Sport

Bombă în Liga 1! Scenariul prin care Dinamo s-ar putea salva chiar dacă termină pe loc de retrogradare. Update exclusiv

Federația Română de Fotbal va schimba regulamentul de licențiere pentru participarea în Liga 1, urmând să se țină cont de punctajul pe care cluburile îl vor obține în clasificarea academiilor de juniori.
25.12.2021 | 11:30
Bomba in Liga 1 Scenariul prin care Dinamo sar putea salva chiar daca termina pe loc de retrogradare Update exclusiv
Dinamo s-ar putea salva chiar dacă va termina sezonul pe loc de retrogradare (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT
25-12-2021
09:28

Mirel Rădoi întăreşte scenariul prezentat de FANATIK: "Dinamo nu va retrograda"

La 11 zile de când FANATIK a prezentat scenariul prin care Dinamo s-ar putea salva de la retrogradare, Mirel Rădoi a oferit o declaraţie care întăreşte ideea că formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare nu va pica din Liga 1.

“Eu spun că indiferent ce se va întâmpla cu Dinamo, nu va retrograda. Şi dacă va retrograda sportiv sunt sigur, din informaţiile pe care le am, că vor fi 18 echipe. Eu nu cred că Liga, Federaţia şi televiziunile îşi pot permite ca un brand atât de puternic să retrogradeze”, a declarat Mirel Rădoi pentru Telekom Sport.

14-12-2021
15:40

Anunțul oficial al FRF

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat că, în cadrul ultimei ședințe a Comitetului Executiv din 2021, s-a hotărât ca, începând cu sezonul următor, în procesul de licențiere pentru Liga 1, să se țină cont și de punctajul pe care cluburile îl vor obține în clasificarea academiilor de juniori.

„Sistemul de licențiere pentru Liga 1. Întregul regulament a fost dezbătut și aprobat astăzi. Ar fi câteva modificări. Procedura de licențiere va începe mai devreme, pe 21 martie. Facem această modificare pentru a extinde perioada de verificare și revizuire și pentru a avea timp de corecții. Termenul pe care îl avem la TAS va rămâne nemodificat. 

Se introduce criteriul sportiv privind academiile de copii și juniori. Cluburile de Liga 1 trebuie să îndeplinească cel puțin 75 de puncte pentru a obține licența. Între 60 și 75 de puncte se va plăti o penalizare de 100.000 de lei. Suma va fi împărțită cluburilor din Liga Elitelor. Pentru sub 60 de puncte se refuză licența de Liga 1. 

Se introduce, din 2023, și pentru cluburile din Liga 2. Ele vor trebui să atingă baremul de 60 de puncte.

Se introduce auditarea cluburilor din Liga 1. Se introduce un plafon pentru investiții în propria academie. Veniturile și cheltuielile centrului de copii și juniori vor fi publice pentru cluburile de Liga 1 și Liga 2. 

Situațiile financiare ale cluburilor de Liga 1 vor fi publicate pe 6 aprilie, cei care aplică pentru licența UEFA, și pe 20 aprilie, pentru cei care aplică la licența de Liga 1”, a declarat Răzvan Burleanu.

În 2019, FRF a demarat procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor pentru fotbal juvenil din România. Iar, începând cu sezonul următor, această clasificare ar putea influența în mod direct licențierea pentru participarea pe prima scenă a fotbalului românesc.

Punctajul academiilor este calculat în baza a șapte categorii, pe o scară de la 1 la 4. Însă, aceste capitole au o pondere diferită în scorul total, după cum urmează:

ADVERTISEMENT

Noile reglementări pentru obținerea licenței de Liga 1

Începând cu sezonul 2022/2023, procesul de licențiere pentru participarea în Liga 1 ar putea fi înăsprit. FRF dorește ca în acest proces să se țină cont de punctajul pe care cluburile îl vor obține în clasificarea academiilor de juniori.

Concret:

  • Cluburile, care vor obține minim 75 de puncte, vor primi licența de Liga 1.
  • Cluburile, care vor înregistra un punctaj cuprins între 60 și 75 de puncte, vor avea o penalitate financiară de 100.000 de lei. În plus, acestea vor trebui să semneze un acord cu FRF prin care își iau obligația ca, într-un an, să îndeplinească targetul de 75 de puncte.
  • Cluburile, care nu vor obține măcar 60 de puncte, nu vor primi licența de Liga 1.
ADVERTISEMENT

Dinamo s-ar putea salva, chiar dacă termină pe loc de retrogradare

În cazul în care noile reglementări vor intra în vigoare, echipele, care vor termina pe locurile retrogradabile, la finalul actualului sezon, ar putea să se salveze. Cum ar putea fi posibil acest lucru?

Potrivit noilor prevederi, formațiile, care nu vor obține măcar 60 de puncte în clasificarea academiilor de juniori, nu vor primi licența de Liga 1, chiar dacă, din punct de vedere sportiv, și-au obținut dreptul de a evolua pe prima scenă, terminând sezonul pe unul dintre locurile 1-12. Astfel că, locurile lăsate libere de aceste echipe, ar urma să fie ocupate de formațiile aflate pe pozițiile de retrogradare.

