Life

Bomba momentului! Șeful TVR spune dacă România mai ajunge la Eurovision 2024

Participă sau nu România la Eurovision 2024? FANATIK a aflat ce se întâmplă în TVR legat de acest subiect, chiar de la directorul general.
17.01.2024 | 13:00
Bomba momentului Seful TVR spune daca Romania mai ajunge la Eurovision 2024
Șeful TVR a vorbit despre particioarea României la Eurovision 2024. Foto-montaj: FANATIK. Surse foto: TVR/ EBU
ADVERTISEMENT

Participarea României la Eurovision 2024 a devenit enigma începutului de an, după ce s-a aflat că TVR nu ar fi plătit taxa de participare de aproape 200.000 de euro către EBU.

Dan Turturică lămurește dilema privind participarea României la Eurovision 2024. Cât mai sunt ținuți pe jar fanii concursului

În exclusivitate pentru FANATIK, Dan Turturică a confirmat teama pe care fanii concursului muzical european o au. A spus că prezența țării noastre la Eurovision implică niște costuri destul de mari.

ADVERTISEMENT

Încă nu s-a bătut nimic în cuie cu privire la participarea României la ESC 2024!  FANATIK a aflat când se va lua o hotărâre clară. Fanii competiției mai stau pe jar până pe 25 ianuarie. Atunci va exista o ședință în urma căreia se va supune la vot acest subiect fierbinte, mai ales după eșecul răsunător de anul trecut, când am fost reprezentați de Theodor Andrei (și nu ne-am calificat în finală).

Uniunea Europeană de Radio-Televiziune a anunțat în luna decembrie 2023 lista țărilor confirmate pentru Eurovision 2024, iar România nu figura în tabel. TVR ar fi trebuit să achite o taxă de 180.000 de euro. Intrarea, totuși, a României din nou în concurs încă mai poate fi negociată.

ADVERTISEMENT

Prezența la ESC vine cu costuri mari. Șeful TVR: „Avem răgaz să dăm un răspuns până la sfârșitul acestei luni”

Taxa aceasta vine la pachet cu alte cheltuieli pe care TVR ar trebui să le facă pentru a face față acestui concurs. În primul rând, se pompează destul de mulți bani în organizarea Selecției Naționale.

Apoi, în cazul în care ne-am califica, costurile cu deplasarea la Malmo (Suedia) s-ar ridica la alte câteva zeci de mii de euro dacă nu chiar mai mult de atât. Așadar, problema nu e legată doar de taxa anuală către EBU, ci și de eforturile financiare care vine la pachet cu prezența noastră în show.

ADVERTISEMENT

Problema banilor e recunoscută de directorul TVR, Dan Turturică, lămurind că decizia de a participa sau nu la Eurovision 2024 nu stă în ”pixul” lui. Așadar, în doar câteva zile fanii ESC vor plânge sau se vor bucura, în funcție de hotărârea pe care cei din TVR o vor lua.

„O să avem o ședință de consiliu de administrație pe 25 ianuarie. Noi avem un răgaz de la European Broadcasting Union să dăm un răspuns final până la sfârșitul acestei luni. Noi vom avea ședința de consiliu de administrație. Acolo se va supune la vot. Asta nu e o decizie pe care să o iau eu de unul singur.

ADVERTISEMENT

E o decizie care trebuie să fie supusă la vot pentru că implică niște costuri mari, sunt costuri mari. E o decizie care se va lua prin vot deschis de către toți cei 13 membri ai Consiliului de Administrație. Pe 25 se va supune decizia la vot și după aceea o să anunțăm. Aia e ziua în care se ia decizia de consiliu în ansamblul său”, a declarat Dan Turturică, directorul general al TVR, pentru FANATIK.

Eșecuri răsunătoare la ESC

România a dat tot mai des rateuri la Eurovision, având în ultimii ani mai multe necalificări decât calificări. Anul trecut, țara noastră n-a ajuns în finală. Cel care a cântat din partea noastră, Theodor Andrei, n-a convins că merită să treacă de semifinală. 2023 nu a fost singurul an cu ghinion, în care TVR a investit foarte mulți bani, iar rezultatul reprezentării noastre a fost dezamăgitor.

O altă necalificare care a produs mâhnire a fost cea a lui Roxen, în ediția din 2021. Artista de la Global Records n-a trecut de semifinală. Înainte de Roxen, nici Ester Peony (în 2019) nu a reușit să ajungă în marea finală.

ADVERTISEMENT