Life

Calendar ortodox 7 octombrie. Este sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 7 octombrie 2021. Este o sărbătoare importantă pentru creștini, marcată cu cruce neagră. Ce sfinți sunt pomeniți în această zi.
06.10.2021 | 16:00
Calendar ortodox 7 octombrie Este sarbatoare cu cruce neagra
Calendar ortodox 7 octombrie. Este sărbătoare cu cruce neagră Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 7 octombrie. În această zi este o sărbătoare mare pentru credincioși, marcată cu cruce neagră în calendar.

Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah. În același timp, este pomenit și Sfântul Mucenic Iulian Preotul, al cărui nume este purtat de mulți români.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox 7 octombrie. Ce sfinți sunt pomeniți. E sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 7 octombrie. Joi este o mare sărbătoare pentru creștini, marcată cu cruce neagră. Este vorba despre pomenirea Sfinților Mucenici Serghie și Vah, care au trăit în timpul domniei împăratului Maximian (286-305).

Serghie și Vah erau romani de neam și dregători de frunte în armata împărăției. Împăratul îi aprecia pentru curajul și devotamentul de care dădeau dovadă. În secret, aceștia erau creștini, așa că împăratul le-a cerut să aducă jertfă în templul lui Zeus.

ADVERTISEMENT

Când a intrat împăratul, Serghie și Vah au rămas afară. Văzând acest lucru, împăratul s-a înfuriat și le-a cerut slujitorilor să-i aducă în templu silit. Împăratul Maximian le-a cerut să se închine idolilor, dar aceștia au refuzat.

Împăratul a cerut ca lui Serghie și Vah să li se ia însemnele militare și să fie dezbrăcați, îmbrăcați apoi în haine femeiești. Au fost purtați apoi în lanțuri, pe ulițele cetății, în semn de batjocură.

ADVERTISEMENT

Au fost trimiși la dregătorul Antioh, în cetatea Varvalisos din Siria. Acolo, cei doi au fost bătuți crunt, iar Sfântul Vah şi-a dat sufletul său Domnului.

Sfântului Serghie i s-a pus încălțăminte și cuie în tălpi. A fost purtat până la cetatea Resafa, unde a fost decapitat, însă nu a renunțat la credința în Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Sfinţii Mucenici Serghie şi Vah au fost ocrotitori ai armatei bizantine alături de Sfinţii Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dimitrie, Gheorghe şi Procopie.

Rugăciunea Sfinților Mucenici Serghie și Vah

„Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi cre­dincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.”

Ce sfinți mai sunt pomeniți pe 7 octombrie

Joi, 7 octombrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Iulian Preotul și Chesarie Diaconul, conform calendarului ortodox. Aceștia au murit ca martiri în timpul împăratului Dioclețian după ce au refuzat să-i jertfească pe zei.

Diaconul Chesarie a refuzat să aducă jertfă zeului Apollo.Templul zeului s-a dărâmat prin rugăciunile sale. Consulul Leontie a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, preotul Iulian fiind cel care l-a împărtășit.

Conducătorul Luxorie a aruncat în mare trupul preotului Iulian, dar și pe cel al Diaconului Chesarie, trecând astfel la Dumnezeu.

Tot pe 7 octombrie mai sunt pomeniți Sfinţii Mucenici Eusebiu, preotul, şi Felix, Sfântul Mucenic Polihronie și 99 de cuvioşi părinţi care s-au nevoit în Insula Creta.

ADVERTISEMENT