News

Brânza a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de porc. Reacția specialiștilor: ”Speculă mare!”

Brânza a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de porc, situație considerată ”speculă” de către unii specialiști în domeniu. Cum se justifică această creștere spectaculoasă de preț.
26.07.2022 | 18:55
Branza a ajuns sa fie mai scumpa decat carnea de porc Reactia specialistilor Specula mare
Brânza a ajuns să coste mai mult decât carnea de porc. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pe rafturile marilor magazine, brânza de capră a ajuns să coste și 45 de lei kilogramul, însă ciobanii o vând chiar și la jumătate de preț, în ciuda cheltuielilor foarte mari.

Brânza a ajuns mai scumpă decât carnea de porc

În alte magazine, un kilogram de telemea poate să coste chiar și 53 de lei. Producătorii se ascund după prețul furajelor, care s-au dublat față de 2021, potrivit Antena 1.

ADVERTISEMENT

În Călărași, ciobanul Florin Manta susține că are nevoie de 17 lei pentru a produce un kilogram de telemea, pe care mai apoi îl vinde cu 22 de lei. Așadar, profitul este de cinci lei pentru fiecare kilogram vândut.

Costurile au crescut pentru producători pentru că sunt nevoiți să cumpere furaje, în contextul secetei din țara noastră. Așadar, porumbul și lucerna și-au dublat prețul față de 2022, astfel că oamenii sunt nevoiți să investească serios pentru a nu da faliment.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Florin Manta susține că prețul de 45 de lei pentru un kilogram de brânză de capră, ingredient perfect pentru zeci de mâncăruri, nu se justifică. Bărbatul consideră ”speculă mare” scenariul de a vinde cu 45 de lei un kilogram de brânză ”creat” cu 17 lei.

”Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 – 17 lei kilogramul. Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 – 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa… să o dau cu 45? Speculă mare!”, a afirmat el.

ADVERTISEMENT

Brânza de oaie se vine aproape la fel de scump, cu 35-40 de lei pe kilogram, comparativ cu anul 2021, când un kilogram de brânză valora 30 de lei. Producătorii dau și aici vina pe creșterea semnificativă a prețului la carburant și utilități.

”Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Prețurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane (2000 lei, n.red.), plus mâncare.

ADVERTISEMENT

Noi rămânem cu foarte puțin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supraviețui!”, a explicat un alt producător de brânză din Piața Orizont din Călărași, potrivit sursei citate.

Românii încep să resimtă din plin criza despre care se vorbește de mai multe luni, astfel că alimente considerate de bază vor ajunge să fie considerate delicatese.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza...
Vin ploile. Meteorologii anunţă averse în fiecare zi pentru următoarele două săptămâni. Prognoza pe regiuni în perioada 13 - 26 mai
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
GRU recrutează extremiști pentru atacuri teroriste în Europa. Vizată ar fi și România
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie