News

Bugetarul care a avut 14 funcții la stat se află în continuare în posturi de conducere. Ce decizie a luat Bogdan Stănescu în legătură cu averea sa

Bogdan Stănescu a cumulat numai puțin de 14 funcții la stat, dar și în prezent se află în conducerea mai multor companii.
16.11.2023 | 11:03
Bugetarul care a avut 14 functii la stat se afla in continuare in posturi de conducere Ce decizie a luat Bogdan Stanescu in legatura cu averea sa
Bogdan Stănescu ocupă funcții importante în conducerea companiilor de stat. Foto: Inquam / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Bogdan Stănescu are o carieră marcată de funcții de conducere în companiile de stat, iar apogeul a fost atins la începutul lui 2017, când acesta deținea numai puțin de 14. El era director general în Ministerul Energiei, iar în declarația de avere își completa și celelalte funcții. Astfel, Stănescu era membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la OMV Petrom, dar și consilierul viceguvernatorului BNR.

Bogdan Stănescu încasa 7.000 euro pe lună doar din veniturile nesecretizate

De asemenea, Stănescu figura ca reprezentant al statului în Comisia de negociere pentru Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă din cadrul Nuclearelectrica SA, reprezentant al statului în Comisia IPO la Complexul Energetic Hunedoara, membru în Comisia IPO şi Investiţii la Complexul Energetic Oltenia, membru în CA la Rompetrol Rafinare SA, din partea statului român.

ADVERTISEMENT

Bogdan Stănescu mai era arbitru comercial la Curtea de Arbitraj Bucureşti, administrator special la Hidroelectrica SA din partea Ministerului Energiei, administrator special al Hidroelectrica ca reprezentant al Fondului Proprietatea, membru în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica SA.

În fine, cel mai solicitat bugetar român mai era, în 2017, administrator special la Romplumb SA Baia Mare, din partea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS) din cadrul Ministerului Economiei, administrator special la Oltchim SA, din partea DPAPS, dar și administrator special la Arcadia 2000 SA, din partea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului.

ADVERTISEMENT

Nu toate veniturile erau completate, dar din cele făcute pubice, Stănescu încasa aproximativ 7.000 euro pe lună. În prezent, Bogdan Stănescu a rămas în continuare bugetar, dar a rămas cu doar șase funcții. În februarie 2023, el a completat o declarația de avere în calitate de președinte al Consiliului de Administrație la Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Filiala de înmagazinare gaze naturale DEPOGAZ Ploiești, conform datelor consultate de FANATIK.

Veniturile declarate ale lui Bogdan Stănescu sunt de peste 18.000 lei pe lună

Bogdan Stănescu nu a completat venitul anual pe care l-a încasat pentru această funcție. La fel s-a întâmplat și la funcțiile de consilier strategie la BNR și de Președinte Directorat la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA, la care nu a trecut salariul. El a rămas administrator special la Oltchim SA, din partea Ministerului Economiei, funcție pentru care a primit 67.497 lei.

ADVERTISEMENT

Destoinicul și talentatul bugetar mai este membru în Consiliul de Administrație la Rompetrol Rafinare SA, fiind remunerat cu 156.000 lei pe an. Ultima funcție a lui Bogdan Stănescu este cea de arbitru la Curtea de Arbitraj București, venitul fiind de 777 lei. Așadar, doar din veniturile nesecretizate, Stănescu a încasat 224.274 lei, adică 18.689 lei pe lună.

În declarația de avere figurează că deține, împreună cu soția, un teren intravilan și un apartament în București, ambele cumpărate în 2010. Stănescu a mai completat că are două atovehicule, Hyundai Grand Santa Fe și FC MOTO. De asemenea, a mai notat că are bijuterii de familie din aur cu pietre prețioase a căror valoare estimată este de 15.000 euro.

ADVERTISEMENT

Cinci terenuri și cinci apartamente nu se mai află pe numele lui Bogdan Stănescu

De fapt, portofoliul imobiliar al lui Bogdan Stănescu este mult mai impresionant, doar că a avut grijă ca bunurile să nu se mai afle pe numele său. Pe 22 iulie 2022, Stănescu i-a donat fiului său trei terenuri intravilane și trei apartamente, refuzînd să treacă în declarația de avere valoarea acestora.

Pe 23 decembrie 2022, între Bogdan Stănescu și soția sa s-a parafat o separație de bunuri prin care partenerei de viață a acestuia i-au revenit două terenuri intravilane și două apartamente. Practic, prin parafarea acestor acte, cinci terenuri și cinci apartamente nu mai figurează pe numele lui Stănescu. Din declarațiile de avere din anii anteriori, consultate de FANATIK, aceste bunuri imobile se aflau în București, Bușteni și Năvodari.

Soția lui Stănescu lucrează tot la stat, fiind consilier juridic în cadrul Ministerului Justiției, iar venitul anual încasat a fost de 274.251 lei, adică 22.854 lei pe lună. La rubrica datoriilor, Bogdan Stănescu a completat șase credite făcute la bănci, contractate între 2016 și 2023, a căror valoare totală este de 1.208.362 lei, adică aproximativ 250.000 euro.

ADVERTISEMENT