News

Câinele lui Joe Biden va avea propria inaugurare. Ce animale au avut precedenții președinți

11.01.2021 | 19:08
Cainele lui Joe Biden va avea propria inaugurare Ce animale au avut precedentii presedinti
ADVERTISEMENT

Major, unul dintre ciobăneștii germani ai președintelui ales Joe Biden, va avea parte de propria ceremonie de inaugurare ca prim câine al Americii. Un eveniment virtual, organizat de adăpostul de la care a fost adoptat de familia Biden.

Începând cu 20 ianuarie la Casa Albă vor locui din nou animale de companie. Donald Trump a fost primul președinte american de mai bine de un secol care nu a avut un animal de companie.

ADVERTISEMENT

De-a lungul istoriei, președinții americani și-au adus prietenii necuvântători la Casa Albă, însă nu vorbim doar de câini și pisici, ci chiar de tigri, aligatori, vaci sau capre.

“Indogurarea” lui Major Biden, eveniment virtual caritabil

Președintele ales, Joe Biden, nu este singurul care va fi primit cu onoruri la Casa Albă, câinele său Major, este onorat de adăpostul de la care a fost adoptat.

ADVERTISEMENT

Familia Biden l-a adoptat pe Major, un ciobănesc german, în 2018 de la Delaware Humane Association (DHA). Adăpostul și Pumpkin Pet Insurance găzduiesc acum un eveniment virtual pentru a sărbători primul câine de adăpost care ajunge la Casa Albă. Adăpostul numește evenimentul „cea mai mare petrecere virtuală pentru câini”, relatează CNN.

Evenimentul este programat pentru 17 ianuarie, cu trei zile înainte de Ziua Inaugurării și va fi găzduit de Jill Martin de la emisiunea Today a canalului NBC. Este necesară o donație minimă de 10 USD pentru a vă alătura evenimentului pe Zoom și toate încasările sunt destinate DHA.

ADVERTISEMENT

Major nu va fi singurul locatar canin de la Casa Albă. Familia Biden îl mai are și pe Champ, un alt cioban german, membru al familiei din 2008.

Animalele prezidențiale care au locuit la Casa Albă de-a lungul istoriei

Pisici, câini, păsări sau hipopotami pigmei se numără printre animalele de companie găzduite de Casa Albă de la fondarea țării. Iată o istorie a animalelor de companie prezidențiale de la primul președinte american și până la actualul ocupant al Casei Albe, relatată de Newsweek.

ADVERTISEMENT

George Washington

Deși nu a locuit la Casa Albă, părintele Revoluției, al cărui chip apare pe bancnota de 1 dolar, președintele George Washington a fost, de asemenea, proprietarul mai multor animale de companie. Avid vânător de vulpi Washington a avut mai mulți câini, preferatul său fiind dalmațianul Madame Moose. Printre animalele lui Washington s-au mai numărat un papagal și mai mulți cai.

Foto: history.com

John Adams

John Adams a fost primul vicepreședinte, respectiv al doilea președinte din istorie și primul președinte care a locuit la Casa Albă. Adams și soția sa, Abigail, aveau un cal numit Cleopatra și câțiva câini de rasă mixtă – primii câini care au fugit vreodată pe peluza Casei Albe.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Thomas Jefferson

Înainte ca America să fie o țară, Thomas Jefferson își cumpăra primul animal de companie. Viitorul autor al Declarației de Independență a plătit unuia dintre sclavii socrului său cinci șilingi pentru un sturz zeflemitor (mockingbird). Jefferson i-a dedicat chiar și un poem unuia dintre sturzii săi favoriți pe care îl botezase Dick. Astăzi, păsările sălbatice locuiesc încă în Monticello, faimoasa proprietate a celui de-al treilea președinte din Charlottesville, Virginia.

În vremea lui Jefferson Casa Albă a servit, de asemenea, acasă pentru o pereche de pui de urs pentru o scurtă perioadă de timp înainte de a fi trimiși la o grădină zoologică.

Foto: alumni.virginia.edu

James Madison

Președinția lui James Madison a fost una dintre cele mai importante din istorie și a inclus crearea Declarației drepturilor. Soția lui Madison, Dolley, a devenit una dintre cele mai faimoase primele doamne din istorie – iar papagalul ei a fost unul dintre cele mai faimoase animale de companie din Casa Albă. Când britanicii au ars Casa Albă în timpul războiului din 1812, Dolley a salvat un faimos portret al lui George Washington și pe papagalul ei Polly.

