News

Bulgarii sfătuiți să evite Republica Moldova. De ce au luat autoritățile de la Sofia această decizie

Cetățenii bulgari sunt sfătuiți să nu călătorească în Republica Moldova sau să ia măsuri pentru a părăsi această țară din cauza situației tensionate din Transnistria.
28.04.2022 | 20:14
Bulgarii sfatuiti sa evite Republica Moldova De ce au luat autoritatile de la Sofia aceasta decizie
Bulgarii sunt sfătuiți să evite Republica Moldova. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Tensiunile din autoproclamata republică transnistreană, dar și perspectiva unei intervenții a armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova nu au rămas fără răspuns la nivel internațional, unele state recomandându-le cetățenilor lor să evite zona.

Avertismentul autorităților de la Sofia

Printre statele care le-au recomandat cetățenilor lor să evite Republica Moldova în contextul actual se numără și Bulgaria. Autoritățile din această au emis o avertizare de călătorie de gradul 5, notează Radio Europa Liberă Moldova.

ADVERTISEMENT

Trebuie subliniat faptul că acesta este cel mai ridicat grad de avertizare pe care îl pot emite autoritățile de la Sofia. Iar asta înseamnă că cetățenii bulgari sunt sfătuiți să nu călătorească în Republica Moldova.

În plus, ministerul afacerilor externe de la Sofia le-a transmis bulgarilor din Republica Moldova să evacueze această țară.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere situația complicată din și din în jurul Republicii Moldovei, le cerem compatrioților noștri ministerul afacerilor externe cere cetățenilor bulgară să se abțină de la a călători în această țară. Îi invităm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara cu autovehiculele pe care le au acum la dispoziție”, au transmis autoritățile de la Sofia.

Mai trebuie precizat că în comunicatul în care este anunțată creșterea gradului de alertă sunt oferite și o serie de date de contact pentru cei care au nevoie de ajutor în această situație.

ADVERTISEMENT

Cum au reacționat autoritățile de la Chișinău?

Informațiile despre decizia autorităților de la Sofia au ajuns la scurt timp în presa internațională și la oficialii de la Chișinău. Cel care a oferit un răspuns în mod oficial acestui anunț a fost ministrul de externe al Republici Moldova.

Acesta a atras atenția asupra faptului că ridicarea nivelului de alertă face parte din protocolul de siguranță reprezintă o practică comună și că intră în prerogativele guvernului bulgar.

ADVERTISEMENT

“În legătură cu ridicarea nivelului de alertă de către Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări: anunțul difuzat de către Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări că urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană a țării noastre.

Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

ADVERTISEMENT