News

Donald Trump, „un circ pentru analfabeți?” „Clovnul principal”, admirat de votanții neștiutori de carte din SUA

Donald Trump se bazează pe analfabeți pentru a câștiga în fața lui Joe Biden alegerile prezidențiale din 2024. Aproximativ 21% dintre americani nu știu să scrie și să citească.
08.01.2024 | 19:45
Donald Trump un circ pentru analfabeti Clovnul principal admirat de votantii nestiutori de carte din SUA
Rata de alfabetizare din SUA este la egalitate cu cea a unor țări precum Irak, Tunisia și Congo / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Una din marile dezbateri înaintea alegerilor prezidențiale din SUA se învârte în jurul unei teme majore: care, unde și de partea cui este adevărul despre asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2016?, când „gloata lui Trump”, cum s-a exprimat Joe Biden, au pus în pericol democrația și Constituția. De partea sa, rivalul lui Biden, care și-a început campania, câștigă din ce în ce mai mult capital din partea electoratului. Unii sunt tentați să pună succesul miliardarului pe seama analfabetismului care persistă ascuns în societatea americană, potrivit JDM.

Asaltul Capitoliului, ziua în care s-a oprit ceasul democrației

Trei ani după tentativa de a anula alegerile prezidențiale din 2020 prin manipulare și violență, campania pentru scrutinul din acest an începe în jurul aceleiași dezbateri: evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump, îndemnați de acesta, au atacat clădirea Congresului pentru „a-și lua țara înapoi”.

ADVERTISEMENT

Ca și cum ceasul democrației americane ar fi încremenit la acea dată, dezbaterea se reia, îngreunată și agravată de timp și de resentimente. Valabil și în ceea ce-i privește pe cei doi protagoniști, Joe Biden și Donald Trump, pe care nici pe ei timpul nu i-a ajutat și care se acuză reciproc că subminează democrația.

Președintele în exercițiu se referă la rivalul său republican ca la dușmanul de moarte al ordinii constituționale, în timp ce acesta din urmă îl acuză pe Biden că a furat alegerile din 2020. Fără să producă nici o dovadă în acest sens, Trump a preferat să se refugieze în conspiraționism și să se prezinte ca victimă a „stângii”, cu 91 de acuzații care-i planează deasupra aureolei de nevinovăției pe care o fabrică.

ADVERTISEMENT

„Trump, un circ pentru analfabeți”

Dar această strategie, repetată zilnic, începe iar să prindă. „Trump: un circ pentru analfabeți”, titrează într-un editorial Le Journal de Montreal, care explică revenirea lui Trump pur și simplu datorită analfabetismului americanilor. Marele circ al lui Donald Trump și-a început turneul din 2024. Clovnul principal al spectacolului a declarat sâmbătă că intenționează să câștige alegerile prezidențiale „pentru a treia oară”.

În ciuda acestei minciuni (nu a câștigat în 2020), Trump are șanse reale de a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Există o serie de factori care stau la baza popularității lui Trump: imaginea sa de lider puternic în fața unui Joe Biden tot mai slăbit și „senil”; asocierea Partidului Democrat cu mofturile intersecționale ale unei anumite stângi politice; incapacitatea conducerii democrate de a opri valul de imigranți ilegali; și rasismul unei părți a populației americane în fața minorității albe preconizate până în 2040.

ADVERTISEMENT

„Dar chiar și cei mai înfocați susținători ai lui Trump ar trebui să recunoască faptul că retorica sa este din ce în ce mai nedemocratică și mincinoasă. El dă semne de început de demență senilă. Este din ce în ce mai incoerent în ceea ce spune. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre americani încă mai cred în el. De ce fac asta?”.

Analfabetism ridicat

Unul dintre cei mai subestimați factori care favorizează susținerea pentru Trump este rata ridicată a analfabetismului. Aproximativ 21% dintre americani nu știu să scrie și să citească. 54% dintre americani au un nivel de înțelegere a limbii engleze echivalent cu cel al elevilor de clasa a șasea sau mai puțin.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, doar 46% dintre americani sunt susceptibili de a avea o stăpânire suficientă a limbii pentru a înțelege pe deplin cuvintele lui Trump. În mod surprinzător, 77% dintre americanii de culoare au un nivel moderat sau ridicat de înțelegere a cititului. Acest procent scade la 66% în rândul hispanicilor și la 65% în rândul albilor.

La nivel mondial, Statele Unite sunt cu mult în urma Canadei și a țărilor europene, care au rate de alfabetizare de aproape 99%. Rata de alfabetizare din SUA este la egalitate cu cea a unor țări precum Irak, Tunisia și Congo. A fi mai bine educat nu este neapărat sinonim cu votul pentru democrați. Dar, în general, cei care au o diplomă universitară și care, prin urmare, se presupune că înțeleg mai bine limba, votează între 60% și 70% în favoarea democraților, indiferent de apartenența lor religioasă, rasială sau de altă natură.

„Toate aceste statistici sunt terifiante. Acestea indică faptul că o mare parte a populației americane nu este echipată intelectual pentru a înțelege dezbaterile politice, spre deosebire de alegătorii din majoritatea celorlalte democrații. Acest segment mare al populației americane tinde să voteze pentru Trump”.

Un electorat țintă pentru manipularea externă

De asemenea, ele arată că, într-o epocă în care rețelele sociale depășesc granițele, o mare parte a populației americane este deosebit de susceptibilă de a fi manipulată de propaganda externă, cum ar fi cea care provine din China sau Rusia. „Pe scurt, democrația americană este amenințată de deficiențele grave ale sistemului educațional american”, conchide editorialul JDM.

La pachet cu aceste neajunsuri, vine și discursul din ce în ce mai radical și revanșard al lui Donald Trump. Un discurs care se concentrează mai mult pe amenințările interne și a propriilor dușmani politici: „paraziți” care trebuie „extirpați”. O retorică care-i îngrijorează din ce în ce mai mult pe comentatorii de peste Atlantic, care fac paralele cu regimurile autoritare și se tem că o posibilă revenire a fostului președinte la Casa Albă ar semnala o întorsătură dictatorială.

Într-un editorial publicat de Washington Post, politologul Robert Kagan, un fost lider al neoconservatorilor, avertizează asupra derivei autoritare a lui Donald Trump. „Există o cale clară spre dictatură în Statele Unite, iar aceasta se scurtează pe zi ce trece”, afirmă Kagan.

ADVERTISEMENT