Foto: presidentialpetmuseum.com

James Monroe

Activist anti-federalist și fost ambasador în Marea Britanie, al cincilea președinte al Americii s-ar putea să nu fi fost proprietar de animale de companie, dar el era tatăl cuiva care era: fiica lui James Monroe, Maria, a avut un cocker spaniel. James Monroe, la fel ca Thomas Jefferson și John Adams, a murit pe 4 iulie de Ziua Independenței.

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

John Quincy Adams

Jumătatea mai tânără a unuia dintre cele două duo-uri prezidențiale tată-fiu din istoria americană – Bush fiind celălalt – John Quincy Adams ar fi deținut cel mai infam animal de companie de la Casa Albă. S-a zvonit că JQA păstra un aligator drept animal de companie în cada de la Casa Albă. Se pare că a fost un cadou de la marchizul de Lafayette.

Foto: massmoments.org

Andrew Jackson

Președintele Andrew Jackson a fost unul dintre mai mulții comandanți supremi căruia i-au plăcut păsările. La fel ca în cazul lui John Quincy Adams numele său este legat de o poveste despre animalul său de companie, care nu este confirmată. Povestea spune că papagalul lui Jackson, numit Poll, a fost îndepărtat de la înmormântarea președintelui atunci când pasărea a început să înșire obscenități. Jackson era și un fan al cailor, păstrând mai mulți ponei și cai de curse la Casa Albă.

Foto: cincinnati.com

Martin Van Buren

Pentru președintele Martin Van Buren, păsările și câinii pur și simplu nu erau suficient de exotici. Al optulea președinte a fost înzestrat cu doi pui de tigru de către sultanul din Oman. Aranjamentul, însă, a fost de scurtă durată – Congresul l-a obligat pe președinte să trimită felinele la o grădină zoologică.

Foto: britannica.com

William Henry Harrison

Președintele cu cel mai scurt mandat din istoria americană, William Henry Harrison, a murit exact la o lună după depunerea jurământului. În timpul scurtului său mandat, Harrison a deținut o vacă numită Sukey și un țap. Multe familii din acea epocă țineau vaci, dar pentru președinte, Sukey era un tovarăș, nu o sursă de lapte și carne.

Foto: lngenz.com

John Tyler

Vicepreședintele lui Harrison, John Tyler, era un celebru iubitor de cai. Pasiunea lui nu a luat sfârșit când a devenit el însuși președinte. Calul preferat al lui Tyler era Generalul, pe care al 10-lea președinte l-a deținut pentru toți cei 21 de ani din viața animalului. Tyler a mai avut câțiva câini și un canar.

Foto: whitehouse.gov

James K. Polk

James Knox Polk a dezvoltat un sistem modern de trezorerie și a anexat vaste terenuri de la Marea Britanie și Mexic pentru Statele Unite. Cu toate acestea, el nu deținea animale de companie, deși era cunoscut a fi un pasionat iubitor de cai.

Foto: britannica.com

Zachary Taylor

Eroul de război Zachary Taylor a fost poreclit „Old Rough and Ready” și a călărit în luptă pe iubitul său cal Old Whitey. Bătrânul Whitey a trăit cu Taylor mult după ce s-a retras din serviciul militar, iar animalul a mărșăluit în cortegiul funerar când a murit președintele.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Millard Fillmore

Granița dintre statele nordice și sudice ale Americii a fost trasă de Charles Mason și Jeremiah Dixon. Ca omagiu faimoșilor topografi și diviziunii simbolice a țării, președintele Millard Fillmore și-a numit poneii Mason și Dixon.

Foto: whitehouse.gov

Franklin Pierce

Franklin Pierce este cunoscut pentru deschiderea Americii la comerțul cu Japonia. Comodorul Matthew Perry a intermediat afacerea și, când s-a întors din Est, a adus înapoi șapte câini miniaturali japonezi Chin pentru Pierce. Câinii erau cunoscuți sub numele de câini de mâneci, deoarece încăpeau în mâneca unui kimono.

Foto: whitehouse.gov

James Buchanan

Considerat ca fiind cel mai rău președinte din istorie, James Buchanan a fost unul dintre puținii președinți care nu s-au căsătorit niciodată. Cu toate acestea, el și-a găsit companion în Lara, masivul său Newfoundland, o rasă care era aproape nemaiauzită în Statele Unite la acea vreme. Buchanan a mai avut o pereche de vulturi pleșuvi și un Terrier miniatural.

Foto: whitehouse.gov

Abraham Lincoln

Opus lui Buchanan, Abraham Lincoln este numit în mod constant printre cei mai mari președinți din istorie. El a fost, de asemenea, un proprietar de animale de companie prolific, cu o colecție de animale care include un porc, un iepure alb, un câine numit Fido, ponei și pisici. De fapt, el iubea atât de mult felinele încât atunci când a fost întrebată dacă soțul ei are un hobby, Mary Todd Lincoln a răspuns „pisicile”.

Foto: whitehouse.gov

Andrew Johnson

Andrew Johnson a devenit președinte după asasinarea președintelui Lincoln. Președinția sa a fost tumultuoasă și, în cele din urmă, a fost pus sub acuzare. În timpul procedurilor sale de punere sub acuzare, Johnson a descoperit o familie de șoareci albi într-o moară de cereale pe care o deținea și i-a adoptat. Se pare că ar fi fost obsedat de ei în timp ce stătea izolat în Casa Albă.

Foto: whitehouse.gov

Ulysses S. Grant

Fost general al Uniunii și erou al războiului civil, președintele Ulysses S. Grant a fost unul dintre cei mai prolifici proprietari de animale de companie din istoria Casei Albe. El deținea un cocoș, un papagal, câțiva câini și un grup de cai și ponei. Cu toate acestea, animalul de companie preferat al lui Grant era câinele său Rosie, cu care ar fi vorbit în timp ce mânca.

Foto: whitehouse.gov

Rutherford B. Hayes

Rutherford B. Hayes deținea o listă lungă de animale de companie, inclusiv canari, o capră și vaci de rasă Jersey. Cu toate acestea, preferatul președintelui al 19-lea era un mastiff mare, puternic și blând, numit Duke. El a fost printre primii de acest gen care au fost văzuți în Statele Unite, rasa fiind recunoscută oficial în 1885.

Foto: whitehouse.gov

James Garfield

Veto-ul este una dintre cele mai autoritare mișcări de putere disponibile unui președinte, iar James Garfield a adus un omagiu puterii de a se opune legislației când a venit timpul să-și numească câinele. Cel de-al 20-lea președinte și-a numit câinele negru rasa Newfoundland Veto, iar câinele se zvonește că ar fi dat alarma atunci când hambarul prezidențial a luat foc.

Foto: britannica.com

Chester Arthur

Chester Arthur a devenit președinte în urma asasinării lui James Garfield. Deși a evitat animalele de companie tradiționale, cum ar fi câinii și pisicile, cei doi cai roșii-maronii ai săi erau atât de eleganți de frumoși și perfect asortați încât au atras zeci de admiratori la Casa Albă.

Foto: whitehouse.gov

Grover Cleveland

Grover Cleveland este singurul președinte care a făcut nunta la Casa Albă, dar va fi întotdeauna amintit pentru că niciun președinte până la el sau de atunci nu a îndeplinit vreodată două mandate neconsecutive (între primul și al doilea său mandat a fost președinte Benjamin Harrison). Casa Albă a fost pe vreme lui Cleveland o adevărată menajerie de animale. Printre nenumăratele animale de companie ale lui Grover Cleveland se numărau o mulțime de câini care includeau un cocker spaniel, un St. Bernard, ogari, teckel, un collie și pudelul francez al soției sale. Mai erau și, ponei, canari, sturzi zeflemitori și sute de pești importați.

Foto: petswall.blogspot.com

Benjamin Harrison

Benjamin Harrison era proprietarul unui collie pe nume Dash, dar este mai cunoscut pentru capra Whiskers, care aparținea tehnic nepoților săi. Cu toate acestea, cei mai deosebiți prieteni ai săi necuvântători au fost perechea sa de oposumi, pe care a numit-o Mr. Protection și Mr. Reciprocity.

Foto: presidentialpetmuseum.com

William McKinley

William McKinley va fi întotdeauna cunoscut ca al treilea președinte american asasinat. De asemenea, a fost un erou al războiului hispano-american. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că avea o afecțiune pentru unele animale de companie destul de exotice cu nume exotice. McKinley a avut pisoi de angora pe nume Valeriano Weyler și Enrique DeLome, precum și un papagal mexican, numit Washington Post.

Foto: thoughtco.com

Theodore Roosevelt

În analele președinților și ale animalelor lor de companie, există Teddy Roosevelt și ceilalți. Nu numai că tatăl sistemului Parcul Național al Americii a avut cel puțin doi ponei și opt cai, renumitul vânător și conservator avea și o haită de câini cu nume precum Rollo și Sailor Boy. În vremea lui Roosevelt la Casa Albă trăiau șerpi, cobai, o veveriță zburătoare, șobolani cangur, un șobolan piebald, un cocoș cu un singur picior, o bufniță, doi papagali, un porc, un raton, cinci urși, un coiot, un pisică sălbatică, o hienă, o șopârlă și o zebră.

Foto: presidentialpetmuseum.com

William Howard Taft

Iubitor de lapte, William Howard Taft, deținea un câine, dar animalele sale de companie prețioase erau perechea lui iubită de vaci. Cele două vaci, numite Mooly Wooly și Pauline, puteau fi văzute în mod regulat păscând pe peluza Casei Albe. Laptele lor – și untul făcut din el – erau alimente standard pe masa Casei Albe în timpul președinției sale.

Pauline Foto: presidentialpetmuseum.com

Woodrow Wilson

Președintele Woodrow Wilson a avut mai multe animale de companie, printre care un bull terrier, un Airedale terrier, un ogar, niște păsări cântătoare și o pisică. Cu toate acestea, a avut și câțiva tovarăși necuvântători nu atât de obișnuiți. Al 28-lea președinte avea oi, care pășunau pe peluza Casei Albe, împreună cu Old Ike, un berbec care mesteca tutun.

Foto: petcaresupplies.com

Warren G. Harding

La fel ca Woodrow Wilson înainte de el, Warren G. Harding a avut un terrier Airedale. Al său a fost numit Laddie Boy, iar câinele era probabil cel mai faimos animal de companie al celui de-al 29-lea președinte. Harding mai avea un buldog englez, canari pe care îi ținea cu soția și o veveriță pe nume Pete.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Calvin Coolidge

Dacă vreun președinte din istorie ar putea concura cu adevărata grădină zoologică stabilită de Teddy Roosevelt, ar trebui să fie Calvin Coolidge. Nu numai că a avut mai mult de o duzină de câini, dar și o gâscă, un măgar, mai mulți ratoni, un bobcat, un wallaby și un hipopotam pigmeu.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Herbert Hoover

Herbert Hoover a fost renumit pentru ciobănescul său belgian, King Tut. Cel de-al 31-lea președinte deținea, de asemenea, cel puțin alți opt câini, iar fiul său a avut grijă de doi aligatori.

Foto: hoover.archives.gov

Franklin D. Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt, unul dintre cei mai importanți președinți din istorie, era, de asemenea, un pasionat de câini mari și avea o haită de rase diferite cu nume precum President, Major, Meggie, Tiny, Fala, Blaze și Winks.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Harry S. Truman

Harry Truman a fost deschis față de lipsa sa de interes în a avea un animal de companie. Chiar și așa, un susținător i-a trimis un adorabil pui de cocker spaniel numit Feller. Fără să se lase fermecat de puiul cu ochii mari, Truman l-a dat pe Feller. Președintele a fost imediat copleși de mesaje pline de ură ale iubitorilor de câini la nivel național.

Foto: Wikimedia Commons

Dwight Eisenhower

Ike, așa cum era cunoscut Dwight Eisenhower de susținătorii săi, a avut un peruș numit Gabby, care a rămas pentru totdeauna la Casa Albă. Când păsarea a murit în 1957, a fost îngropată la colțul de sud-vest al conacului executiv.

Foto: whitehouse.gov

John F. Kennedy

Al patrulea președinte ucis de glonțul unui asasin, John F. Kennedy, a fost faimos, în parte, pentru dragostea față de câini. JFK a deschis Casa Albă către un câine de lup irlandez, un cioban german, un terrier galez, un pudel francez, un cocker spaniel irlandez și un maidanez. Dacă unii dintre câini aveau pui, Kennedy îi păstra și pe ei.

Foto: CECIL W. STOUGHTON / WIKIMEDIA COMMONS

Lyndon B. Johnson

Lyndon Johnson a avut o președinție tumultuoasă, care a fost marcată de războiul din Vietnam și de revoltă culturală din SUA. Johnson a avut mai multe animale de companie, inclusiv două perechi de câini: o pereche a fost numită Edgar și Freckles, iar cealaltă a fost numită Him și Her. Președintele avea, de asemenea, un collie pe nume Blanco, un câine de rasă mixtă pe nume Yuki, un hamster și păsări.

Foto: YOICHI OKAMOTO / WIKIMEDIA COMMONS

Richard Nixon

Cel mai faimos animal prezidențial din istoria americană este aproape sigur Checkers, câinele pe care Richard Nixon l-a introdus națiunii într-un discurs televizat menit să-l umanizeze în timpul unui scandal de finanțare a campaniei. Cu toate acestea, Checkers nu a trăit niciodată în Casa Albă.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Gerald Ford

Gerald Ford a avut un scurt mandat după ce Richard Nixon și-a dat demisia. Cu toate acestea, în scurta sa perioadă în Casa Albă, Golden Retriever-ul său Liberty a avut o serie de pui. Ford a păstrat o cățelușă pe care a numit-o Misty.

Foto: PUBLIC DOMAIN / PICRYL

Jimmy Carter

Jimmy Carter a dovedit că până și un umil cultivator de arahide poate ajunge până la Casa Albă. În timpul mandatului său de patru ani ca președinte, Carter a deținut un câine afgan și un border collie. De asemenea, o pisică siameză cu unul dintre cele mai memorabile nume din istoria felinelor prezidențiale: Misty Malarky Ying Yang.

Foto: presidentialpetmuseum.com

Ronald Reagan

Starul de televiziune, radio și film Ronald Reagan a continuat guvernarea Californiei cu două mandate la Casa Albă unde l-a însoțit haita lui de câini. Aceasta a inclus un setter irlandez, un husky siberian, un golden retriever, un Cavalier King Charles spaniel și un Bouvier des Flandres. Un cunoscut iubitor al tuturor lucrurilor ecvestre, Reagan a avut și cai la ferma sa.

Foto: PUBLIC DOMAIN / PICRYL

George H.W. Bush

George H. W. Bush, care va deveni cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite, a fost și el cunoscut pentru pasiunea față de câini. Millie, spanielul englezesc al lui Bush, a născut o serie de pui, dintre care a păstrat unul pe care l-a numit Ranger.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS / WIKIMEDIA COMMONS

Bill Clinton

Președinția fostului guvernator al Arkansasului Bill Clinton a dominat anii 1990 și a fost împărțită între mandatele singurului duo prezidențial tată-fiu de la duo-ul Adams cu aproape două secole mai devreme. I s-au alăturat lui Clinton în Casa Albă pisica lui Socks și labradorul retriever ciocolatiu Buddy.

Foto: THE U.S. NATIONAL ARCHIVES / WIKIMEDIA COMMONS

George W. Bush

George W. Bush a fost primul lider al noului mileniu – și un pasionat iubitor de câini. Spanielul său spaniol englez, Spot, a fost puiul lui Millie, câinele tatălui său care a dat naștere unei serii de pui la Casa Albă cu câțiva ani înainte.

Foto: TINA HAGER / WIKIMEDIA COMMONS

Barack Obama

Fostul președinte Barack Obama era atât de pasionat de câinii de apă portughezi încât deținea doi, unul pe nume Bo și celălalt pe nume Sunny.

Foto: abc7news.com

Donald Trump

Președintele Donald Trump este primul președinte american de mai bine de un secol care nu a avut un animal de companie la Casa Albă. Fosta sa soție Ivana a scris în memoriile sale că Trump nu era un fan al câinilor, lucru pe care l-a învățat într-un mod brutal pe când trăiau cu pudelul ei Chappy.

Foto: whitehouse.gov
ADVERTISEMENT