Sport

Bogdan Lobonț, prima apariție după ce Fanatik a dezvăluit că Gigi Becali îl vrea la FCSB: „Nu pot să-mi schimb mentalitatea!”. Ce spune de Pintilii

Bogdan Lobonț, fostul selecționer al României U20, a fost pe lista lui GIgi Becali la FCSB. Ce spune despre filosofia sa de antrenor.
16.03.2023 | 19:20
Bogdan Lobont prima aparitie dupa ce Fanatik a dezvaluit ca Gigi Becali il vrea la FCSB Nu pot sami schimb mentalitatea Ce spune de Pintilii
8 luni au trecut de când Bogdan Lobonț e liber de contract. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

FANATIK a anunțat că Bogdan Lobonț a fost lista de antrenori a lui Gigi Becali la FCSB, însă fostul mare portar are șanse destul de mici să ajungă la vicecampioana României. „Lobby” a oferit primul interviu după ce a negociat cu FCSB.

Bogdan Lobonț, despre filosofia sa de antrenor și de ce a acceptat să antreneze în România: „Aș accepta și acum oferta”

FANATIK a dezvăluit că Bogdan Lobonț nu este dorit la FCSB de managerul general, Mihai Stoica. Gigi Becali a lăsat de înțeles că Bogdan Lobonț ar putea fi pe lista lui de antrenori: „Să vedem, s-ar putea să fie un antrenor român sau un antrenor străin. Să vedem care cunoaște mai bine filozofia.

ADVERTISEMENT

Sunt doi din afară și unul din România. Cel din România a lucrat, a fost și la echipa națională. Să vedem dacă se mulează pe filozofia noastră. Dacă ne înțelegem cu el, e posibil să fie cu Universitatea Craiova”.

Antrenorul în vârstă de 45 de ani a explicat cum se pregătește pentru următoarea provocare: „Eh, depinde cum vezi. Din punct de vedere al energiei, câteodată sunt bine, câteodată sunt mai jos. Sunt chestii absolut normale, umane. Important e să conștientizezi când ieși mai jos”, a spus Lobonț la podcastul „Profu’ de sport”, realizat de Cătălin Țepelin.

ADVERTISEMENT

Bogdan Lobonț vrea să revină în „iarbă”: „Au trecut opt luni de când n-am mai antrenat”

Bogdan Lobonț rămâne la fel activ și implicat deși e liber de contract: „Sunt într-o perioadă de vacanță-muncă. Așa-mi place să definesc această perioadă. Dacă stau acasă nu înseamnă că nu fac absolut nimic în ceea ce privește meseria mea. Mă updatez tot timpul, citesc. Au trecut opt luni de când n-am mai antrenat”.

Din punctul său de vedere, a luat cea mai bună decizie privind începutul carierei de antrenor: „Nu mi-a fost teamă să vin în România. Aș accepta și acum oferta de la U Cluj. Mie-mi place presiunea! Pot să zic că nici nu se putea mai bine să-mi încep cariera de antrenor! Trebuie să vezi ce nu a mers ca să știi pe ce să lucrezi să progresezi.

ADVERTISEMENT

Mi-au spus că mă aleg pentru că am stat mult afară și vreau să schimb mentalitatea. După două luni: ‘Bogdan, tu trebuie să schimbi după ei că e ceva ce nu funcționează!’. Zic: ‘Adică acum câteva luni tu-mi spui mie trebuie să vin să schimb mentalitatea și acuma voi îmi cereți să mă schimb eu după ei?! Așa ceva e exclus! Eu nu pot să-mi schimb mentalitatea’”.

Ce tip de antrenor este Bogdan Lobonț: „Am refuzat o ofertă recent”

Bogdan Lobonț a vorbit despre filosofia sa de antrenor și cum ar trebui să se comporte un jucător și un club profesionist: „Sunt genul de antrenor căruia nu-i place să controleze jucătorii. Vreau să-i inoculez: ‘bă, băiatule, ești profesionist! E responsabilitatea ta. Da, noi trebuie să-ți dăm toate instrumentele. Tu trebuie să știi să își gestionezi responsabilitatea’. Nu vreau să creadă că stau să-i controlez. 

ADVERTISEMENT

Dacă tu pui la dispoziția jucătorilor toate instrumentele posibile: nutriționist, o persoană cu care să lucreze din punct de vedere mental, dar 360 de grade! Sunt persoane competente care pot face asa, nu mental coach”.

Lobonț a dezvăluit de ce a refuzat recent să preia o echipă: „Am refuzat o ofertă din liga a treia. Voiam să vin cu echipa mea. S-au schimbat foarte multe și într-un ritm extraordinar în toate domeniile. Singur nu poate un antrenor. De-asta am refuzat Tunari, pentru că am cerut încă cinci persoane în staff”.

Bogdan Lobonț: „La prima întâlnire am stat 3 ore! Mi-am luat 5 pagini de notițe!”

„Lobby” e extrem de meticulos și nu pare deloc genul de antrenor cu care Gigi Becali ar putea colabora„Le-am prezentat o analiză în baza a ce am discutat cu ei. La prima întâlnire am stat trei ore! Mi-am luat cinci pagini de notițe, ca să înțeleg ce vor. Dacă-mi spui din start: ‘Vrem să facem performanță!’. Hai să vedem cum se face performanța asta.

Eu dacă-ți dau un plan, performanța din punctul meu de vedere se face uite așa. Accepți bine, nu, la fel de bine. Prieteni ca înainte, n-am nimic împotriva. De aceea sunt și celelalte persoane, pentru a gestiona unul din aceste patru puncte pe care le-am pus. 

E chimia echipei, analiza, strategia echipei și politica de transferuri și durata contractelor la jucători. De-asta sunt persoanele care sunt lângă mine, să-mi dea o mână de ajutor ca să pot să gestionez toate aceste patru puncte. Nu e că eu nu sunt competent să le gestionez singur, dar nu mai am timp să antrenez echipa! Pentru mine e simplu: ori toți, ori niciunul!”.

De ce Andrea Compagno e cel mai bun atacant din România: „E pe primul loc la mare distanță”

Bogdan Lobonț l-a lăudat pe Andrea Compagno: „Sunt jucători străini și de calitate. E Compagno, care din punctul de vedere e pe primul loc și e la distanță mare de locul secund. Dugandzic nu mă dă pe spate. Îmi place mai mult Compagno pentru că știe să se miște”. 

Bogdan Lobonț, nemulțumit de situația lui Mihai Pintilii și a celorlalți antrenori din Liga 1: „Am făcut 8 ani de școală!”

Bogdan Lobonț acuză situația antrenorilor fără licență și a vorbit și despre Mihai Pintilii: „Toți vor să fie antrenori mâine! Nu, tată! Ai nevoie de școală ca să fii antrenor! Dar trebuie să o vezi și din altă perspectivă. Când te-ai dus la școală în clasa întâi ai vrut să fii direct la a 12-a!

Poți asta? Nu! A trebuit să urmezi niște pași. Ai nevoie de timp. Mulți zic că a fost jucător la nivel înalt și știe meserie. E diferit! Eu în trei ani am făcut licența A și UEFA Pro! Și din 2014 când am început să fac școala pentru faimosul carnet de antrenor. Sunt 8 ani! Trebuie să faci pașii ăștia și nu ai cum! Toți se visează Guardiola! 

Voi de ce credeți că Pinti se gândea tot timpul, articol în stânga și în dreapta. O parte din energia lui nu mergea acolo? Cine spune că nu e adevărat eu nu îl cred. Nu mai ești capabil. De-asta e școală să înveți!”.

Bogdan Lobonț, mesaj clar pentru foștii fotbaliști: „Nu toți trebuie să se facă antrenori!”

„Dacă ai ales meseria asta trebuie să știi ce implică. L-am auzit și pe Adi Popa. Da, dacă școala durează opt ani, trebuie să o faci! Nu toți jucătorii de fotbal trebuie să se facă antrenori.

Toți vor să se facă antrenori! De ce? Ciprian Marica a zis un lucru: un singur coleg din generația mea a mers pe partea administrativă!”.


  • Cota BETANO pentru FCSB: 1,83 este cota pentru „ambele echipe marchează” la meciul FCSB – Universitatea Craiova

ADVERTISEMENT