News

Boala care afectează 400.000 de români. Jumătate din bolnavii de psoriazis se simt discriminați la locul de muncă

România se află pe primele locuri în Europa în ce privește numărul persoanelor diagnosticate cu psoriazis, o boală care poate afecta inclusiv viața socială a oacienților.
29.10.2021 | 20:56
Boala care afecteaza 400000 de romani Jumatate din bolnavii de psoriazis se simt discriminati la locul de munca
Peste 400.000 de români suferă de diverse forme de psoriazis/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 29 octombrie drept “Ziua Mondială a Psoriazisului”, cu scopul de a educa publicul larg cu privire la psoriazis, o  boală cronică, inflamatorie, cu o frecvență de 4,9% în România.

Leziunile care apar pe pielea bolnavilor pot determina reacții de respingere din partea persoanelor cu care vin în contact, deși boala nu este una contagioasă. Astfel, este afectată viața profesională și socială a pacienților care, în  multe cazuri, suferă de depresii și se plâng de discriminare la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Din 2004  Societatea Română de Dermatologie a inițiat o campanie cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, prin care încearcă să informeze publicul asupra faptului că boala nu este contagioasă și persoanele care suferă de această afecțiune nu  ar trebui discriminate.

Psoriazisul afectează viața socială a bolnavilor

Deocamdată nu se știu cauzele exacte ale psoriazisului însă a fost demonstrată existența unei predispoziții genetice pentru această boală, iar stresul este un factor important care poate duce la declanșarea ei.

ADVERTISEMENT

Boala este legată de sistemul imunitar și are două vârfuri de incidență – 25-35 de ani și 60-70 de ani – dar poate apărea la orice vârstă, inclusiv la copii.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că psoriazisul este a cincea cea mai frecventă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. La nivel mondial, psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni, dintre care 400.000 sunt în România.

ADVERTISEMENT

Un procent de 20-30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap.

Pe lângă faptul că este o boală de piele, psoriazisului îi sunt asociate și numeroase comorbidități, însă aspectele vizibile ale afecțiunii determină implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic:

ADVERTISEMENT

-43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”;
-60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive;
-1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment;
-50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă;
-62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii”, menționează Societatea Română de Dermatologie.

Campanii împotriva discriminării

Prin campaniile inițiate, SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri și altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecţiune.

În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia Covid 19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale (…) O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății” a declarat Dr. Alin Nicolescu – secretar general al SRD.

Din 2015, bolnavii cu psoriazis sunt înregistrați în Registrul Național de Boli Dermatovenerice. „Trebuie să înțelegem că psoriazisul nu este o boală a rușinii, nu este o boală contagioasă și că paleta destul de largă de soluții terapeutice actuale oferă posibilitatea unui tratament care să ducă la remisiunea leziunilor pe perioade lungi de timp”, se mai spune în comunicatul SRD.

ADVERTISEMENT