Life

Calendar creștin ortodox 12 februarie 2023. Duminica întoarcerii fiului risipitor. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă azi

Calendar creștin ortodox 12 februarie 2023, sărbătoare mare. Ce nu e bine să faci în duminica întoarcerii fiului risipitor
11.02.2023 | 20:01
Calendar crestin ortodox 12 februarie 2023 Duminica intoarcerii fiului risipitor Ce nu ai voie sa faci sub nicio forma azi
Calendar ortodox. Credincioșii sărbătoresc Duminica întoarcerii fiului risipitor pe 12 februarie 2023. Ce nu e bine să faci. Sursa foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

Calendar creștin ortodox 12 februarie 2023, duminica întoarcerii fiului risipitor. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă azi. Sărbătoarea ne arată importanța pocăinței sincere pentru viața creștină. De asemenea, ne pregătește pentru întâlnirea cu Hristos cel Răstignit și Înviat.

Calendar creștin ortodox 12 februarie 2023, ce nu trebuie să faci

Biserica Ortodoxă Română ne amintește că în calendar creștin ortodox 12 februarie 2023, creștinii ortodocși prăznuiesc Duminica întoarcerii fiului risipitor. Acesta și-a cheltuit toată averea primită de la tatăl său într-un desfrâu complet.

ADVERTISEMENT

Dacă am urmat fiului risipitor în cădere, atunci trebuie să-l urmăm și în ridicare. Fiul cel tânăr merge, așadar, într-o țară îndepărtată care este reprezentată ca fiind chipul libertății pe care Dumnezeu o acordă fiecărui om în parte.

Locul acesta este un spațiu nedefinit, unde harul lui Dumnezeu nu este căutat de nimeni. Totodată, aici libertatea umană devine robie a păcatului. Acesta folosește din plin și în mod păcătos libertatea, în final ajungând slugă la un crescător de porci.

ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox.ro, porcii sunt animale necurate, fiul risipitor devenind paznicul lor. Mai exact, preoții ne spun că acest lucru simbolizează faptul că a ajuns să fie un păzitor al păcatelor. Adevărata pildă începe abia când se întoarce acasă, la tatăl său.

Calendar creștin ortodox 12 februarie 2023 arată că preoții citesc în această zi de mare sărbătoare o pericopă evanghelică deosebită. Aceasta îi ajută pe oameni să înțeleagă cât de importantă este pocăința. În plus, Evanghelia Duminicii Fiului risipitor are o legătură specială cu Taina mărturisirii și iertării păcatelor.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că sărbătoarea este strâns legată de Taina Spovedaniei, care este chiar Taina împăcării omului cu Dumnezeu. Pilda ne mai spune că atunci s-a făcut foamete mare ca omul să fie trezit din păcat. Se întâmplă asta pentru că de multe ori credincioșii se roagă pentru sănătate doar când nu o mai au.

Duminica întoarcerii fiului risipitor, lucruri interzise

Pilda întoarcerii fiului risipitor reprezintă o sărbătoare importantă pentru credincioși. Interesant este că aceasta nu e trecută în calendar cu nicio cruce. Totuși, praznicul este cinstit într-o zi de duminică și creștinii știu că nu au voie să spele, să coasă și să calce.

ADVERTISEMENT

Totodată, această zi este dedicată mersului la Biserică, unde credincioșii se roagă și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce au. Evanghelia ne învață, de asemenea, cum să ne pocăim și cât de mari sunt darul și bucuria iertării, minunată fiind regăsirea celui pierdut. Așadar, ca în fiecare duminică și aceasta a fiului risipitor ne îndeamnă la chibzuință și rugăciune. Uneori sunt mai bune decât orice altceva și mai mult decât suficiente

ADVERTISEMENT