Life

Calendar ortodox 6 august 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Schimbarea la Faţă a Domnului. Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești azi

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, 6 august 2023. Schimbarea la Față a Domnului. Rugăciunea pe care o poți rosti.
06.08.2023 | 09:51
Calendar ortodox 6 august 2023 Sarbatoare cu cruce rosie de Schimbarea la Fata a Domnului Cea mai puternica rugaciune pe care trebuie sa o rostesti azi
Ce semnifică ”Schimbarea la fata a Domnului”. Sursa foto: Creștin Ortodox
ADVERTISEMENT

În calendarul creștin ortodox este marcată în ziua de 6 august 2023, cu cruce roșie, sărbătoarea ”Schimbării la Față a Domnului”. Este una dintre cele importante dintr-un an și are loc în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului. Ce rugăciune se poate rosti astăzi?

Schimbarea la Față a Domnului. Ce semnifică

Schimbarea la Față a Domnului mai este cunoscută în popor și ca Probojenia. Notarea ei cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox simbolizează faptul că este o sărbătoare extrem de importantă și că trebuie să ne abținem de la sarcinile dificile, precum munca agricolă, spălatul hainelor, curățenie generală în casă sau frământatul pâinii. Se consideră strict o zi de odihnă, având în vedere că a picat și duminica.

ADVERTISEMENT

În Sfânta Scriptură, Schimbarea la Față a Domnului ne este descrisă ca fiind momentul când Iisus Hristos s-a apropiat de Sfinții Petru, Iacov și Ioan, pe muntele Taborulu și ”S-a schimbat la faţă înaintea lor şi a străluit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

Minunea s-ar fi produs chiar cu câteva înainte patimile Mântuitorului, scopul fiind acela de a întări credința apostolilor săi și de a nu intra într-o stare de tulburare atunci când El urma să fie omorât prin răstignire și apoi să fie învie.

ADVERTISEMENT

Schimbarea la Față a Domnului semnifică și faptul că Fiul lui Dumnezeu a vrut să le arate ucenicilor că El este, într-adevăr, plin de har, Fiul lui Dumnezeu. Nu ca o formă de a-și demonstra puterea, ci pentru a le spori credința și să o ducă mai departe.

Ce este bine și ce nu să faci de Schimbarea la Față a Domnului

De ”Probojenie”, mulți creștini merg la slujbe, la biserică, și dau de pomană în memoria celor care au plecat din această lume. Prin acest obicei, se spune că li se iartă din păcate și sufletul le este mai liniștit, iar locul de veci mai încărcat de lumină.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei vorbe din bătrâni, Probojenia marchează și începutul de toamnă. În acest anotimp, creștinii încep să culeagă roadele muncii lor din timpul verii. Însă, persoanele care vor lucra și în această sărbătoare sfântă  riscă să piardă tot.

De asemenea, nu este bine să te cerți cu cei dragi astăzi sau oricare alt om. Va fi considerat păcat și necazuri se pot asupri în viața ta. Nu este indicat nici să dușmănești, să blestemi sau să iei în râs pe cineva, fiindcă roata ți se va întoarce mai dur.

ADVERTISEMENT

Ce rugăciune poți rosti în această sărbătoare cu cruce roșie. Se vor îndeplini multe dorințe

De Schimbarea la Față a Domnului putem rosti o rugăciune care ne va liniști și ne va aduce fericirea. Prin ea vom scăpa și de problemele cele mai dificile și vom crea o legătură mai profundă cu Dumnezeu. Totodată, vom păziți de orice rău:

”Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai  arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas  de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău,  trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”, este rugaciunea care se poate rosti.

ADVERTISEMENT
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu...
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu soldaţi ruşi, făcute una cu pământul dintr-un singur foc
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o...
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o vacanţă de lux. Diferenţă de vârstă de 25 de ani
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A MOBILIZAT ARMATA chiar acum! Un nou război este pe cale să înceapă
S-A MOBILIZAT ARMATA chiar acum! Un nou război este pe cale să înceapă
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!