Life

Calendar Ortodox 24 iunie 2023. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 24 iunie 2024, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători trecute în Calendarul Ortodox.
23.06.2023 | 14:43
Calendar Ortodox 24 iunie 2023 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Pe 24 iunie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 24 iunie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc, conform calendarului, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul: sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Anual, pe data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor drept Sânzienele sau Drăgaica. Acesta s-a născut la Orini, în familia preotului Zaharia, iar venirea sa pe lume a avut loc cu 6 luni înainte de cea a lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Vestea nașterii sale a fost adusă de îngerul Gavril lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu și pentru că nu a crezut cele auzite, acesta a rămas mut până la botezului fiului său- despre viața căruia nu se știu multe lucruri.

Este cunoscut faptul că s-a retras departe de lume, pentru a trăi o viață în pustietate, și a îndurat numeroase lipsuri până când i-a fost poruncit să predice. El nu doar că a pregătit poporul pentru venirea lui Hristos, dar l-a și prezentat ca pe fiul lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis de Ioan Botezătorul era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Iar aceia care renunțau la păcate erau botezați în Iordan. De fiecare dată, însă, le amintea că el folosește apa, în timp ce Mesia va avea Duh Sfânt.

Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea, pe 23 septembrie, nașterea, pe 24 iunie, soborul lui, pe 7 ianuarie, tăierea capului, pe 29 august, prima și a doua aflare a capului său, pe 24 februarie și 25 mai.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci de această sărbătoare

În cultura românească există mai multe tradiții și obiceiuri legate de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel că, pe 24 iunie 2023, nu se spală, nu se calcă, nu se merge la câmp și nu se fac treburi casnice.

Se spune că cei care nu țin cont de sărbătoare și muncesc în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi călcat în picioare de acestea. Totodată, cine se spală pe cap, riscă să încărunțească înainte de vreme.

ADVERTISEMENT

În ziua în care se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul nu se dă nimic cu împrumut, ca farmecele să nu se lege de acele obiecte. Iar certurile sunt strict interzise, chiar și pentru cei care consideră că au dreptate.

ADVERTISEMENT