Life

Calendar ortodox 14 octombrie. Sărbătoare cu cruce roşie: Ce să nu faci de Sfânta Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie. În această zi este Sfânta Parascheva, sărbătoare marcată cu cruce roșie. Află ce nu trebuie să faci.
13.10.2021 | 16:30
Calendar ortodox 14 octombrie Sarbatoare cu cruce rosie Ce sa nu faci de Sfanta Parascheva
ADVERTISEMENT

Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte în această zi, dacă vor să se ferească de necazuri.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și a Iașiului, făcătoare de minuni.

Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași, unde are loc pelerinajul anual la care participă sute de mii de credincioși. Cei care participă la acest eveniment religios trebuie să respecte regulile de protecție și de distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Sfânta Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie

Pe 14 octombrie este prăznuită Sfânta Parascheva, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Despre Sfânta Cuvioasă Parascheva se știe că a ajutat foarte mulți credincioși care s-au rugat la ea.

De-a lungul timpului, creștinii ortodocși au păstrat o serie de tradiții și superstiții. Acestea sunt respectate și în ziua de astăzi de către credincioși pentru a le merge bine.

ADVERTISEMENT

Fiind una dintre cele mai importante sărbători, este bine pentru credincioși să meargă la biserică și să se roage. Totodată, există și câteva lucruri pe care este complet interzis să le faci pe 14 octombrie.

Femeilor le este interzis să spele, să calce, să coasă sau să toarcă. De asemenea, este interzis să faci mâncare sau alte treburi casnice. În caz contrar, vei avea parte de ghinion în casă, conform credințelor populare.

ADVERTISEMENT

Se spune că fetele care spală și cos în această zi vor rămâne nemăritate. Nici bărbații nu au voie să muncească de Sfânta Parascheva.

Nu se mănâncă nuci, pepene roșu, castraveți și poame în formă de cruce, dar nici fructe închise la culoare, întrucât acestea amintesc de sacrificiul martiric. Nu se mănâncă nimic până la ora 12, atunci când se termină slujba închinată Sfintei Parascheva.

ADVERTISEMENT

În această zi este bine să le dai sărmanilor de pomană covrigi, pâine, must sau vin roșu, fiind și o zi în care sunt pomeniți cei trecuți în neființă. Femeile însărcinate trebuie să împartă mâncarea cu copiii săraci pentru ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să le ocrotească la naștere.

Cum poți prezice vremea de Sfânta Parascheva

Se spune că vremea poate fi prezisă în funcție de această zi. Dacă va fi o zi ploioasă, atunci iarna va veni mai repede anul acesta. Dacă e o zi frumoasă, atunci la fel vor fi și restul sărbătorilor din an. În schimb, dacă vremea e mohorâtă, așa va fi și la restul sărbătorilor.

Ciobanii pot prezice vremea și în funcție de cum dorm oile. Dacă acestea sunt îngrămădite, atunci iarna va fi lungă și geroasă. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi mai blândă.

În unele zone, mai ales la țară, țăranii nu făceau focul în sobă de Sfânta Parascheva pentru a nu atrage nenorociri asupra casei lor. În plus, se spune că adevărata credință era cea care aducea căldura în sufletele oamenilor.

Rugăciunea care se rostește pe 14 octombrie

Credincioșii trebuie să rostească această rugăciune pentru a se feri de boli și necazuri, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva îi va proteja.

“Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!”

ADVERTISEMENT