Life

Locul de legendă din România pe care să-l vizitezi măcar o dată. O adevărată bijuterie de care puțini știu

Castelul din România la fel de frumos ca Bran și Peleș, dar mai puțin vizitat. Este de o frumusețe rară și trebuie văzut măcar o dată-n viață.
05.08.2023 | 12:56
Locul de legenda din Romania pe care sal vizitezi macar o data O adevarata bijuterie de care putini stiu
Castelul din România care merită vizitat măcar o dată-n viață. Sursa foto: colaj Fanatik/ visitcarei.ro
ADVERTISEMENT

Castelul Károlyi este cel puțin la fel de spectaculos ca Bran sau Peleș, devenite deja simboluri naționale, dar cu toate acestea adună cu mult mai puțini vizitatori. Are o istorie lungă și o legendă nebănuită.

Castelul Károlyi, unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România

De Bran și de Peleș au auzit toți românii, ba chiar primului castel i s-a dus vestea și printre vedetele internaționale odată cu petrecerea organizată de Elon Musk în 2022. În industria turismului, aceste construcții reprezintă adevărate comori, atrăgând zilnic sute de turiști.

ADVERTISEMENT

Dar țara noastră e mai bogată de atât și mai există un castel cel puțin de frumos, cu o istorie vastă ș impresionantă, care nu se bucură de la fel de multă popularitate. Vorbim despre castelul Károlyi, situat în Satu Mare.

A fost construit cu sute de ani în urmă, în 1482, însă de-a lungul timpului a fost distrus și restaurat de mai multe ori. Inițial, a fost ridicat de familia de nobili Károlyi cu aprobarea lui Matei Corvin, regele Ungariei de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Printre atracțiile de aici se numără și cele 26 de figuri de ceară ce înfățișează cele mai importante momente din istoria clădirii. De pildă, unele dintre acestea îi includ și pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria.

Aici a fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din sud-estul Europei

De departe, figurina care stârnește curiozitatea celor mai mulți turiști care ajung la castelul Károlyi este cea care întruchipează scena arderii pe rug a unei vrăjitoare, care a avut loc în urmă cu 300 de ani, în 1745.  De fapt, se spune că este vorba chiar de ultima vrăjitoare din tot sud-estul Europei. 

ADVERTISEMENT

„Avem date că în Comitatul Satu Mare au fost chemate în faţa Procuraturii şase-şapte doamne mai în vârstă care au fost acuzate că sunt vrăjitoare şi trei au fost arse pe rug.

În Carei, ultima a fost în 1745. Doamna era dintr-un sat care acum aparţine Ungariei, din Tyukod, nu ştim ce vârstă a avut, dar majoritatea femeilor arse pe rug şi acuzate că sunt vrăjitoare erau peste 45-50 sau chiar 60 de ani.

ADVERTISEMENT

De fapt, ele s-au priceput mai mult la vindecarea bolilor, au trăit mai ales în mediul rural, au fost văduve şi s-au ocupat cu plante medicinale”, a dezvăluit Hago Nandor, șeful secției din Carei a Muzeului Județean, despre castelul Károlyi, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT