Fotbal international

Ca la NASA! Manual incredibil al spaniolilor pentru reluarea pregătirii în La Liga: jucătorii vin gata echipați, au voie doar câte doi pe teren, primesc instrucțiunile pe email

06.04.2020 | 11:54
Ca la NASA Manual incredibil al spaniolilor pentru reluarea pregatirii in La Liga jucatorii vin gata echipati au voie doar cate doi pe teren primesc instructiunile pe email
ADVERTISEMENT

Preconizata reluare a pregătirilor în La Liga, după săptămânile de pauză forțată impuse de pandemia COVID-19, este precedată de un document excepțional de amănunțit, pe care spaniolii l-au pregătit și trimis cluburilor. Măsurile de securitate sunt de-a dreptul incredibile, practic nimic nu este lăsat la voia întâmplării, de la reglementări privind numărul persoanelor acceptate în stafful restrâns și ce are voie să facă bucătarul și până la numărul de jucători care să intre simultan pe teren sau distanța de la care trebuie urmăriți de antrenori. Campionatul spaniol a fost întrerupt pe 23 martie.

Noul virus a afectat, într-o măsură mai mare sau mai mică, numeroși sportivi sau foști sportivi, inclusiv din Spania.

ADVERTISEMENT

Citiți mai jos fragmente dintr-un act care arată nivelul de organizare la care a ajuns industria fotbalistică în Occident. Și, prin ricoșeu, distanța astronomică la care se află cluburile românești la acest capitol.

Protocolul incredibil pregătit de spanioli pentru cluburile care reiau antrenamentele în La Liga

Coperta protocolului privind reluarea antrenamentelor în La Liga

“Protocol privind reluarea antrenamentelor la cluburile din La Liga

Acest document își propune să elimine șansele de contagiune cu COVID-19 în rândul membrilor echipelor de fotbal odată cu întoarcerea lor la antrenament și are în vedere toți factorii care ar putea pune în pericol sănătatea sportivilor și a celorlalți membri ai personalului clubului.

ADVERTISEMENT

Procedura întocmită de La Liga se bazează pe faptul că cluburile pot să-l aplice în mod limitat, într-un cadru închis de lumea exterioară, cum ar fi un teren de antrenament sau un cantonament pentru echipă, pentru a respecta măsurile prevăzute de decretul care declară starea de urgență.

(…)

  1. Principii de bază

Acest protocol stabilește liniile directoare care trebuie urmate la elaborarea unui plan de reluare a instruirii. Este împărțit în patru faze și stabilește procedura pentru revenirea la antrenamente, pentru a se asigura că sportivii ating niveluri optime, din punct de vedere fizic, până la reluarea competiției.

ADVERTISEMENT

Fazele stabilite sunt următoarele:

  1. Faza sau faza preliminară pentru pregătirea sesiunilor de antrenament,
  2. Faza individuală de pregătire,
  3. Faza de pregătire a grupului,
  4. Faza de instruire colectivă.

Principiile de bază care stau la baza acestui protocol sunt următoarele:

– Pentru a garanta siguranța jucătorilor și a familiilor lor.

– Pentru a garanta siguranța staffului tehnic la toate cluburile.

– Să garanteze siguranța întregului personal care vine în contact cu jucătorii și a staffului la întoarcerea de la antrenament.

ADVERTISEMENT

“Locul care va fi folosit de prima echipă va fi utilizat exclusiv de echipă și stafful tehnic și trebuie să fie izolat din restul spațiilor”

Pentru a respecta principiile de bază menționate anterior, trebuie luate în considerare următoarele recomandări:

– se recomandă o perioadă de pregătire care durează cel puțin 15 zile înainte de reluarea competiției.

– trebuie stabilită o listă a personalului a cărei prezență este esențială pentru desfășurarea sesiunilor de instruire.

– întregul personal din staff trebuie să fie identificat în mod corespunzător, cu acreditări care să indice dacă e vorba de personal care intră în categoria de protecție înaltă sau de protecție medie.

– trebuie stabilit cu precizie locul unde vor avea loc ședințele de antrenament și și echipamentul care va fi folosit. Locul care va fi folosit de prima echipă va fi utilizat exclusiv de echipă și stafful tehnic și trebuie să fie izolat din restul spațiilor. Membrii primei echipe, stafful tehnic și numărul minim de persoane necesar pentru desfășurarea activităților de dezinfectare, curățare și logistică sunt singurul personal permis să acceseze zona menționată.

– trebuie stabilite linii directoare privind achiziționarea de produse care respectă specificațiile și standardele tehnice prevăzute de Ministerul Sănătății spaniol.

– Dezinfectarea materialului și a instalațiilor trebuie efectuată în conformitate cu avizele emise de autoritățile sanitare relevante.

– ar trebui să se stabilească un cod de conduită care trebuie urmat de toate părțile interesate.

– activitățile care implică niveluri ridicate de interacțiune colectivă ar trebui să fie reduse la minimum.

– operațiunile de dezinfecție trebuie să fie întreprinse în mod continuu.

„Mențineți deschise cât mai multe uși posibil, astfel încât să evitați contactul cu mânerele și mânerele ușilor”

– procedura de dezinfectare trebuie efectuată în conformitate cu avizele emise de Ministerul Sănătății spaniol și Ministerul Muncii. Principalele măsuri stabilite de organismele menționate sunt următoarele:

@ Igiena mâinilor reprezintă măsura principală pentru prevenirea și controlul răspândirii infecției.

@ În ceea ce privește eticheta respiratorie:

+ acoperă-ți nasul și gura cu un țesut atunci când tușești și strănuți, aruncând apoi șervețelul într-un coș care are un capac și se deschide cu pedală de picior. În cazul în care șervețelele nu sunt disponibile, utilizați interiorul cotului, pentru a evita transmiterea germenilor pe mâini.

+ evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.

+ mențineți distanțarea socială de cel puțin 2 metri.

(…)

Trebuie alocate toate resursele adecvate pentru a se obține garanția că spațiile și zonele de lucru sunt curățate și dezinfectate corespunzător. Este esențial să se acorde o atenție deosebită suprafețelor atinse frecvent, cum ar fi uși, balustrade, butoane apăsate etc.

(…)

Protocolul conține, de asemenea, o serie de reguli generale obligatorii care trebuie respectate în orice moment:

(…)

– Mențineți deschise cât mai multe uși posibil, astfel încât să evitați contactul cu mânerele și mânerele ușilor.

– Înlocuiți toate măștile și mănușile la sfârșitul fiecărei zile.

Un singur bucătar. Nimeni altcineva n-are voie să deschidă, să închidă sau să folosească bucătăria

CONSIDERAȚII PRELIMINARE

Există patru secțiuni de considerente preliminare care trebuie abordate înainte de a prezenta recomandări privind protocolul de instruire.

  1. Resurse umane
  2. Facilități
  3. Moduri de transport
  4. Recomandări generale de curățare

Resurse umane
Personalul a cărui prezență este esențială pentru reluarea pregătirii în conformitate cu cerințele minime solicitate de o echipă profesională va fi identificat.

Ca parte a acestui proces, este esențial să se efectueze o analiză preliminară și să se stabilească următoarele două grupuri:

– personal imunizat: acest grup reprezentat de cei care, după ce au contractat COVID-19 și au finalizat perioada corespunzătoare de carantină, nu prezintă simptome.

– personal nemunizat: acest grup poate fi împărțit în două subgrupuri:

  1. a) personal de înaltă protecție: persoane care sunt în contact strâns și direct cu stafful tehnic și jucătorii (fie că este vorba de faptul că locuiesc cu aceștia, se ocupă de obiecte care vor fi folosite de ei sau locul de muncă este foarte apropiat etc.), de exemplu:

– jucători și ceilalți membri din casă.

– staff și ceilalți membri din casă.

– personalul de susținere (delegați, personal medical etc) și celelalte persoane din casele unde locuiesc.

– personalul de întreținere (oameni de serviciu, bucătari, spălători etc.) și celelalte persoane din casele unde locuiesc.

– toți membrii familiilor.

  1. b) personal de protecție medie:

– personalul de securitate și cei care locuiesc în casele lor.

– personalul de la sol și cei care locuiesc în casele lor.

(…)

Bucătărie

Un singur bucătar este suficient la pregătirea mâncării pentru sportivi. Specialiștii în nutriție ar trebui să lucreze de la distanță.

Managementul operațional al bucătăriei trebuie să respecte următoarele instrucțiuni:

– Bucătăria trebuie blocată cât timp nu e nimeni la serviciu.

– Bucătarul este responsabil de deschiderea bucătăriei.

– Toate produsele alimentare trebuie să fie depozitate în bucătărie într-un spațiu închis, cu acces unic.

– Mănuși și mască trebuie purtate în orice moment.

– O singură persoană trebuie să curețe bucătăria odată ce bucătarul a terminat de gătit.

– Curățătorul trebuie să blocheze bucătăria după ce au terminat curățarea.

(…)

“Maximum unul sau doi jucători vor fi permiși în sala de sport în același timp și în niciun caz în faza antrenamentelor individuale”

Zona de gimnastică

Utilizarea facilităților la sală este limitată doar pentru jucătorii accidentați sau în cazuri excepționale care pot fi justificate în mod corespunzător.

Conducerea sălii de sport trebuie să respecte următoarele instrucțiuni:

– utilizarea va fi cât se poate de limitată, cu preocuparea de a înlocui orice fel de exercițiu din sala de gimnastică, acolo unde este posibil, cu cele de pe terenul de antrenament.

– în funcție de dimensiunea sălii de gimnastică, maximum unul sau doi jucători vor fi permiși în sala de sport în același timp.

– instalația trebuie să aibă o aerisire foarte bună.

– echipamentele utilizate trebuie dezinfectate de fiecare dată când un jucător a terminat exercițiile.

– prezența staffului tehnic trebuie redusă la minimum sau, dacă este posibil, evitată cu totul. În cazul în care sunt prezenți antrenorii, trebuie să poarte mănuși și o mască, obligatoriu înlocuite la sfârșitul sesiunii.

– sala de sport poate fi utilizată în faza antrenamentului de grup și în niciun caz nu poate fi utilizată în faza antrenamentului individual.

(…)

“Jucătorii primesc exercițiile de antrenament online, vin gata echipați, pleacă direct la mașină

FAZA PREMIMINARĂ / PREGĂTIRE PENTRU SESIUNI DE FORMARE

(…)

– cât mai puțini membri ai personalului ar trebui să fie prezenți la locul de pregătire (antrenamente minime, securitate, curățenie și personal la sol).

– jucătorii vor primi exercițiile de antrenament cu o seară înainte pe canale online, ceea ce înseamnă că nu este necesară nicio interacțiune cu membrii staffului tehnic.

– jucătorii vor călători de la casele lor la instalațiile sportive în propriile vehicule.

– accesul la locuințele private ale jucătorilor și ale staffului tehnic este interzis.

– modul de transport folosit de jucători și antrenori trebuie să fie întotdeauna același și vehiculul trebuie dezinfectat corespunzător.

– toate persoanele care intră în zona de cantonament trebuie dezinfectate (inclusiv echipamentele și îmbrăcămintea).

– trebuie să fie întocmită și distribuită o fișă de prezență a jucătorilor cu toți membrii din prima echipă, stafful tehnic și angajații din administrație, pentru a oferi informații detaliate despre momentele în care jucătorii se află pe terenurile de antrenament.

– maximum doi jucători vor avea voie să se antreneze pe același teren în același timp, fiecare jucător efectuându-și exercițiile pe părțile opuse ale terenului, lăsând distanță cât mai mare între ei.

– având în vedere restricția de maximum doi jucători pe teren, se recomandă să nu existe niciodată mai mult de opt jucători la cantonament în același timp.

– sosirea jucătorilor ar trebui să fie eșalonată, cu un interval de 15 minute față de fiecare sosire, pentru a se asigura că nu intră niciodată în contact între ei.

– jucătorii trebuie să călătorească singuri de acasă până la terenul de antrenament.

