Life

Bolovanul care a uimit pe toată lumea. Stârnește curiozitatea oricărui om care-l vede

Bolovanul care a uimit pe toată lumea. Pare că sfidează legile naturii și atrage vizitatori din toată lumea, chiar și în sezonul rece.
05.04.2024 | 09:39
Bolovanul care a uimit pe toata lumea Starneste curiozitatea oricarui om carel vede
Bolovanul care a uimit pe toată lumea. Sursa foto: colaj Fanatik/ Fanatik
ADVERTISEMENT

Bolovanul care a uimit pe toată lumea este, de fapt, o stâncă de șapte metri lungime ce stă în echilibru perfect pe o altă bucată uriașă de piatră. Și deși pare ca poate oricând să cadă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Bolovanul care a uimit întreaga lumea. Atrage zilnic mii de vizitatori

Kummakivi este locul care atrage în fiecare zi turiști de peste tot din lume. Este o stâncă de șapte metri lungime care stă perfect în echilibru pe un alt bolovan și deși pare nesigur, niciodată nu s-a clintit din loc.

ADVERTISEMENT

Punctul de contact dintre cele două pietre este unul mic, iar roca superioară efectuează un act de echilibrare aparent imposibil. Cercetătorii sunt confunzi, deoarece nu se știe cine a așezat în acest mod rocile.

Stânca uriașă se află în pădurea densă din Ruokolahti, aproape de granița cu Puumala, Finlanda, iar zona este protejată încă din anul 1962, fără a interveni și a modifica locul original.

ADVERTISEMENT

Care sunt explicațiile atracției turistice

În mitologia Finlandei există mai multe creaturi supranaturale, precum trolii și uriașii, despre care se spune că au existat și la noi în țară. Se spune că aceștia au o putere fizică mult mai mare decât a unui om normal.

Mai mult de atât, au fost asociate cu anumite peisaje stâncoase. De pildă, hiisi este un tip de uriaș din mitologia finlandeză despre care se spune că locuiește în zonele de munte.

ADVERTISEMENT

În folclor se spune că acești uriași au forța necesară pentru a ridica și arunca bolovani, precum și să sculpteze găuri neobișnuite în aflorimente stâncoase. Aceasta este, de altfel, și explicația populară pentru stânca Kummakivi.

Bolovanul ar fi fost adus acolo chiar de către un uriaș. Dar există, pe de alte parte, și câteva lămuri aduse de către cercetători și specialiști în domeniul. De când ar data, de fapt, piatra?

ADVERTISEMENT

Conform geologilor, bolovanul uriaș ar fi fost adusă în acel loc de ghețari chiar în ultima perioadă glaciară. Atunci când ghețarii s-au retras din zona dinspre nord, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.

ADVERTISEMENT