Pe rafturile marilor magazine, brânza de capră a ajuns să coste și 45 de lei kilogramul, însă ciobanii o vând chiar și la jumătate de preț, în ciuda cheltuielilor foarte mari.
În alte magazine, un kilogram de telemea poate să coste chiar și 53 de lei. Producătorii se ascund după prețul furajelor, care s-au dublat față de 2021, potrivit Antena 1.
În Călărași, ciobanul Florin Manta susține că are nevoie de 17 lei pentru a produce un kilogram de telemea, pe care mai apoi îl vinde cu 22 de lei. Așadar, profitul este de cinci lei pentru fiecare kilogram vândut.
Costurile au crescut pentru producători pentru că sunt nevoiți să cumpere furaje, în contextul secetei din țara noastră. Așadar, porumbul și lucerna și-au dublat prețul față de 2022, astfel că oamenii sunt nevoiți să investească serios pentru a nu da faliment.
Cu toate acestea, Florin Manta susține că prețul de 45 de lei pentru un kilogram de brânză de capră, ingredient perfect pentru zeci de mâncăruri, nu se justifică. Bărbatul consideră ”speculă mare” scenariul de a vinde cu 45 de lei un kilogram de brânză ”creat” cu 17 lei.
”Eu produc brânza asta, cu cheltuială de iarnă, cu vară, cu tot, cu tot, o scot la 16 – 17 lei kilogramul. Până la 22, ăla e câștigul meu. De 5 – 6 lei la kilogramul de brânză. Deci, cum ar veni, la kilogramul de lapte câștig și eu un leu. Și făcând socoteala așa… să o dau cu 45? Speculă mare!”, a afirmat el.
Brânza de oaie se vine aproape la fel de scump, cu 35-40 de lei pe kilogram, comparativ cu anul 2021, când un kilogram de brânză valora 30 de lei. Producătorii dau și aici vina pe creșterea semnificativă a prețului la carburant și utilități.
”Este din ce în ce mai greu, dar nu avem ce face. Avem animale de peste 25 de ani. Prețurile s-au majorat cumplit în ultimele luni. Am consumat furaje până aproape de 1 mai, ciobanul costă 20 de milioane (2000 lei, n.red.), plus mâncare.
Noi rămânem cu foarte puțin după toate aceste cheltuieli. Nici să vinzi toate animale nu ai cum, pentru că nu vom mai supraviețui!”, a explicat un alt producător de brânză din Piața Orizont din Călărași, potrivit sursei citate.
Românii încep să resimtă din plin criza despre care se vorbește de mai multe luni, astfel că alimente considerate de bază vor ajunge să fie considerate delicatese.