News

Ce achiziție uriașă face BNR înainte de finalul anului. Beneficiază și vilele de protocol ale instituției conduse de Mugur Isărescu

Banca Națională a României și propune să încheie un contract de furnizare a energiei electrice pentru sediile din țară și vilele sale de protocol.
06.12.2022 | 13:04
Ce achizitie uriasa face BNR inainte de finalul anului Beneficiaza si vilele de protocol ale institutiei conduse de Mugur Isarescu
BNR, instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, a demarat o licitație pentru furnizarea de energie electrică Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României va bifa cea mai importantă achiziție a acestui an chiar la sfârșitul lui 2022. Instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu a postat pe 2 decembrie, pe e-licitatie.ro, portalul achizițiilor publice, un anunț de participare la o licitația deschisă care are ca obiect un contract de „Furnizare energie electrică”.

BNR va plăti aproape 10 milioane de euro pentru energia electrică

“Circumstanțele care au determinat achiziția, specificațiile tehnice, condițiile specifice de îndeplinire a contractului și modalitatea de achiziție cuprinse în strategia de contractare au fost stabilite și aprobate odată cu referatele de necesitate și strategia anuală a achizițiilor publice aferentă anului 2022. Pentru asigurarea continuității alimentării cu energie electrică, este necesară încheierea din timp a unui nou contract de furnizare de energie electrică”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

La descrierea achiziției, se menționează că acest contract de furnizare de energie electrică „are în vedere asigurarea continuității alimentării cu energie electrică a imobilelor BNR, situate în Bucureşti str. Doamnei nr. 2, Doamnei nr. 8, Lipscani nr.16, Lipscani nr. 25, str. Negru Vodă nr. 3, str.Negru Vodă nr. 4-6 şi Dr. Staicovici nr. 42 – 48 CPPAS”.

De asemenea, sunt vizate imobilele din „str. Aluniș nr. 37-39 Cartier Cumpătu, jud. Prahova – U.P.P.A.S Sinaia, str. Lăcrămioarelor nr. 88, Snagov, jud. Ilfov – Vila Snagov, UPPAS Păltiniș, str. Principală Vila nr. 4, jud. Sibiu”. Acestea sunt, de fapt, vilele de protocol ale BNR, care poartă denumirea oficială de UPPAS, adică “Unitatea de Perfecționare Profesională și Activități Sociale”.

ADVERTISEMENT

De pe urma contractului de furnizare electrică  vor beneficia și toate structurile teritoriale, sucursale şi agenţii ale BNR. Durata contractului este de 24 de luni, iar valoarea totală estimată a acestuia, conform platformei achizițiilor publice, consultată de FANATIK, este de 48.374.314 lei, adică de aproximativ 9,75 milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 decembrie 2022.

Vilele de protocol ale BNR au săli de fitness

Pe lângă sediul central de la București, BNR are sucursale regionale la Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara, dar și agenții la Pitești, Bacău, Oradea, Brașov, Brăila, Buzău, Galați, Târgu-Jiu, Baia-Mare, Târgu-Mureș, Ploiești, Sibiu și Suceava. Vilele de protocol de la Păltiniș și Cumpătu au fost și în trecut beneficiare ale unor achiziții publice efectuate de BNR.

ADVERTISEMENT

În 2021, instituția condusă de Mugur Isărescu a semnat un contract în valoare de 1,23 milioane lei pentru furnizarea de pește, icre fine și fructe de mare pentru unitățile sale de protocol. În caietul de sarcini era scris că, pe toată durata de 18 luni a contractului, la vila de la Cumpătu trebuia să fie livrată o cantitate de două kilograme de icre negre.

În 2014, BNR a demarat o licitație pentru a-și dota vilele de protocol de la Păltiniș și Cumpătu cu  benzi de alergare, echipamente de fitness, biciclete și bănci de forță, valoarea contractului fiind de 214.900 lei fără TVA. În ultima perioadă, Banca Națională a României a avut în vizor și sediile din țară, nu doar vilele de protocol de la munte.

ADVERTISEMENT

BNR plătește peste 5 milioane de lei pentru amenajarea unei parcări

Astfel, BNR a semnat, în octombrie 2020, un contract pentru „Lucrări de amenajare și dotare depozite de arhivă și lucrări necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu la sediul B.N.R. Agenția Argeș”, în valoare de 3.944.591 lei, act care a fost modificat pe 2 noiembrie 2022, valoare contractului fiind mărită la 4.391.019,51 lei.

BNR a parafat, în octombrie 2021, și un contract pentru „Lucrări de amenajare la sediul BNR Agenţia Prahova”, iar pe 4 noiembrie 2022 acesta a fost modificat, valoarea ajungând de la 2,8 milioane lei la 3.141.624,61 lei, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții. O altă achiziție importantă a BNR este amenajarea unei parcări în incinta Centrului de Perfecţionare Profesională şi Activităţi Sociale (CPPAS) din București.

Pe 7 iulie 2022, BNR a semnat un contract în valoare de 4.914.730,39 lei pentru amenajarea parcării, conform datelor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, durata acestuia fiind de 24 luni. Pe 17 noiembrie 2022, contractul a fost modificat, astfel că valoarea acestuia a crescut la 5.281.082,85lei. Mărirea prețului a fost făcută în baza Ordonanței de Urgență 47/2022, privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru.

ADVERTISEMENT