ADVERTISEMENT

Vestea este una importantă pentru Dinamo, care tocmai a învins-o, în campionat, pe Chindia Târgoviște, scor 1-0. Trupa lui Mircea Rednic trece printr-o perioadă grea, aceasta situându-se pe penultimul loc din Liga 1, cu 12 puncte obținute după 19 meciuri jucate.

Răzvan Burleanu: „E pentru prima dată când se va întâmpla acest lucru!”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a vorbit, la începutul lunii noiembrie, despre noul regulament de licențiere. Acesta a declarat că noile reglementări vor fi supuse la vot, în luna decembrie, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al FRF.

ADVERTISEMENT

„Am avut în primă lectură regulamentul de licențiere, urmând ca votul final să fie în decembrie. Sunt câteva elemente noi pe care le vom găsi în sistemul de licențiere, care fac referire la publicarea și auditarea veniturilor și cheltuielilor pentru centrele de copii și juniori. E pentru prima dată când se va întâmpla acest lucru.

Se va implementa un sistem, astfel încât, din 2022, 5% dintre venituri se vor duce în investițiile în centrul de copii și juniori. Acest procent va crește în 2023 la 6.5%, iar în 2024 la 7.5%”

Vom avea acel plafon minim, acel prag de 75 de puncte pentru obținerea licenței de Liga 1. Dacă un club se va situa în ecartul 60-75 de puncte va avea o penalitate financiară de 100.000 de lei și obligativitatea de a semna un acord cu FRF, prin care își ia obligația ca într-un an de zile să îndeplinească targetul de 75 de puncte.

Tot ce înseamnă sub 60 de puncte, duce la refuzarea licenței de Liga 1”, declara Răzvan Burleanu, în luna noiembrie.

Ce punctaj au obținut echipele din Liga 1, în 2021

FANATIK a analizat punctajele obținute, în acest an, în clasificarea academiilor de juniori, de echipele aflate în Liga 1, în actualul sezon. Și a reieșit faptul că 11 formații nu ar fi avut probleme cu obținerea licenței de Liga 1, dacă noul regulament de licențiere ar fi fost introdus încă din acest sezon.

Totodată, trei cluburi ar fi primit licența, dar și o amendă de 100.000 de lei. Este vorba despre Rapid, Chindia Târgoviște și FC Argeș.

FC U Craiova și CS Mioveni sunt formațiile care nu ar fi primit licența de Liga 1. Clubul patronat de Adrian Mititelu a obținut doar 24,10 puncte, în timp ce CS Mioveni nu a depus cerere de înscriere pentru clasificarea academiei.

Situația echipelor care se luptă pentru promovare

Petrolul, FC Hermannstadt, U Cluj și Concordia Chiajna sunt echipele, din Liga 2, cu cele mai mari șanse de promovare, având în vedere clasamentul. Aceste echipe stau bine și în clasificarea academiilor. Una singură – Concordia Chiajna – a trecut de pragul de 75 de puncte, în timp ce restul sunt aproape să-l atingă.

FC U Craiova nu se teme de noile reglementări

Contactat de FANATIK, Marcel Pușcaș, președintele FC U Craiova, a declarat faptul că formația olteană a luat mai multe măsuri pentru a-și îmbunătăți punctajul în clasificarea academiilor de juniori.

Oficialul grupării oltene susține că s-a investit în baza de pregătire a juniorilor, astfel că nici nu se gândește la posibilitatea ca FC U Craiova să nu obțină licența de Liga 1.

„S-au luat măsuri. S-a făcut o bază cu șase terenuri. Unul dintre criterii este baza sportivă, care este cea mai frumoasă din țară, și cea mai mare. Avem toate grupele aliniate, avem antrenori calificați. Fii convins că toate echipele de Liga 1 vor îndeplini criteriile”, a declarat Marcel Pușcaș, în exclusivitate, pentru FANATIK.

CS Mioveni, sigură de obținerea licenței de Liga 1

Daniel Barbu, director sportiv CS Mioveni, a spus, în exclusivitate, pentru FANATIK, că Mioveni nu a participat la clasificarea academiilor, deoarece, în sezonul trecut, echipele aflate în Liga 2 nu erau obligate să ia parte la acest demers.

Totodată, oficialul de la CS Mioveni susține că nu există nicio șansă ca echipa să nu obțină licența pentru primul eșalon.

„Nu am apărut în clasificare, pentru că noi veneam din Liga 2 și, în Liga 2, sezonul trecut, nu era obligatorie această clasificare a academiilor. Din sezonul 2022/2023, o să fie obligatorie și în Liga 2.

Am avut criteriu, pentru obținerea licenței, înființarea secției de fotbal feminin. Avem secții de fotbal feminin, avem juniori participanți la toate categoriile, deci avem tot ceea ce trebuie.

În acest sezon, vom participa și noi la clasificare. Din punctul meu de vedere, nu sunt emoții pentru obținerea licenței, deoarece s-a lucrat corect, centrul de copii și juniori a fost un punct de bază la noi. Nu există șanse să nu obținem licența”, a spus Daniel Barbu, în exclusivitate, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT