News

Bulgaria oprește temporar vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia, luată după decesul unei paciente

12.03.2021 | 18:03
Bulgaria opreste temporar vaccinarea cu AstraZeneca Decizia luata dupa decesul unei paciente
ADVERTISEMENT

Bulgaria s-a înscris, vineri, pe lista țărilor din Europa care au decis suspendarea temporară a administrării serului AstraZeneca. Decizia Guvernului de la Sofia vine după decesul unei paciente.

Ministrul Sănătății, Kostadin Angelov, a declarat că o femeie de 57 de ani dintr-un sat din sudul țării a murit de insuficiență cardiacă, la aproximativ 15 ore după ce a primit serul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Guvernul bulgar a anunțat că utilizarea vaccinului este suspendată până când Agenția Europeană a Medicamentului va trimite o declarație scrisă despre această problemă.

Bulgaria suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca, după decesul unei femei

Crește numărul țărilor europene care și-au suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a declarat că serul ar trebui administrat în continuare.

ADVERTISEMENT

Premierul bulgar Boiko Borisov a decis, vineri, suspendarea imunizării populaţiei împotriva SARS-CoV-2 cu vaccinul de la AstraZeneca, anunță Reuters.

”Până când un diagnostic precis și clar confirmat nu vine în scris de la Agenția Europeană a Medicamentului, care să ne spună dacă vaccinul AstraZeneca poate sau nu să fie administrat, am decis suspendarea vaccinării cu acest ser”, a declarat prim-ministrul de la Sofia.

ADVERTISEMENT

Decizia oficialilor de la sud de Dunăre are la bază un deces recent al unei paciente imunizate cu AstraZeneca.

Kostadin Angelov, ministrul Sănătății din Bulgaria, a anunțat că o femeie de 57 de ani a murit de insuficiență cardiacă la aproximativ 15 ore după ce a primit acest tip de vaccin.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este doar o măsură de precauție”, a declarat Angelov reporterilor, apelând la cei deja vaccinați să rămână calmi. ”Nu avem date oficiale care să dovedească o legătură cauzală”.

Angelov a mai adăugat că femeia care a murit a avut antecedente medicale, suferind de boli de inimă și obezitate. ”Ancheta medicală finală cu privire la moartea ei va fi gata în 7 zile, iar autopsia nu a găsit cheaguri de sânge”, a spus ministrul.

Ce țări au mai suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca

Joi, 11 martie, oficialii companiei AstraZeneca au anunțat că nu au găsit dovezi ale unui risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă, marcat de formarea cheagurilor de sânge, în cazurile a peste 10 milioane de persoane vaccinate.

La finalul acestei săptămâni, Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar folosirea vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi.

Ulterior, alte state, precum Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul lor utilizarea unui lot cu suspiciuni, din precauție.

Bulgaria, stat care încearcă să-și accelereze campania de vaccinare, a anunțat că va păstra suspendată campania de imunizare cu AstraZeneca până la mai multe verificări și va continua să administreze serurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

ADVERTISEMENT