Life

Unde se află Zidul Uriașilor, locul de legendă din România. Originea lui e inexplicabilă

Zidul Uriașilor este un loc de legendă din România, a cărui origine nu o cunoaște, de fapt nimeni. Unde este situat acesta?
18.03.2024 | 12:35
Unde se afla Zidul Uriasilor locul de legenda din Romania Originea lui e inexplicabila
Unde se află Zidul Uriașilor. Sursa foto: colaj Fanatik/ Radu Iftinoiu
ADVERTISEMENT

Marele zid românesc sau Zidul Uriașilor este un loc de poveste din România. Nimeni nu știe, de fapt, cum s-a creat, dar în jurul său, oamenii din zonă au născocit mai multe legende.

Unde se află Zidul Uriașilor

În folclorul românesc există numeroase povești cu uriași și ființe mitologice, iar în zona de curbură a Carpaților, spun oamenii, există și o dovadă a existenței giganților.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o formațiune geologică misterioasă, cunoscută drept Marele zid românesc sau Zidul Uriașilor. Aceasta este situată pe raza comunei Valea Salciei, în județul Buzău, la granița cu Vrancea.

Zidul se află, aflat spre izvoarele râului Câlnău, este format dintr-un strat de roci dure, în compoziția cărora se găsesc și scoicile unei mări preistorice care a existat în regiune în urmă cu peste 11 milioane de ani, ce purta numele de Paratethys.

ADVERTISEMENT

Faptul că roca pare bine șlefuită i-a făcut pe unii să creadă că zidul a fost construit de oameni, dat fiind că are aproximativ un metru lățime, cu înălțimi ce ajung și 20 de metri pe anumite porțiuni.

Deși pare că se termină după 40 de metri, Zidul Uriașilor, fotografiat de Radu Iftinoiu, continuă cu o o altă porțiune, la o distanță de aproximativ 500 de metri de locul aparentei întreruperi.

ADVERTISEMENT

Originea este inexplicabilă

Originea calcarului într-o zonă în care se găsesc doar marne și gresii este inexplicabilă. Același lucru se aplică și în cazul lungimii, neobișnuite pentru un monument al naturii creat prin eroziune- așa cum l-au numit oamenii de știință.

Totuși, localnicii au găsit diferite explicații pentru construcția de aproximativ 10 kilometri, care se întinde pe direcție fostei granițe dintre Buzău și Vrancea. Astfel, Zidul Uriașilor ar fi fost ridicat de de fiul cel mic al Babei Vrâncioaia, pe pământurile primite de la Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Legenda care a dat și numele locului spun că uriașii care trăiau aici, numiți mileni, au construit zidul pentru că și-au dorit să schimbe albia Râului Slănic. Ei ar fi pus pariu că vor termina până când cocoșul va cânta de ziuă. Totuși, când aproape au reușit, barajele s-au rupt și au murit toți înecați.

ADVERTISEMENT