News

Bolnavii de la azilele groazei, acuzați că sunt responsabili de condițiile improprii. „Neregulile se datorează comportamentului beneficiarilor”

Activitatea Centrului "Căsuța lu Min" din Târgu Mureș a fost suspendată în urma unui control efectuat de DSP pe 10 iulie, dar patronii au cerut în instanță anularea deciziei.
31.07.2023 | 13:14
Bolnavii de la azilele groazei acuzati ca sunt responsabili de conditiile improprii Neregulile se datoreaza comportamentului beneficiarilor
Căsuța lu Min din Târgu Mureș a fost controlată de DSP pe 10 iulie. Ulterior, CRJ a efectuat un control la căminul cu același nume din Bârdești Colaj: FANATIK, Sursa foto: casutalumin.ro, Facebook CRJ
ADVERTISEMENT

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş instrumentează dosarul cu privire la azilul de la Bârdești, trei inculpați fiind arestați preventiv pentru 30 de zile. Aceștia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

Asociația Re-Min a dat în judecată DSP

Această măsură a fost luată de Tribunalul Mureș care a admis, în Cameră de Consiliu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş privindu-i pe cei trei inculpați.

ADVERTISEMENT

Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Prin intermediul Asociației Re-min se derulează activitatea a două centre pentru persoane vulnerabile, numite “Căsuța lu Min”, unul la Bârdești și altul pe platoul Cornești, într-un cartier rezidențial din Târgu Mureș. Controlul care a dezvăluit ororile, efectuat de Centrul de Resurse Juridice, a avut loc pe 27 iulie la centrul din Bârdești.

ADVERTISEMENT

Pe 17 iulie 2023, Asociația Re-Min a dat în judecată Direcția de Sănătate Publică a Județului Mureș, dosarul al cărui obiect este „suspendare executare act administrativ” fiind înregistrat la Tribunalul Târgu Mureș, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice. Prin cererea de suspendare, reclamantul Asociaţia RE-MIN a solicitat suspendarea executării actului administrativ  din 11.07.2023 prin care s-a dispus suspendarea activităţii centrului de îngrijire din Târgu Mureş până la pronunţarea instanţei de fond privind anularea actului administrativ menţionat.

DSP a întocmit procesul verbal pe 11 iulie

În motivarea cererii s-a arătat că inspectorii din cadrul Direcţiei de de Sănătate Publică a Județului Mureş, în data de 10.07.2023, au realizat o acţiune de control inopinat la locaţia reclamantului. Prin urmare, pentru prezumtiva nerespectare a normelor igienico-sanitare constatate în urma controlului efectuat, inspectorii au întocmit procesul verbal de constatare nr. 295/10.07.2023, iar la data de 11.07.2023 a fost întocmită decizia comunicată la data de 14.07.2023, privind suspendarea activităţii centrului de îngrijire şi asistenţă „Căsuța Lu Min” .

ADVERTISEMENT

„Se arată că DSP Mureş este un organ al statului care acţionează în interesul şi în vederea protejării sănătăţii şi integrităţii beneficiarilor de asistenţă socială, însă, în speţă, sănătatea beneficiarilor reclamatei nu a fost periclitată în niciun fel, astfel că nu se impunea sancţionarea reclamantei, aspect care rezultă implicit din constatările cuprinse în procesul verbal de constatare nr. 295/10.07.2023.”, au menționat în dosar avocații Asociaţiei Re-Min.

Aceștia au susținut că, la un control anterior, locația nu a avut probleme: „Precizează că anterior emiterii licenţei de funcţionare provizorie nr. 1576 din 03.05.2023, locaţia a fost verificată şi corespundea normelor tehnico-sanitare întrucât în caz contrar ANPDPD nu ar fi emis actul de funcţionare cu termen de valabilitate de un an de zile.”

ADVERTISEMENT

Avocații centrului au susținut că bolnavii sunt cei responsabili de condițiile improprii. “Aşadar, neregulile (instalaţii sanitare fără capac; praf; mochetă decopertată în unele camere) constatate ele către inspectorii DSP, care au determinat emiterea deciziei de suspendare a activităţii centrului de îngrijire şi asistenţă se datorează în mare parte comportamentului beneficiarilor care fiind diagnosticaţi medical cu boli psihice sau retard mintal, în mod frecvent provoacă acţiuni de distrugeri”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Tribunalul Mureș a respins cererea Asociației Re-Min

„Reclamanta se consideră persoană vătămată în sensul dispoziţiilor Legii 554/2004, întrucât prin emiterea Deciziei nr. ### din 11.07.2023, i-au fost generate grave prejudicii. Astfel, aspectele cuprinse în procesul verbal de control nr. 295 din 10.07.2023, nu se coroborează cu situaţia faptică existentă. Reclamanta a depus diligenţa necesară în vederea prestării de servicii în condiţii de igienă, pentru a nu pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea beneficiarilor centrului de îngrijire şi asistenţă „Căsuța Lu Min”, au mai notat judecătorii.

Mai mult, magistrații au subliniat că nu închiderea centrului afectează starea de sănătate a bătrânilor, ci menţinerea lor în acele condiţii.

„Apreciază că suspendarea activităţii centrului de îngrijire şi asistenţă, raportat la neregulile constatate de inspectorii DSP Mureş, este nejustificată şi neîntemeiată, întrucât nu au fost depistate nereguli de funcţionare majore care să pună în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea beneficiarilor. Nu închiderea centrului afectează starea de sănătate a beneficiarilor, ci menţinerea lor în acele condiţii. În urma suspendării, beneficiarii au fost relocaţi în timp foarte scurt de către autorităţile competente, către unităţi sanitare iniţial.”, se mai menționează în dosar.

„Autorizaţia sanitară de funcţionare a unităţii nu a fost retrasă, nefiind îndeplinite cauzele care ar fi dus la luarea acestei măsuri. Ori, în speță, reclamanta nu a dovedit că se află în situația în care, producerea efectelor actului administrativ ar fi în măsură să îi prejudicieze în mod ireparabil patrimoniul, în condițiile în care ține de aceasta să se conformeze în cel mai scurt timp și să remedieze condițiile improprii de funcționare constatate de inspectorii sanitari.

Pentru considerentele reţinute în fapt şi în drept, constatând ca fiind neîntemeiată cererea de suspendare a Deciziei nr. ###/11.07.2023 de suspendare a activităţii Centrului de îngrijire şi Asistenţă Căsuța Lu Min din Târgu Mureş, instanța o va respinge”, se mai menționează în document. Pe 26 iulie 2023, Tribunalul Mureș a respins cererea formulată de Asociația Re-min.

ADVERTISEMENT