News

Boala care este letală în combinație cu coronavirusul. Foarte mulți români care sufereau de ea au murit

02.09.2020 | 09:57
Boala care este letala in combinatie cu coronavirusul Foarte multi romani care sufereau de ea au murit
ADVERTISEMENT

Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) și mai multe cu societăți științifice și medicale internaționale recunosc obezitatea ca fiind o boală cronică progresivă cauzata de factori multipli de mediu și genetici.

În combinație cu coronavirusului, obezitatea se dovedește, în cele mai multe cazuri, a fi letală. La această concluzie au ajuns, în perioada pandemiei, mai mulți cercetători din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Și în România, printre cele peste 3.600 de decese anunțate de la intensificarea epidemiei de Covid-19, foarte multe persoane obeze au pierdut lupta cu noul virus.

Boala din România letală în combinație cu coronavirusul

În weekendul trecut, România a raportat un nou deces din cauza infecției cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale. Este vorba de medicul Cristian Milicin, 44 de ani, un angajat din sistemul sanitar ”perfect sănătos și fără alte comorbidități”.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor descrieri, se pare că medicul din Timișoara suferea și de obezitate, o afecțiune care și în cazul său s-a dovedit a fi fatală în combinație cu Covid-19.

”E adevărat că avea obezitate gradul II, dar să fim serioşi, dacă ar muri toţi obezii care ar face COVID, s-ar goli planeta”, declara Cristian Oancea, director de spital în România, după decesul medicului Milicin, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Oancea, contrazis de cercetători: obezitatea crește riscul decesului

În ciuda opiniei medicului Oancea, lumea medicală a ajuns la concluzia că obezitatea crește riscul complicațiilor sau chiar decesului în cazul persoanelor infectate cu coronavirus.

Astfel, dacă în România obezitatea nu este văzută ca o amenințare uriașă, această boală tocmai i-a alarmat pe medicii din toată lumea, în contextul pandemiei de coronavirus. Un studiu care a fost condus de Universitatea din Carolina de Nord a relevat nişte procente catalogate drept ”înfiorătoare“ de către oamenii de ştiinţă.

ADVERTISEMENT

Cum arată cifrele despre pacienţii cu COVID-19 care suferă de obezitate: Riscul internării lor în spital din cauza COVID-19 creşte cu 113%, au 74% şanse mai mari să ajungă la Terapie Intensivă după ce iau coronavirus și, cel mai grav, riscul decesului cauzat de COVID-19 creşte cu 48%.

”Am fost şocat când am văzut cifrele. Când riscul decesului creşte cu aproape 50%, ăsta e un procent al naibii de mare şi de alarmant! De fapt, tot ce am aflat prin acest studiu e de-a dreptul înfiorător, mult peste aşteptările noastre. Şi nu mă refer doar la riscul decesului.

Riscul internării la Terapie Intensivă se dublează în cazul pacienţilor obezi care au COVID-19. Aceste procente m-au şocat“, a spus profesorul Barry Popkin, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT