News

Bucureştiul, la un pas să fie paralizat. Angajații STB amenință cu greva. Când s-ar putea bloca întreaga Capitală

STB amenință iar cu greva, la salarii ce depășesc 1.000 de euro. Capitala ar putea fi paralizată de această nouă acțiune de protest
17.09.2023 | 12:32
Bucurestiul la un pas sa fie paralizat Angajatii STB ameninta cu greva Cand sar putea bloca intreaga Capitala
Bucureștenii, cei care le plătesc STB serviciile, vor fi cei care vor avea de suferit de pe urma grevei / Foto: colaj, Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Angajații Societății de Transport București, STB, amenință cu greva, la începutul lunii viitoare, în condițiile în care renegocierea contractului colectiv de muncă a eșuat.

După scumpirea tarifelor, vine greva

O grevă a STB ar putea paraliza Capitala, și așa cu un trafic de lumea a treia. După ce tarifele de călătorie s-au scumpit dar bucureștenii circulă, evident, în aceleași condiții în tramvaiele, troleibuzele și autobuzele STB, principalul operator de transport public de persoane amenință iar cu greva.

ADVERTISEMENT

Potrivit Sindicatului Transportatorilor din București, motivul este că, pe 31 august a expirat contractul colectiv de muncă și încă nu a fost semnat noul contract colectiv de muncă, deși a trecut și mijlocul lunii septembrie.

Potrivit președintelui sindicatului, Vasile Petrariu, „la 18 iulie a început negocierea unui nou contract colectiv de muncă. Din păcate  după 18 ședințe, runde de negocieri, nu am ajuns la un consens cu privire la încheierea unui nou contract colectiv de muncă”.

ADVERTISEMENT

„Pe 31 august e expirat perioada de negociere (…) stabilită conform legii, iar noi suntem în situația în care am demarat, să spunem, acțiuni pentru a declanșa un conflict colectiv de muncă (…) Dacă negocierile eșuează, sindicatul, sau sindicatele care negociază contractul colectiv de muncă au niște pași de urmat”.

Sindicatul dă vina pe angajator

Liderul de sindicat a mai spus că a fost notificat angajatorul „cu privire la premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă, „a prezentat toate problemele rămase în divergență și le-a argumentat, așa cum spune legea”.

ADVERTISEMENT

Din păcate, a continuat Petrariu, s-a primit „un răspuns negativ”, un răspuns care „nu arată intenția angajatorului de a evita acest conflict colectiv de muncă care poate avea loc în perioada următoare, mă refer la etapele care pot conduce la întreruperea activității, la o grevă generală”.

Revendicările sindicaliștilor se referă la condițiile de muncă, la timpii de odihnă și la salarii care ar trebui să fie mai mari. Potrivit Antena 3CNN, „angajații mai vor și două zile în plus la concediu și majorarea tichetelor de masă”.

ADVERTISEMENT

Nemulțumiți cu un salariu de 6.600 de lei net

Plus un bonus pentru șoferii sau vatmanii care conduc vehicule mai lungi, mult discutatul „spor de burduf”. Potrivit directorului STB, Adrian Criț, salariul net al unui șofer sau al unui vatman este de peste 6.600 de lei net pe lună.

„Angajaţii noştri beneficiază de nişte salarii ok, din punct de vedere a ceea ce există la nivel naţional. Salariul mediu brut pentru prima jumătate a anului, urmare a depunerii sitaţiilor financiare, e de 8.000 de lei. Vă daţi seama? Sunt nişte salarii destul de ok la nivelul societăţii (…). Tot urmare a analizei efectuate pe prima jumătate a anului, salariul mediu net pentru şoferii şi manipulanţii de la tramvaie este de 6.616 lei. E o realitate cu care ne confruntăm. Pe lângă drepturile salariale suplimentate foarte mult, sunt şi alte solicitări, care de asemenea impactează bugetul societăţii şi aş exemplifica majorarea numărului de zile de concediu cu două zile pentru fiecare categorie de personal, tichete sociale mărite, tichete de masă mărite”, a declarat Criț, potrivit Observator.

Deocamdată, din orice conflict colectiv de muncă, cei care au avut de pierdut și vor avea în continuare sunt bucureștenii care plătesc serviciile STB.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români