News

Bucăți de drone rusești, găsite în judeţul Tulcea. Klaus Iohannis: ”Reprezintă o încălcare gravă a suveranității României”. Update

Au fost găsite bucăți de drone rusești, pe teritoriul României, în județul Tulcea. Ministerul Apărării a confirmat informația.
06.09.2023 | 16:21
Bucati de drone rusesti gasite in judetul Tulcea Klaus Iohannis Reprezinta o incalcare grava a suveranitatii Romaniei Update
Bucăți de drone rusești, găsite în judeţul Tulcea. Klaus Iohannis: ”Reprezintă o încălcare gravă a suveranității României”. Update
ADVERTISEMENT
06-09-2023
13:26

Klaus Iohannis: ”Reprezintă o încălcare gravă a suveranității României”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după ce a fost confirmată prezența unor fragmente de dronă rusească pe teritorul României. ”Trimite un semnal puternic de încredere că inițiativa poate să obțină rezultatele necesare mai ales în contextul geopolitic actual. Să mă refer la cele mai recente informații, la identificarea de către MApN pe teritoriul român, în apropierea frontierei cu Ucraina, a unor componente care pot să aparțină unor drone.

Am fost informat în timp real cu privire la această descoperire, am solicitat o investigație urgentă, profesionistă, asupra originii acestor componente. Precum și asupra momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe pământ Românesc.

Dacă se confirmă că aparțin unei drone a Rusiei, situația e inadmisibilă și constituie o încălcare gravă a suveranității României și a alianței NATO. Așa cum am mai spus, atacurile asupra infrastructurii Ucrainei, au loc la distanță mică de frontiera română. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați, România beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din istorie”, a transmis Iohannis.

Bucăți de drone rusești, găsite pe teritoriul României. Informația a fost confirmată, miercuri, de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, după ce vreme de două zile, autoritățile au negat vehement această variantă.

Bucăți de drone rusești, găsite pe teritoriul României

Se pare că bucățile dronelor au fost găsite în judeţul Tulcea, în zona localităţii Plauru, la graniță cu Ucraina. Descoperirea a fost făcută după loviturile lansate de ruși, noaptea trecută, la porturile de la Dunăre.

ADVERTISEMENT

De altfel, mai mulți români din Chilia Veche au sesizat atacurile care au avut loc peste Dunăre. Foarte multe imagini au apărut în spațiul public, pe rețelele de socializare, semn că exploziile au putut fi văzute din România.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost în zona în care au fost găsite resturile dronei. „Am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții în spațiu public. Confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă.

ADVERTISEMENT

O să merg la Chilia, am fost aici la Plauru, sunt însoțit și de prefectul județului. Am vorbit și cu primarul de aici și apoi o să merg la Galaţi. Pentru că și Galaţiu, chiar dacă este la o distanță destul de mare de Reni, cred că este un oraș cu autoritățile pe care trebuie să discutăm din nou pentru a-i asigura de faptul că ne dorim ca România viața să se desfășoare normal.

Nu s-a pus problema pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a transmis ministrul, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

„Nu poate exista nicio certitudine în legătura cu data la care au căzut aceste obiecte”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, au fost ridicate mai multe „obiecte” din zona respectivă. Urmează să fie desfășurate verificări, pentru a se stabili proveniența lor.

„În cursul acestei vizite, ministrul apărării și echipa de conducere s-au deplasat într-o locație foarte aproape de Dunăre. S-au identificat o serie de elemente care pot fi asimilate cu cele ale unei drone. Echipele noastre au ridicat mai multe obiecte de la fața locului. În urma unei investigații de laborator urmează să se stabilească proveniența acestor obiecte.”, a transmis Constantin Spînu.

ADVERTISEMENT

El a precizat că bucățile de dronă au fost găsite în zona localității Ceatalchioi. „Vrem să avem elemente cât mai repede și să facem publice cât mai rapid informațiile.

În acest moment au fost ridicate probele de la fața locului, sunt investigații de laborator și îmi doresc să avem rezultatele cât mai repede pentru a afla circumstanțele în care aceste obiecte au ajuns în zonă.”, a adăugat Spînu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

De altfel, purtătorul de cuvânt al MApN precizează că nu există informații cu privire la data la care respectivele bucăți de „obiecte” au ajuns pe teritoriul României. Astfel, nu se știe dacă sunt dintr-un atac vechi, sau din cele lansate recent.

„Nu poate exista nicio certitudine în legătura cu data la care au căzut aceste obiecte în zonă. Investigația este doar la început. Vom avea mai multe date când comisia va avea rezultate.”, a mai spus acesta.

Ministerul Apărării nega aceste informații, în urmă cu o zi

Amintim că atât Ministerul Apărării, cât și șeful Executivului și președintele Klaus Iohannis au transmis, inițial, că nicio dronă nu a ajuns pe teritoriul țării noastre, deși Ucraina a susținut acest lucru, încă de acum câteva zile.

Totodată, MApN preciza că atacurile Rusiei sunt atent monitorizate, „în timp real” și că nu au fost „amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.”

Reprezentanții Ministerului Apărării mai spuneau că măsurile de vigilență au fost întărite în România. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a negat, marți, informațiile privind dronele care ar fi căzut pe pământ românesc.

Șeful statului a fost întrebat ce se va întâmpla dacă se va confirma acest lucru și dacă s-ar putea activa Articolul 5. Președintele nu a oferit un răspuns clar, dar a precizat că știe „exact cine, când și ce trebuie să dacă dacă pică ceva pe pământ NATO”.

„La ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete. Știu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO. Dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a transmis președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
”Mașina de făcut bani” a schimbat calendarul din Spania
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani la salariu. Poate te...
Cine sunt românii care vor primi mai mulți bani la salariu. Poate te afli și tu printre ei
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
Chec cu ciocolată și fructe de pădure. Desertul savuros care merită încercat
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii....
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii. Imaginile fac înconjurul internetului!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume