News

Bogdan Aurescu, ales judecător al Curții Internaționale de Justiție. A devenit primul român în această poziție

Bogdan Aurescu, fost ministru de externe al României, a fost ales, joi, judecător al Curții Internaționale de Justiție de la Haga.
09.11.2023 | 21:56
Bogdan Aurescu ales judecator al Curtii Internationale de Justitie A devenit primul roman in aceasta pozitie
Bogdan Aurescu, ales judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bogdan Aurescu, fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă, a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ONU de la Haga.

Bogdan Aurescu, ales judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

Pentru această funcție, Aurescu a fost co-nominalizat de alte 9 state în afară de România. Vorbim de Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Oficialul român a luptat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian. Acesta este membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est.

Țara noastră a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia doar 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie“, a scris Aurescu, joi, pe platforma X (fostul Twitter).

Fostul șef MAE a mai mulțumit statelor membre ONU ”pentru încrederea acordată mie și școlii românești de drept internațional. Este, de asemenea, un semn de mare apreciere pentru poziția de principiu a României de a plasa întotdeauna respectul strict pentru dreptul internațional în centrul politicii sale externe, pe care am avut onoarea să o coordonez”.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași postări din online a lui Aurescu, o altă premieră este aceea că, pentru prima dată în istoria CIJ, un judecător din Rusia nu este ales pentru acest post la Haga.

Klaus Iohannis salută numirea lui Aurescu la Haga: ”O victorie pentru România”

Tot pe platforma X, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare lui Bogdan Aurescu pentru alegerea sa în această funcţie. În plus, şeful statului a felicitat întreaga diplomaţie românească.

ADVERTISEMENT

”Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu. Aceasta este o victorie pentru România, pentru întâietatea dreptului internaţional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris şeful statului pe platforma X.

Și MAE, instituție condusă mai mulți ani de Bogdan Aurescu, a salutat decizia de joi. ”Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea, la 9 noiembrie 2023, a prof. dr. Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcție a unui cetățean român reflectă recunoașterea profesionalismului și a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internațional”, transmite MAE.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga este compusă din 15 judecători. Vorbim de principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Olanda.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem...
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului...
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului edil al Capitalei
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor