Sport

Bogdan Lobonț, prezentat oficial ca selecționer al naționalei U20: „Să fac o reconstrucție? Nu sunt constructor, nu sunt zidar”

Bogdan Lobonț a fost prezentat oficial ca selecționer al naționalei U20.
11.08.2021 | 14:16
Bogdan Lobont prezentat oficial ca selectioner al nationalei U20 Sa fac o reconstructie Nu sunt constructor nu sunt zidar
ADVERTISEMENT
11-08-2021
11:16

Bogdan Lobonț, prezentat oficial ca selecționer al naționalei U20: „Să fac o reconstrucție? Nu sunt constructor, nu sunt zidar”

Bogdan Lobonț a fost prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, ca selecționer al naționalei U20.

Fostul portar al naționalei României susține că obiectivul său este acela de a da continuitate jucătorilor care nu mai sunt eligibili pentru naționala U19 și trebuie să facă pasul către U21.

„Pot să vă spun că sunt emoționat, bucuros pentru alegerea făcută. Este ca în prima zi la școală, sunt nerăbdător să cunosc fondul de jucători pe care U20 îl are la dispoziție. Sunt convins că o să obținem maximum din potențialul fiecăruia.

Prima acțiune o să înceapă pe 29 august, primul meci, contra Portugaliei, pe 2 septembrie, și apoi contra Angliei pe 6 septembrie, în deplasare. Practic, se dă o continuitate jucătorilor de U19. Datoria noastră este să dezvoltăm calitățile pe care le prezintă acești jucători, obiectivul nostru este să dăm cât mai mulți jucători pentru naționala U21 și pentru naționala mare.

Ceea ce am făcut în anul precedent, 2020-2021, mi-a dat posibilitatea să urmăresc și cu mai mare atenție fondul de jucători tineri, eligibili pentr U21, U20, U19. Pot să afirm că este un fond de 40-50 jucători pe care îi avem în vedere.

Eu, să fac o reconstrucție? Nu sunt constructor, nu sunt zidar. Obiectivul nostru este să dăm continuitate jucătorilor ce termină cu U19 și trebuie să facă pasul spre U21.

Naționala U20 este o fereastră importantă în îndeplinirea acestui obiectiv. Ținând cont că o parte dintre jucători activează și în Liga 2, chiar și în Liga 3, le dă posibilitatea tuturor echipelor care fac parte din eșalonul secund să promoveze și mai mulți jucători.

Sincer să fiu, nu m-a surprins alegerea Federației pentru acest rol. Sunt convins că sunt persoana potrivită la locul potrivit. Negocierile au durat foarte puțin, ținând cont și de background-ul pe care l-am avut ca și jucător pentru echipa națională. A fost foarte ușor de negociat. Sunt convins că au fost și alte nume pe listă”, a declarat Bogdan Lobonț, în cadrul conferinței de presă.

După Florin Bratu, instalat oficial pe banca echipei U21 a României în locul lui Adrian Mutu, a venit rândul unui alt fost internațional să se alăture loturilor naționale. Este vorba despre Bogdan Lobonț, căruia îi va reveni misiunea de a pregăti selecționata U20, înființată în iarna anului trecut, pentru eliminarea ecartului dintre Under 19 și Under 21.

Sunt convins că împreună reușim să scoatem maximum din potențialul echipei, atât din jucători, cât și din staff-ul tehnic”, a reacționat fostul portar, aflat la a doua colaborare cu forul condus de Răzvan Burleanu, după ce a făcut parte din staff-ul primei reprezentative, ca „secund” al lui Cosmin Contra, în 2019.

ADVERTISEMENT

În calitate de principal, acesta a condus, însă, doar Universitatea Cluj, echipă cu care a ratat promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc, iar în ultima perioadă a lucrat în departamentul de scouting al celor de la AS Roma.

Bogdan Lobonț, primul selecționer al naționalei U20

Sunt bucuros și emoționat în același timp de alegerea făcută. Am același sentiment pe care l-am avut atunci când am fost convocat pentru prima dată la echipa națională.

ADVERTISEMENT

Aștept cu nerăbdare prima acțiune, cea din septembrie, ca să ne cunoaștem. Sunt convins că împreună reușim să scoatem maximum din potențialul echipei, atât din jucători, cât și din staff-ul tehnic”, a declarat Bogdan Lobonț. Conform comunicatului transmis de FRF, prezentarea oficială va avea loc miercuri, 11 august, în cadrul unei conferințe de Presă ce se va desfășura la Casa Fotbalului.

Odată cu înființarea naționalei U20, pe modelul Angliei, Italiei, Spaniei, Germaniei sau Portugaliei, România a devenit singura țară din Europa de Est cu o selecționată la acest nivel de vârstă. Practic, jucătorii vor disputa meciuri internaționale până în momentul în care vor putea face pasul spre U21.

ADVERTISEMENT

De altfel, „Pisica” își va face debutul chiar în toamnă, când este programat un turneu amical la care vor participa adversari de top, după cum urmează:

  • 2 septembrie: România U20 – Portugalia U20
  • 6 septembrie: Anglia U20 – România U20
  • 7 octombrie: România U20 – Cehia U20
  • 11 octombrie: Germania U20 – România U20
  • 11 noiembrie: România U20 – Polonia U20
  • 15 noiembrie: Italia U20 – România U20
ADVERTISEMENT

Propunerea a venit din dorința de a oferi în continuare meciuri internaționale generațiilor Under 19 care încheie ciclul, eliminând astfel ecartul dintre Under 19 și Under 21.

Noua reprezentativă U20 a României va disputa meciuri amicale internaționale până când jucătorii vor face pasul spre România U21”, au fost argumentele aduse de federali în favoarea înființării noii reprezentative.

ADVERTISEMENT