News

Lotul ABV2856 de vaccin AstraZeneca, suspendat și în România. 77.049 de doze au fost folosite până în prezent

11.03.2021 | 22:02
Lotul ABV2856 de vaccin AstraZeneca suspendat si in Romania 77049 de doze au fost folosite pana in prezent
Lotul ABV2856 de vaccin AstraZeneca, suspendat și în România. Anunțul oficial al autorităților
ADVERTISEMENT

Un lot de vaccin AstraZeneca, ABV2856, a fost suspendat în România, după ce câteva țări din uniunea Europeană au luat o decizie similară, în urma decesului a două persoane din Italia după imunizare. Autoritățile au luat această decizie, deși Agenția Europeană a Medicamentului nu a finalizat ancheta, neoferind informații despre o legătură între vaccinare și problemele suferite de aceste persoane.

Anunțul vine în urma unui comunicat oficial al CNCAV, după ce au apărut informații că sunt persoane în România care au fost imunizate cu vaccinuri din acest lot.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, peste 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în România pe cale terestră.

Vaccinarea cu lotul ABV2856 de la AstraZeneca a fost suspendată în România. Care este anunțul oficial al autorităților?

“Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. 2021.

Începând cu data de 15.02.2021, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

ADVERTISEMENT

Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

ADVERTISEMENT

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, se arată în comunicatul oficial al CNCAV.

ADVERTISEMENT