Life

Călătoria în România pe care trebuie să o faci măcar o dată în viață. Este un tunel care îți rămâne în suflet

Călătoria din România pe care este neapărat nevoie să o faci măcar o dată în viață. Tunelul îți taie răsuflarea și are o poveste impresionantă.
08.10.2023 | 19:02
Calatoria in Romania pe care trebuie sa o faci macar o data in viata Este un tunel care iti ramane in suflet
Locul din România pe care trebuie să-l vezi măcar o dată în viață. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă nu ai auzit până acum de tunelul Teliu, este momentul să-ți planifici următoarea călătorie România. Este fascinant, de o frumusețe aparte și are o poveste incredibilă. Est cel mai lung tunel feroviar din România.

Tunelul Teliu, obiectivul turistic pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viață

Tunelul Teliu este situat pe calea ferată Hărman – Întorsura Buzăului și este cel mai lung tunel feroviar din România. Este situat pe raza comunei cu același nume din județul Brașov. Are o lungime de 4.369,5 m, fiind prevăzut pentru cale dublă, electrificată.

ADVERTISEMENT

De fapt, tunelul a fost botezat după numele pârâului Teliu, a cărui vale o traversează calea ferată. A fost construit de firma germană Julius Berger, iar calea ferată a fost dată în folosință pe 25 iunie 1931.

Totuși, proiectul a fost cu mult mai vechi ce avea ca scop realizarea unei căi ferate care să asigure legătura dintre Brașov și Buzău, traversând Munții Carpați. Mai exact, propunerile au venit încă din anul 1870 și au fost reluate după Marea Unire.

ADVERTISEMENT

Astfel că, în toamna anului 1923, firma germană a început să construiască. Iar pe o suprafață de 31 de kilometri au fost ridicate 350 de poduri și podețe, dar de deperte, cea mai grea lucrare a fost tunelul Teliu.

Construcția a fost începută în 1924 din ambele părți. În plus, pe șantier nu erau doar români, ci și  și polonezi, cehi și italieni, toți mineri foarte pricepuți, după cum notează click.ro. 

ADVERTISEMENT

Prin tunelul Teliu se poate trece cu trenul, cu viteze mai mici decât acum 85 de ani, dar cu o frecvență mai mare, de șase trenuri pe sens. Căci, deși este loc pentru o linie dublă, cea de-a doua nu a mai fost construită.

Are o poveste incredibilă

Conform casasfatului.ro, costul general al proiectului s-a ridicat la mai bine de 574 de milioane de lei. Din păcate, accidentele din timpul lucrărilor nu au lipsit.În mementul în care tunelul ajunsese la jumătate, galeria s-a surpat.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 30 de muncitori au fost prinși sub dărămături. Tobele s-au bătut pe ulițele satului, iar nenorocirea a fost anunțată în gura mare, oamenii adunându-se rapid la primărie pentru a pleca să ajute victimele. Și au avut succes, cu toate unii au fost răniți grav, toți cei 30 de lucrători au fost scoși cu viață de sub dărămături.

În ziua inaugurării, însă, o altă nenorocire a avut loc. Inginerul s-a urcat pe scena improvizată de pe tunel, a tăiat panglica și a unit două fire ce trebuiau să simbolizeze conectarea tunelului Teliu la energie electrică.

Firele au făcut o flamă, iar inginerul a căzut secerat, murind electrocutat în fața întregii mulțimi. Acum, legenda spune că fantoma inginerului a fost văzută plimbându-se prin tunel cu două fire în mână.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din...
Supărat că Poliţia i-a găsit mai multe defecţiuni la maşină, un şofer din Neamţ şi-a distrus singur autovehiculul: "Dacă nu e bună, o fac eu să nu fie bună"
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o...
Cristi Borcea, dezvăluiri fără precedent despre fiica secretă pe care o are dintr-o relaţie extraconjugală! Cu ce se ocupă tânăra
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un...
Vedetă dată afară de Pro TV chiar în ziua angajării: „A fost un dezastru total!”
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie