Life

Calendar creștin ortodox 2 februarie 2023. Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie. Ce trebuie să dai neapărat de pomană

Calendar ortodox. Întâmpinarea Domnului, praznic cu cruce roșie cinstit de credincioși pe 2 februarie 2023. Ce se dă de pomană.
01.02.2023 | 07:00
Calendar crestin ortodox 2 februarie 2023 Intampinarea Domnului sarbatoare cu cruce rosie Ce trebuie sa dai neaparat de pomana
Calendar ortodox. Întâmpinarea Domnului, praznic cu cruce roșie cinstit de credincioși pe 2 februarie 2023. Ce se dă de pomană. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Calendar creștin ortodox 2 februarie 2023. Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie. Ce trebuie să dai neapărat de pomană în ziua în care creștinii de pretutindeni cinstesc 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox. Întâmpinarea Domnului, praznic cu cruce roșie cinstit de credincioși pe 2 februarie 2023. Ce se dă de pomană

Biserica Ortodoxă Română ne amintește că Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii în data de 2 februarie. Mai exact, întâiul născut de parte bărbătească trebuie să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.

ADVERTISEMENT

Potrivit crestinortodox, în acest moment are loc curățirea mamei. Iisus este întâmpinat la Templu de dreptul Simeon, care a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă, și prorocita Ana.

Sărbătoarea este trecută cu cruce roșie, credincioșii de pretutindeni păstrând mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. În popor se ține Stretenia sau Ziua Ursului, oamenii fiind convinși că pot căpăta puterea acestui animal.

ADVERTISEMENT

În vremuri străvechi obișnuiau să se ungă cu grăsime de urs și practicau acest ritual în special asupra copiilor. De asemenea, schimbarea vremii era pusă tot pe seama acestui mamifer și al comportamentului său.

Dacă ursul, numit Ăl Mare sau Marin, iese din bârlog, e soare și se sperie când își vede umbra, atunci iarna se va prelungi cu încă 6 săptămâni. Dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat și ursul nu-și vede umbra și rămâne afară, atunci se apropie primăvara.

ADVERTISEMENT

Totodată, data de 2 februarie reprezintă granița dintre iarnă și primăvară. Asta înseamnă că sărbătoarea din 2 februarie 2023, Întâmpinarea Domnului, este un reper important pentru prevederea timpului calendaristic.

Ce se dă de pomană de Întâmpinarea Domnului

În plus, credincioșii dau de pomană pentru sufletele celor plecați la Ceruri. Printre produsele care se dau ofrandă sărmanilor se numără mâncarea gătită, coliva, fructele și legumele. În plus, din pachet nu trebuie să lipseacă carnea și ceva de băut. Toate acestea trebuie sfințite la Sfânta Liturghie.

ADVERTISEMENT

E foarte important ca aceste pomeni realizate de Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie 2023, să fie făcute din suflet, să fie împărțite cu cel mare mare drag, nicidecum din obligație.

Rugăciune scurtă pentru Întâmpinarea Domnului

„Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric.

Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea. Amin”.

ADVERTISEMENT