Life

Boala care le dă bătăi de cap adulţilor odată cu venirea iernii: “Durează între 10 zile şi două săptămâni”

Experții au vorbit despre boala care îi afectează pe adulți odată cu venirea iernii. Este vorba despre o afecțiune contagioasă.
18.10.2022 | 09:13
Boala care le da batai de cap adultilor odata cu venirea iernii Dureaza intre 10 zile si doua saptamani
Adulții sunt afectați de o boală comună în sezonul rece. Sursa foto: freepik.com/pvproductions
ADVERTISEMENT

Un expert a vorbit despre boala care îi afectează pe adulți odată cu venirea iernii și simptomele pe care le are aceasta. Este vorba despre conjunctivită, o afecțiune comună, dar contagioasă.

Conjunctivita, boala care îi poate afecta pe adulți odată cu venirea iernii

Optometristul Mark Shelton a vorbit despre conjunctivită, o afecțiune la care sunt predispuși adulții în sezonul rece. Iarna reprezintă o perioadă dificilă pentru vedere deoarece ochii se pot usca din cauza vântului și a aerului rece.

ADVERTISEMENT

Din această cauză crește riscul de afecțiuni oculare iarna, inclusiv conjunctivita.

Și răceala este o boală des întâlnită iarna, iar conjunctivita virală poate fi un efect secundar al acesteia. Adulții sunt predispuși la această afecțiune contagioasă mai ales dacă intră în contact cu o persoană care este răcită.

“Adulții sunt predispuși în special la conjunctivită virală dacă au intrat în contact cu cineva care este răcit sau care a tușit sau a strănutat, deoarece este foarte contagioasă.

ADVERTISEMENT

Conjunctivita, care durează între 10 zile și două săptămâni, este o infecție comună care provoacă inflamarea conjunctivei – țesutul care căptușește interiorul pleoapei și membrana care acoperă partea albă a globului ocular pentru a-l menține umed.”, a explicat optometristul Mark Shelton pentru express.co.uk.

Afecțiunea se dezvoltă mai ales la temperaturi scăzute și aer uscat, așa că oamenii sunt predispuși să o contacteze și în octombrie.

ADVERTISEMENT

Cele mai comune simptome ale conjunctivitei sunt ochii roșii și iritați, mâncărimi, dar și “o senzație de nisip în globii oculari, pleoape și gene lipicioase și scurgeri incolore sau galbene din ochi”, a mai explicat optometristul.

Cum se poate preveni răspândirea conjunctivitei

Pentru a preveni răspândirea conjunctivitei, cei care o contactează trebuie să fie foarte precauți. Aceștia ar trebui să fiarbă niște apă, pe care să o lase apoi să se răcească.

ADVERTISEMENT

Trebuie să folosească apoi vată curată, înmuiată în apa fiartă, pentru a-și freca ușor genele și pentru a curăța orice scurgere din ochi.

Vata trebuie aruncată imediat, pentru a nu intra în contact cu o altă persoană. Procesul trebuie repetat de 3-4 ori pe zi, până când infecția dispare.

Dacă simptomele persistă, cei afectați trebuie să meargă la medicul de familie sau la optician.

Cei care poartă lentile de contact ar trebui să le evite până când se vindecă de această afecțiune.

Mark Shelton a vorbit despre o altă afecțiune comună iarna, și anume ochii uscați. Vremea rece, frigul și vântul puternic pot cauza uscarea ochilor, dar și căldura pornită în casă sau în mașină, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute afară.

“Simptomele ochiului uscat apar atunci când glandele oculare ale unei persoane nu produc suficiente lacrimi pentru a menține ochii umezi. (…)

Printre simptome se numără mâncărimea sau durerea ochilor, senzația de nisip, înroșirea ochilor sau sensibilitatea la lumină. În cazurile mai severe, o persoană poate experimenta o vedere încețoșată.”, a mai explicat Mark Shelton.

Problema se poate rezolva cu ajutorul picăturilor de ochi fără prescripție medicală. În unele cazuri este nevoie de un unguent prescris de medic.

Dacă problema este legată de canalul lacrimal, atunci este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Ochii trebuie protejați și în sezonul rece. Ochelarii se soare sunt eficienți și iarna, nu doar vara, mai ales dacă au lentile polarizate, care reduc cantitatea de lumină solară care intră în ochi.

ADVERTISEMENT
Tags: