News

Bruxelles pregătește cea mai gravă sancțiune pentru Viktor Orban: „opțiunea nucleară”. Ungaria ar putea pierde dreptul de vot asupra deciziilor UE

Bruxelles pregătește „opțiunea nucleară” pentru Viktor Orban. Ungaria ar putea pierde dreptul de vot asupra deciziilor UE, cea mai gravă sancțiune împotriva unui stat membru
26.01.2024 | 14:31
Bruxelles pregateste cea mai grava sanctiune pentru Viktor Orban optiunea nucleara Ungaria ar putea pierde dreptul de vot asupra deciziilor UE
UE pregătește cea mai dură sancțiune pentru Ungaria lui Viktor Orban, în caz că acesta va bloca din nou un ajutor financiar pentru Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Diplomați din UE au declarat că unele țări din blocul comunitar sunt pregătite să ia măsuri împotriva Ungariei, dacă liderul de la Budapesta, Viktor Orban, va bloca din nou un ajutor financiar esențial pentru Ucraina, la summit-ul care va avea loc săptămâna viitoare. Iar reticența de care dă dovadă Orban față de aderarea Suediei la NATO încordează la rândul ei nervii la Bruxelles.

„Opțiunea nucleară”

Lucrurile nu vor merge bine pentru Viktor Orban, dacă acesta va încerca din nou să-i contracareze pe liderii europeni care se vor întâlni săptămâna viitoare, în cadrul unui nou summit, pentru a aproba 50 de miliarde de euro vitale pentru Kiev, în timp ce Ucraina întră în al treilea an de război cu țara agresoare, Rusia lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

După ani de zile în care abordarea Bruxelles-ului cu Viktor Orban a fost una tolerantă (cu episoade critice amestecate cu unele ambigue), diplomații europeni dau semnale că „opțiunea nucleară” – scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE – nu mai este una de neconceput dacă Budapesta pune în pericol securitatea Ucrainei, o țară candidată la UE. Dacă UE ar folosi așa-numitul Articol 7 – cea mai gravă sancțiune politică aplicată unei țări membre, care implică suspendarea dreptului de vot asupra deciziilor UE – Orban ar avea probleme.

Clauza de suspendare -Articolul 7 din Tratatul UE

„Articolul 7 din Tratatul privind UE prevede posibilitatea de a suspenda drepturile de membru al Uniunii (cum ar fi dreptul de vot în cadrul Consiliului Uniunii Europene) în cazul în care o țară încalcă în mod grav și persistent principiile pe care se întemeiază UE, așa cum sunt definite în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor care aparțin minorităților).

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, țara respectivă trebuie să respecte în continuare obligațiile care îi revin în calitate de membru. În temeiul articolului 7, la propunerea unei treimi dintre statele membre ale UE sau la propunerea Parlamentului European ori a Comisiei Europene și după obținerea aprobării Parlamentului, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din numărul membrilor săi, poate stabili că există un risc clar de încălcare gravă a acestor principii fundamentale de către un stat membru, adresând țării respective recomandări adecvate.

Articolul 354 din Tratatul privind funcționarea UE prevede procedurile de vot care trebuie urmate de principalele instituții ale UE atunci când se aplică prevederile articolului 7 cu privire la un stat membru. Țara în cauză nu participă la vot. De asemenea, aceasta nu este în calculul numărului de voturi reprezentând o treime dintre țări, necesar pentru propunere, sau patru cincimi, necesar pentru întrunirea majorității. Pentru aprobarea Parlamentului este necesară o majoritate de două treimi”, potrivit eur-lex.

ADVERTISEMENT

Umbra lui Trump generează un sentiment de urgență

„Această situație rezumă destul de bine nivelul la care se află încrederea dintre Viktor Orban și ceilelți lideri europeni”, a declarat un oficial UE care a cerut anonimatul în cazul acestui subiect spinos, scrie Politico. Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări din bloc sunt pregătite să ia măsuri împotriva Budapestei, în ceea ce ar fi o mișcare istorică pentru liderii care se bazează pe coeziune și unanimitate.

„Dacă Viktor Orban blochează din nou un nou acord (privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina) la summitul din februarie, utilizarea Articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE. Votul de săptămâna viitoare privind ajutorul acordat Ucrainei este esențial atât pentru Kiev cât și pentru ca UE să transmită președintelui rus Vladimir Putin mesajul că Ucraina are sprijinul unanim al aliaților occidentali.

ADVERTISEMENT

În decembrie, Orban a blocat efortul UE de a trimite ajutoare Ucrainei, în semn de susținere față de Putin. Orban a declarat atunci că ar fi dispus să ridice veto-ul său doar dacă Bruxelles deblochează fondurile europene înghețate destinate Ungariei pentru încălcarea statului de drept în această țară.

Liderii europeni sunt, de asemenea, dornici să își arate în continuare sprijinul pentru Ucraina, în condițiile în care în Congresul SUA sunt disensiuni în a se ajunge la un acord asupra ajutorului american pentru Kiev. Mai rău, Pentagonul a anunțat marți că militarii ucraineni de pe linia frontului rămân fără muniție în lipsa unui sprijin continuu din partea SUA. Iar odată cu potențiala revenire la Casa Albă a lui Donald Trump și a agendei pro-Kremlin a acestuia, sentimentul de urgență în rândul liderilor europeni a crescut.

„Este clar că șefii de stat și de guvern s-au săturat de el”

De ani de zile, Uniunea Europeană a încercat să țină în frâu regresul democratic al Ungariei, suspendându-i ajutoarele financiare pe măsură ce Budapesta se îndepărta de valorile liberale ale blocului comunitar. În schimb, în anii trecuți, Viktor Orban și-a folosit tactic dreptul de veto asupra unei game largi de dosare europene pentru a obține mai mulți bani.

„Este clar că șefii de stat și de guvern s-au săturat de Orban”, a declarat Steven Van Hecke, profesor de politică europeană la Universitatea Catolică din Leuven (belgia). „Este timpul ca Orban să realizeze că amenințarea Articolului 7 există acum”, a adăugat el. Liderii au fost atrași într-un joc de Orban, a declarat un diplomat UE, care a estimat că „acum trebuie să fim mai fermi”.

Schelete în dulapurile Estului

Dar Unele țări din Europa Centrală și de Est se tem să invoce Articolul 7, au declarat mai mulți diplomați, deoarece se tem că s-ar putea confrunta în viitor cu o examinare similară în ceea ce privește problemele legate de statul de drept la ei acasă. În special premierul slovac Robert Fico este o necunoscută, deoarece rămâne neclar dacă loialitatea sa finală va fi față de Orban sau față de restul blocului comunitar.

Există, de asemenea, riscul unei reacții negative chiar în Ungaria. Suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei ar „îndepărta și mai mult Ungaria de Uniunea Europeană”, a declarat Péter Krekó, director al Institutului Political Capital din Budapesta. Într-o dezbatere parlamentară de săptămâna trecută, europarlamentarul maghiar Balazs Hidveghi, din partidul lui Orban (Fidesz), a luat în derâdere această idee, spunând: „În felul acesta, săpați mormântul Uniunii Europene. Treziți-vă și întoarceți-vă din această cale nebună”.

Budapesta izolată

Până la summitul extraordinar de joia viitoare, liderii UE și Comisia Europeană încearcă să îl atragă pe Orban înapoi în rândurile lor, mai degrabă decât să îl îndepărteze și mai mult cu amenințarea Articolului 7. Orban a devenit din ce în ce mai izolat în ultimele luni, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a virat spre opinii centriste privind Rusia și ajutorul ucrainean, chiar dacă conduce cel mai de dreapta guvern italian de la Benito Mussolini încoace.

În Olanda, deși partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a câștigat alegerile recente, încă nu este clar dacă acesta se va alătura liderilor UE în jurul mesei de negocieri în calitate de prim-ministru. În Polonia, la recentele alegeri, Viktor Orban și-a pierdut cel mai apropiat aliat politic, guvernul naționalist al țării fiind învins de opoziția proeuropeană.

Macron, negociatorul Duracell

Franța, de exemplu, dorește să reconstruiască încrederea cu Ungaria. În ultimele săptămâni, oficialii guvernamentali francezi s-au abținut să îl critice public pe Orban și tacticile sale de șantaj. În decembrie, președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe Orban la Paris pentru un dineu privat, în încercarea de a-l îndulci pe omul forte de la Budapesta.

Potrivit mai multor diplomați francezi, oficiali au vizitat discret Budapesta în ultimele două săptămâni, în încercarea de a îmbunătăți relațiile. „Există o adevărată ofensivă franceză pentru a rezolva problema Orban”, a declarat un fost diplomat francez cu cunoștințe despre afacerile europene. „Dar marea întrebare este dacă poziția lui Orban este una de principiu sau dacă este pregătit să negocieze”.

Ideologia lui Orban, în politica UE

UE se confruntă de ani de zile cu erodarea valorilor democratice din Ungaria: reducerea libertății presei, atacuri asupra drepturilor LGBTQ+ și lipsa unui sistem judiciar independent. Europa riscă să piardă o bătălie mai amplă cu liderul ungar, pe măsură ce acesta își normalizează propria derivă spre extrema dreaptă, antrenând cu el unii lideri și o parte din ideologia sa politică principală, spun diplomații și oficialii UE.

O mare parte din ideologia lui Orban, inclusiv politicile sale anti-imigranți, și-au făcut drum în politica dominantă europeană. Deși o mare parte din retorica sa antiimigrație a fost criticată de liderii UE în urmă cu un deceniu, aceasta se reflectă acum în pactul „istoric” al blocului european privind migrația, semnalând o schimbare spre dreapta, cu reguli și proceduri de expulzare mai stricte pentru solicitanții de azil respinși.

În ceea ce privește Ucraina, euroscepticul și pro-rusul Orban a declarat încă de la începutul războiului că Kievul și Moscova ar trebui să lucreze la o soluție negociată. Având în vedere contraofensiva eșuată a Kievului și nici un semn de victorie clară a Ucrainei după doi ani de război, există un sentiment tot mai mare de nepăsare și saturație față de Ucraina în cadrul blocului comunitar.

Influența Budapestei la viitoarele alegeri europene

Când a câștigat un al patrulea mandat de prim-ministru în 2022, Orban a declarat că Ungaria reprezintă „viitorul nostru european comun”„Orban lucrează la o revoluție internă”, a declarat un alt oficial UE. Unul dintre oficialii UE citați mai sus a subliniat modul în care Ungaria și-a intensificat jocul de comunicare în limba engleză, apelând la alegătorii conservatori de dreapta din întregul bloc.

În linie cu Orban, alți lideri de extremă dreapta, precum Marine Le Pen din Franța și Geert Wilders din Olanda, au renunțat la argumentele lor privind ieșirea din UE. La fel ca Orban, ei se concentrează pe influențarea și schimbarea blocului comunitar din interior.

Influența premierului maghiar asupra politicii europene se va accelera probabil după alegerile pentru Parlamentul European din iunie, când se așteaptă ca grupurile de dreapta și de extremă dreapta să crească în popularitate, aducându-l mai aproape de centrul puterii. Grupările de extremă-dreapta și de dreapta din Parlamentul European ar urma să câștige locuri și (putere) în urma alegerilor.

„Ungaria nu a avut niciodată o alternativă, nu a avut niciodată opțiunea de a părăsi UE”, a declarat Judit Varga, o aliată a lui Orban și deputată care se așteaptă să conducă lista partidului său Fidesz la alegerile europene din iunie. „Și vom fi ultimul stat membru care va ține ultimul pilon atunci când totul se va prăbuși”.

ADVERTISEMENT