News

Budapesta sprijină puternic aderarea României la Schengen: ”Obiectiv prioritar al președinției ungare a UE”

Oficialii de la Budapesta anunță un sprijin total pentru aderarea României la Schengen. Ungaria va prelua președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024.
08.11.2023 | 17:42
Budapesta sprijina puternic aderarea Romaniei la Schengen Obiectiv prioritar al presedintiei ungare a UE
Aderarea României la Schengen primește sprijin total de la Ungaria: ”Obiectiv important al președinției ungare a UE”. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prezent în această săptămână la București, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a UE de anul viitor va fi susținerea aderării României la Schengen.

Aderarea României la Schengen primește sprijin total de la Ungaria: ”Obiectiv important al președinției ungare a UE”

La aproape un an de la eșecul drastic de la Consiliul JAI (Justiției și Afaceri Interne) de la Bruxelles, subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen reapare în prim-plan.

ADVERTISEMENT

Șansele ca țara noastră să intre în zona de liberă circulație se întrezăresc într-un orizont relativ îndepărtat: a doua jumătate a anului 2024. Un anunț în acest sens vine din partea Ungariei, țară care va prelua președinția rotativă a UE peste un an.

Într-o vizită făcută în România, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Peter Szijjarto, a spus că unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a UE de anul viitor va fi promovarea aderării României la Schengen.

ADVERTISEMENT

”Noi, în Ungaria, acordăm o importanță strategică cooperării cu România, a cărei bază și resursă cea mai importantă este comunitatea națională maghiară care trăiește în Transilvania, în Ținutul Secuiesc.

De aceea, unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a UE de anul viitor va fi promovarea aderării României la Schengen, dacă acest lucru nu se va întâmpla până atunci”, a scris ministrul ungar de externe, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Peter Szijjarto: ”Este în interesul Ungariei ca România să adere la Schengen”

Oficialul de la Budapesta recunoaște că este și în interesul țării sale o aderare a României la Schengen. În prezent, spune Szijjarto, România este ”a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei”.

”Este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere cât mai curând posibil la Spaţiul Schengen. Există mai multe motive în acest sens, de exemplu, faptul că România este, astăzi, a doua cea mai mare piaţă de export a Ungariei, iar cooperarea economică şi comercială ar putea deveni şi mai strânsă odată cu intrarea în Schengen, a explicat oficialul de la Budapesta.

ADVERTISEMENT

Aderarea României la Schengen ar face posibil ca graniţa să nu ne despartă, ci să ne conecteze”, a spus Szijjarto. În opinia oficialului maghiar, o deschidere posibil automată a 10 noi puncte de trecere a frontierei între cele două ţări ar ajuta comunitatea maghiară din România să menţină legăturile cu Ungaria.

  • 2024: anul în care Ungaria va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului UE
ADVERTISEMENT
Tags: