News

Cafeaua decofeinizată conține o substanță cancerigenă. „Poate provoca și alte efecte nocive”

Alertă în industria alimentară. Specialiștii arată date îngrijorătoare cu privire la cafeaua decofeinizată care are o substanță cancerigenă
08.04.2024 | 22:07
Cafeaua decofeinizata contine o substanta cancerigena Poate provoca si alte efecte nocive
Sănătatea noastră poate fi pusă în pericol de decafeinizarea cafelei care conține o substanță cancerigenă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Persoanele care evită consumul de cofeină pot fi tentate să opteze pentru cafeaua decofeinizată ca alternativă, dar care mai nou este considerată nepericuloasă.

Cafea decofeinizată cu substanțe cancerigene

Unele organizații de sănătate cer Administrației americane pentru alimente și medicamente să dea interzis utilizării unei substanțe chimice esențiale în procesul de decafeinizare, din cauza temerilor legate de riscul de cancer.

ADVERTISEMENT

Substanța este denumită clorură de metilen, este un compus incolor lichid utilizat în diverse procese industriale, inclusiv decaparea vopselelor, producția de medicamente, decapanții și curățarea și degresarea metalelor, conform informațiilor furnizate de Administrația pentru Securitate și Sănătate în Muncă, citată de edition.cnn.com.

Expertiza oficială consideră clorura de metilen drept cancerigen, fiind etichetată ca atare de Programul Național de Toxicologie al Institutului Național de Sănătate, Agenția pentru Protecția Mediului și Organizația Mondială a Sănătății, conform declarațiilor dr. Maria Doa, director senior de politică chimică pentru Fondul pentru Apărarea Mediului, una dintre cele cinci grupări și persoane care au depus două petiții privind aditivii alimentari și coloranții către FDA în noiembrie.

ADVERTISEMENT

Petițiile au fost depuse la FDA la 21 decembrie, iar publicul a fost invitat să trimită comentarii până la 11 martie. De asemenea, riscurile vin în contextul unei expuneri mari la un nivel ridicat de substanță chimică , conform Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

„Pe lângă faptul că este cancerigenă, clorura de metilen poate provoca și alte efecte nocive pentru sănătate, cum ar fi toxicitatea hepatică și, la expuneri mai mari, efecte neurologice și, în unele cazuri, moartea”, a adăugat Doa prin e-mail

ADVERTISEMENT

Clorura de metilen, o substanță extrem de periculoasă

Având în vedere că toxicitatea clorurii de metilen a determinat EPA să interzică utilizarea sa ca decapant pentru vopsele în 2019, iar ulterior, în 2023, agenția a propus interzicerea utilizării sale pentru alte scopuri de consum și pentru numeroase utilizări industriale și comerciale, a explicat Doa.

Cu toate acestea, utilizările sale în industria alimentară, reglementate de FDA în temeiul Legii federale privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice, rămân neafectate.

ADVERTISEMENT

Totodată, Fondul pentru Apărarea Mediului și co-petiționarii săi argumentează că, prin admiterea clorurii de metilen în produsele alimentare, FDA a încălcat o lege federală veche de 66 de ani numită Clauza Delaney, care solicită interzicerea aditivilor alimentari dovediți a fi cancerigeni atunci când sunt ingerați de oameni sau animale.

FDA a declarat că se află în prezent în proces de examinare a petițiilor, refuzând să facă comentarii în timpul acestui proces, conform unui purtător de cuvânt al FDA.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun...
Cele două rute pe care se produc cel mai des turbulenţe. Experţii spun că fenomenul nu apare mereu pe radar
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge...
Un nou aeroport apare în România. Orașul în care se va putea ajunge în zbor
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”