Fotbal international

“Bunicul” din poarta Olandei la Campionatul Mondial din Qatar! A debutat în 2022 la naţionala şi prinde turneul final la 39 de ani

Remko Pasveer este unul dintre cei mai bătrâni jucători de la Campionatul Mondial 2022. Portarul Olandei a debutat în acest an şi a prins lotul pentru Qatar.
18.11.2022 | 12:07
Bunicul din poarta Olandei la Campionatul Mondial din Qatar A debutat in 2022 la nationala si prinde turneul final la 39 de ani
Remko Pasveer a prins, la 39 de ani, lotul Olandei pentru Campionatul Mondial din 2022 (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

În timp ce alţii sunt retraşi de ani buni, Remko Pasveer trăieşte, la 39 de ani, cel mai important moment al carierei. Portarul lui Ajax a debutat în această toamnă în naţionala Olandei şi a prins lotul pentru Campionatul Mondial din Qatar.

Remko Pasveer, al doilea cel mai bătrân debutant în istoria naţionalei Olandei

La meciurile din septembrie, în Liga Naţiunilor, Louis van Gaal a mers pe mâna unui debutant în poarta Olandei. Chiar dacă se apropia de 39 de ani, vârstă pe care a împlinit-o pe 8 noiembrie, Remko Pasveer a prins debutul în naţionala Olandei şi a fost integralist în partidele cu Polonia şi Belgia, fără să primească gol în 180 de minute.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, Remko Pasveer a devenit al doilea cel mai bătrân debutant în istoria naţionalei Olandei. Recordul este deţinut de Sander Boschker, portar al cărui rezervă a fost Pasveer, la Twente, în sezonul 2003-2004.

După cele două meciuri din septembrie, Louis van Gaal anunţa că Remko Pasveer are şanse mari să prindă lotul Olandei pentru Campionatul Mondial din 2022. Pe 21 octombrie, selecţionerul batavilor a anunţat lista preliminară, pe care s-a regăsit şi portarul lui Ajax Amsterdam. Apoi, pe 11 noiembrie, la trei zile după ce împlinise 39 de ani, Pemko Pasveer a aflat că va merge în Qatar şi va purta tricoul cu numărul 1.

ADVERTISEMENT

“Pasveer nu se sperie, oferă liniște fundașilor. În plus, are un joc bun de picior și a arătat asta în meciuri importante. De ce să nu fie titular la Cupa Mondială?”, spunea Rafael van der Vaart, fost internaţional olandez, la finalul lui septembrie 2022.

Costin Curelea l-a învins pe Remko Pasveer într-un România U21 – Olanda U21

Până să ajungă la naţionala mare, Remko Pasveer a cochetat cu selecţionata U21 a Olandei. La tineret a debutat într-un meci contra României, din preliminariile pentru EURO U21 2006. Intrat după pauză, când tricolorii conduceau cu 1-0, Pasveer a fost învins pe finalul meciului de Costin Curelea.

ADVERTISEMENT

Batavii s-au calificat la Campionatul European de tineret din 2006, însă Remko Pasveer nu a bifat niciun minut la turneul final. Olanda U21 a câştigat trofeul, cu Kenneth Vermeer titular între buturi.

Produs al academiei lui Twente, Remko Pasveer a prins puţine şanse la formaţia din Enschede în perioada 2003-2006. A urmat transferul la Heracles Almelo, unde din nou a fost fixat pe banca de rezerve. Ca să prindă experienţă, portarul a fost împrumutat la Go Ahead Eagles, în liga a doua din Olanda, unde a început să joace în mod constant.

ADVERTISEMENT

Revenit la Heracles Almelo, Remko Pasveer a devenit titular în startul sezonului 2010-2011 şi nu şi-a mai pierdut locul în următoarele patru stagiuni. În vara lui 2014, portarul olandez a fost transferat de PSV, însă în perioada 2014-2017 a prins doar 18 meciuri.

În iulie 2017, Vitesse Arnhem l-a cumpărat pe Remko Pasveer, după ce i-a plătit 450.000 de euro lui PSV. După patru sezoane la “Vites”, olandezul a prins transferul la Ajax Amsterdam, unde a devenit repede titularul postului, după suspendarea lui André Onana şi accidentarea lui Maarten Stekelenburg.

ADVERTISEMENT