Life

Calendar ortodox 12 ianuarie. Ce sfântă muceniță e sărbătorită și cui trebuie să spui “La mulți ani”

Sfânta Muceniță Tatiana este prăznuită în fiecare an pe 12 ianuarie și este protectoarea fetelor credincioase. Rugăciunea de Sfânta Tatiana trebuie spusă mai multe zile la rând.
11.01.2022 | 15:16
Calendar ortodox 12 ianuarie Ce sfanta mucenita e sarbatorita si cui trebuie sa spui La multi ani
ADVERTISEMENT

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este sărbătorită în calendarul creștin ortodox pe data de 12 ianuarie.

În prezent, moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana se află la Craiova.

Foarte multe românce poartă acest nume, așa că nu uitați să le urați “La mulți ani”.

Calendar ortodox 12 ianuarie. Ce sfântă muceniță e sărbătorită și cui trebuie să spui “La mulți ani”

Sfânta Muceniță Tatiana este considerată ocrotitoarea fetelor tinere. A trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235). A făcut parte dintr-o familie nobilă, iar mult timp și-a ascuns credința. După ce a ajuns la vârsta căsătoriei, aceasta nu a dorit să se mărite. A decis să-i ajute pe nevoiași și bolnavi, apoi a fost aleasă diaconiță a Bisericii din Roma la vârsta de 15 ani.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost dusă la Templul zeului Apolo pentru a aduce jertfe. În loc să-l cinstească, aceasta s-a rugat la Iisus Hristos. În acel moment, templul s-a cutremurat, iar statuia zeului a căzut. Tânăra a fost aruncată imediat în închisoare și supusă la chinuri cumplite. În final, a fost decapitată împreună cu tatăl ei.

Capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află la Catedrala mitropolitană Sfântul Dimitrie din Craiova.

Pe 12 ianuarie, o mulțime de românce își aniversează onomastica. Tatiana este un nume de origini latine și sabine, un diminutiv al numelui Tatius. Numele a dispărut în timp din Europa de Vest, dar s-a păstrat în Grecia și Rusia.

ADVERTISEMENT

Mesaje pe care le puteți trimite celor dragi

Vă prezentăm câteva mesaje pe care pe puteți trimite persoanelor care poartă numele de Tatiana.

“La mulți ani, Tatiana! Să te bucuri de viață, de zâmbete, de tot ce e frumos. La mulți ani!

Este o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău! La Mulți Ani, Tatiana!

Fie ca toate întâmplările frumoase și spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sf Muceniță Tatiana cât mai frumoasă!

ADVERTISEMENT

Toata fericirea astăzi e ziua numelui tău, un nume simplu și frumos, la fel de pur și gingaș ca tine. Îngerii să-ti călăuzească pașii!”

Rugăciunea care se spune 9 zile

Există o rugăciune foarte de puternică. Aceasta se spune timp de 9 zile începând cu data de 12 ianuarie.

ADVERTISEMENT

“O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele mucenicești, fii ocrotitoarea noastră în fața necazurilor și a primejdiilor.

Tu, Sfântă Muceniță, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, știind cuvântul: oricine va voi să-și scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine și pentru Evanghelie, acela îl va câștiga, nu te-ai temut și cu bucurie ți-ai dat viața pentru El.

Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile și neputințele noastre, vezi teama noastră de greutăți și frica noastră de suferință și nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos și nu suntem vrednici de numele de creștini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijlocești pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinței.

Sfântă Muceniță Tatiana, așa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, așa să ne înconjoare și pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Așa cum rănile ți-au fost tămăduite de Hristos, așa să ne fie și nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Amin”.

ADVERTISEMENT