– jucătorii trebuie să ajungă la teren gata echipați și se vor schimba acasă.

– exercițiile de la antrenament vor fi efectuate fără utilizarea niciunui echipament suplimentar (sau utilizarea acestuia va fi limitată pe cât posibil).

– pe cât posibil, exercițiile individuale trebuie făcute cu mănuși.

– la sfârșitul sesiunii de antrenament individuale, jucătorul trebuie să se îndrepte direct către vehiculul său, astfel încât să-și limiteze deplasarea pe terenul de antrenament pe cât posibil.

– pe cât posibil, ușile din cadrul instalației trebuie lăsate deschise.

– membrii staffului tehnic vor putea urmări sesiunea de pregătire de la distanță, respectând distanța minimă de izolare socială între ei.

– jucătorului și celor care locuiesc cu el le este interzis să plece de acasă (în afară de drumurile la sesiunile individuale de antrenament). În cazul în care jucătorul trebuie să plece de acasă pentru o cauză de forță majoră, clubul trebuie informat, pentru ca jucătorul să poată fi testat pentru COVID-19.

– fiecare club trebuie să stabilească un sistem care să asigure livrarea alimentelor pentru membrii primei echipe fără ca aceștia să fie nevoiți să părăsească casele.

Trei vestiare, în fiecare e permisă prezența a doar 3 jucători simultan

FAZA ANTRENAMENTELOR COLECTIVE

În această a treia fază a reluării antrenamentelor, prima echipă urmează să fie împărțită în trei grupe de 8 jucători, cu fiecare antrenament de grup separat de celelalte, în interval diferit de timp, astfel încât să fie evitată prezența tuturor jucătorilor în același timp.

În această fază, testele COVID-19 care urmează să fie efectuate vor fi cele pe care le consideră adecvate departamentele medicale ale cluburilor și în funcție de disponibilitatea testelor.

Utilizarea vestiarelor

Jucătorii trebuie să se prezinte la vestiarul desemnat la ora programată. În fiecare ședință de antrenament vor fi folosite trei vestiare, ceea ce înseamnă că în fiecare interval de timp vor fi trei jucători în fiecare vestiar. Acest aranjament este conceput pentru a asigura respectarea recomandărilor de izolare socială.

(…)

Fiecare jucător își va găsi ghetele și echipamentul pregătite. Acestea vor fi amplasate cât mai izolate în vestiarul respectiv.

La sfârșitul sesiunii de antrenament, jucătorii își vor folosi vestiarele desemnate pentru a face duș și vor lăsa setul de echipament uzat în coșurile de haine. Încălțările lor trebuie să fie lăsate acolo unde s-au schimbat.

După fiecare grup de antrenament, o echipă de curățători trebuie să dezinfecteze cele trei vestiare.

(…)

Exerciții de antrenament la fața locului

Ședința de antrenament pe teren este pregătită și supravegheată de membrii staffului tehnic.

Recomandarea generală este ca antrenamentele să urmeze regulile de distanțare socială pentru a reduce riscul potențial de infectare.

Stafful – maximum 15 persoane, din care 5 – însărcinați cu curățenia și dezinfecția

Personalul necesar pentru a desfășura activități

Pentru această primă etapă a pregătirii, vor fi permiși aproximativ 15 membri ai personalului:

– Stafful tehnic: trei persoane (antrenor principal și alte două care urmează să fie hotărâte)

– Fizioterapeut: un membru al personalului

– Responsabil cu echipamentul: unul

– Magaziner: unul

– Oameni de serviciu: până la trei sau patru (conform cerințelor)

– Bucătar: unul

– Spălător de rufe: unul

– Om de serviciu la bucătărie: unul

– Doctor: unul

– Mentenanță: unul.

(…)

FAZA DE PREGĂTIRE COLECTIVĂ

(…)

– Nu mai mult de doi jucători pot folosi simultan fizioterapia sau sala de sport.

– Trebuie să fie puse la dispoziție cât mai multe vestiarei, cu eforturi pentru a menține aceleași grupuri de vestiar ca în faza anterioară, pe cât posibil”.

ADVERTISEMENT