADVERTISEMENT

Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, se arată pe site-ul turism.gov.ro.

În realitate, ”afacerea” înflorește, sub ochii autorităților. La final de sezon, anunțurile de vânzare a voucherelor de vacanță aproape că au explodat.

ADVERTISEMENT

Hotelierii acceptă această metodă

De asemenea, hotelierii nu par să ia prea tare în serios avertismentul autorităților.

Reporterii Adevărul au sunat la mai multe unități de cazare de pe litoral și au întrebat dacă se pot prezenta la recepție cu voucherele de vacanță ale altei persoane.

În cele mai multe cazuri, răspunsul a fost afirmativ, iar hotelierii au dat asigurări că nu vor fi probleme.

ADVERTISEMENT
Tags: