Life

Calendar ortodox 6 ianuarie 2022: Sărbătoare cu cruce roșie. Ce se mănâncă în ziua de Bobotează

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători creștine. Este ziua care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă dedicate Nașterii lui Iisus Hristos.
05.01.2022 | 19:25
Calendar ortodox 6 ianuarie 2022 Sarbatoare cu cruce rosie Ce se mananca in ziua de Boboteaza
Calendar ortodox 6 ianuarie 2022. Ce se mănâncă în ziua de Bobotează
ADVERTISEMENT

Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Marchează încheierea sărbătorilor de iarnă și este momentul nașterii spirituale a lui Iisus Hristos.

Pe această dată, Mântuitorul a fost botezat de către Ioan Botezătorul.

Există o serie de tradiții și obiceiuri care se păstrează cu sfințenie.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2022: Sărbătoare cu cruce roșie. Ce se mănâncă în ziua de Bobotează

Ziua de 6 ianuarie este extrem de importantă pentru creștinii ortodocși cât și pentru cei catolici. În această zi se sărbătorește Botezul Domnului, cunoscut și sub numele de Arătarea Domnului sau Epifania.

ADVERTISEMENT

Boboteaza marchează finalul perioadei de 12 zile de sărbătoare de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. În această zi, Hristos s-a făcut cunoscut prin Botezul său în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Acest moment extrem de important a fost consemnat în toate cele patru evanghelii.

Pe lângă sfințirea apei, mai există o serie de tradiții și obiceiuri respectate de creștini.

Pe 6 ianuarie, credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită. Sunt interzise certurile între membrii familiei și nimeni nu trebuie să dea nimic din casă. Există în tradiția populară și o serie de alimente ce trebuie consumate în această zi.

ADVERTISEMENT

De pe masă nu trebuie să lipsească piftia. Preparatul tradițional care se prepară din picioare de porc, gușă, urechi și mușchi. Acest fel de mâncare trebuie pus la foc în ziua în care intră în casă preotul cu Botezul.

Nici sarmalele, carnea friptă și cârnații nu trebuie uitate. De asemenea, pentru 6 ianuarie, gospodinele pregătesc și lipii speciale din aluat de cozonac.

ADVERTISEMENT

Acestea amintesc de turtele făcute de Fecioara Maria pentru Iisus Hristos în timpul Fugii în Egipt.

Cea mai puternică rugăciune pentru Bobotează

Există o rugăciune extrem de puternică pentru ziua de Bobotează.

“În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şș lumea ai luminat, Slavă Ție. Arătatu-Te-ai în lume, Cel Ce ai făcut lumea, ca să luminezi pe cei ce ședeau întru întuneric, Iubitorule de oameni, Slavă Ție.

ADVERTISEMENT

Păcătoșilor și vameșilor, pentru mulțimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lu­mina Ta, dacă nu celor ce ședeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă Ție. Fundul adâncului l-a descoperit și pe uscat pe ai Săi i-a trecut, întru același acoperind pe potrivnici, Domnul, Cel Tare întru războaie, că S-a preaslăvit.

Pe Adam, cel stricat, iarăși îl zidește în apele Iordanului și capetele diavolilor, celor ascunși, le sfărâmă Împăratul veacurilor, Domnul, că S-a preaslăvit. Cu Focul Cel fără de materie al Dumnezeirii, în Trup materialnic îmbrăcându-Se, cu apa Iordanului Se acoperă Cel Ce S-a Întrupat din Fecioară, Domnul, că S-a preaslăvit.

Cel Ce spală păcatele oamenilor, împreună cu aceștia S-a curățit în Iordan, cu care voind S-a asemănat, rămânând Ceea Ce era și pe cei din întuneric îi luminează Domnul, că S-a preaslăvit.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”

ADVERTISEMENT