Orășelul din România care atrage turiști din toată lumea. Străinii sunt fascinați de tradițiile de aici care se păstrează cu mare sfințenie an de an. De-a lungul vremii au venit persoane din Europa, Canada, Japonia și Statele Unite ale Americii.
Localitatea din nord-estul țării care este vizitată de oameni din toate colțurile pământului. Călătorii sunt atrași de obiceiuri, multe dintre acestea având loc în perioada sărbătorilor de iarnă. Unul dintre ele se desfășoară pe final de an.
Micul oraș Comănești din județul Bacău este căutat de turiștii de pretutindeni datorită Festivalului Urșilor Dansatori. Oamenii de toate vârstele poartă blănuri de urs, care pot ajunge până la greutatea de 50 de kilograme.
Ele sunt păstrate cu mare grijă din generație în generație. Urșii mărșăluiesc pe 30 decembrie pe străzile din localitate. Ei dansează în sunetul asurzitor al tobelor, mârâie în glumă sau chiar se prefac că îi vor ataca pe spectatori.
Cele mai vestite cete de urși au peste 100 de membri, care au diverse vârste. Printre acestea se numără: Ceata Urșilor din Sipoteni, Ursul de la Comănești Leorda, Ursul de la Comănești Asău și Ursul cu Irozii din Dofteana.
Prin acest obicei, care este unul foarte renumit în această zonă a României, colindătorii evocă regenerarea naturii și trecerea anotimpurilor. În timpul dansului ursul moare, însă apoi reînvie, ceea ce arată puterea uriașă pe care o are acest animal.
Membrii cetelor din urși din județul Bacău vorbesc cu mare însuflețire despre acest obicei. Foarte mulți din oraș au dezvăluit care sunt motivele pentru care duc an de an datina mai departe, adrenalina fiind unul dintre acestea.
„Mă simt eliberată, Ursul ne eliberează sufletele”, a spus Maria despre trăirile pe care le are atunci când merge la colindat îmbrăcată în blană de urs, conform stirileprotv.ro. Ea s-a alăturat cetei din Sipoteni când avea 5 ani. Acum are 22.
„Sper că copiii noștri vor face ca acest obicei unic să dureze pentru totdeauna. Mă pot imagina renunțând la orice, dar nu voi renunța niciodată să fac asta”, a declarat o femeie de 35 de ani, mai arată sursa citată.
Festivalul Urșilor Dansatori este inclus de ceva vreme în Patrimoniul Cultural UNESCO, lucru care atrage anual foarte mulți turiști atât din România, cât și din alte părți ale lumii. Turiștii sunt foarte încântați de obiceiurile românești.
Mii de oameni vin în localitatea Comănești pentru a asista la parada zgomotoasă și viu colorată, care la final va avea și un câștigător. Un juriu alege mereu ceata de urși care va fi recompensată cu suma de 5.000 de lei.