Anual, pe 25 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Buna Vestire sau, așa cum este cunoscută în popor, Blagoveștenia. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire nu s-a sărbătorit întotdeauna pe 25 martie. Datorită faptului că este prima dintre sărbătorile Maicii Domnului care a fost trecută în calendar, data acesteia a variat de-a lungul timpului.
Prin urmare, în anumite locuri, Buna Vestire se prăznuia pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei. De asemenea, în unele Biserici, precum cele din Spania, Galia și Milano, Blagoveștenia se sărbătorea pe 18 decembrie.
Data de 25 martie s-a generalizat abia după ce Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită pretutindeni pe 25 decembrie, în prima jumătate a secolul al V-lea.
Totodată, tradițional, Buna Vestire mai este cunoscută și drept Ziua Cucului. Se presupune că pe 25 martie această pasăre cântă pentru prima dată în an și, astfel, prevestește venirea primăverii.
Una din vechile tradiții populare spune că pe 25 martie trebuie să numeri de câte ori îți cântă cucul numele, astfel încât să știi câți mai ai de trăit.
Creștinii ortodocși țin cont de superstiția conform căreia, în ziua sărbătorii trecută cu cruce roșie în calendar, trebuie să pună pâine și sare pe pragul casei, pentru a hrăni îngerii.
Pe lângă tradiții și superstiții, credincioșii trebuie să rostească rugăciunea de Buna Vestire, închinată Maicii Domnului, conform Credința.net.
„In numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino si Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toata întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare miluiește-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, miluiește-ne pe noi! Slava Tatălui si Fiului și Sfântului Duh si acum si pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează neputințele noastre, pentru Numele Tău.
Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slava Tatălui si Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”