Life

Calendar ortodox noiembrie 2022. În ce zi a săptămânii pică Sfântul Andrei. Alte două sărbători cu cruce roşie

Calendar ortodox noiembrie 2022. Sfantul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an, în luna noiembrie, alături de alți doi sfinți extrem de cunoscuți.
21.10.2022 | 12:29
Calendar ortodox noiembrie 2022 In ce zi a saptamanii pica Sfantul Andrei Alte doua sarbatori cu cruce rosie
Sfântul Andrei este sărbătorit anual, la data de 30 noiembrie. Sursă foto: calendarortodox.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate situată în nordul Țării Sfinte. El era fratele lui Simon Petru, iar cei doi provin dintr-o familie de pescari.

Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Andrei

Anual, Sfântul Andrei este sărbătorit la data de 30 noiembrie. În acest an, ziua Sfântului Andrei pică într-o zi de miercuri. Tot în luna noiembrie mai sunt sărbătoriți și alți doi sfinți importanți, dar și o mare sărbătoare.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Sfinții Mihail și Gavril, sărbătoriți la data de 8 noiembrie, într-o zi de marți, dar și Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, care marchează ziua de luni, 21 noiembrie.

Spre deosebire de alte mari sărbători din Calendarul Ortodox, ziua în care se sărbătorește Sfântul Andrei este una plină de tradiții, de obiceiuri, dar și de superstiții.

ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri se spune că în data de 30 noiembrie, lupii au voce de om, iar fetele au șansa să își viseze alesul. De asemenea, se mai spune și că în noaptea de Sfântul Andrei spiritele rele circulă pe pământ.

O altă tradiție mai arată că în ajunul Sfântului Andrei strigoii își fac apariția. Pentru că au dus o existență nepotrivită, sau pentru că viața lor a luat sfârșit într-un mod brusc, aceste suflete ajung să fie pedepsite.

ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Pentru a alunga spiritele rele, din bătrâni, au luat naștere mai multe metode de protecție. Una dintre cele mai cunoscute și care este des utilizată în noaptea de Sfântul Andrei este ungerea pragului casei, a geamurilor și a ușilor cu usturoi

Același lucru se face și în alte locuri prin care spiritele rele ar putea să pătrundă în locuință. De asemenea, tradiția spune că de Sfântul Andrei, toți copiii trebuie să poarte cruciulițe cu usturoi la mână pentru a fi protejați, iar femeile trebuie să gătească mâncare care să conțină usturoi.

ADVERTISEMENT

O altă metodă care ne poate proteja de spiritele rele în noaptea de Sfântul Andrei este să întoarcem cănile sau vasele din casă cu gura în jos. Se spune că doar așa, spiritele vor putea fi oprite.

Pentru cei care vor să afle cum va fi iarna următoare, tradiția spune că în funcție de cum va fi vremea de Sfântul Andrei, așa vor fi și următoarele trei luni. Un cer senin înseamnă o iarnă mai blândă.

ADVERTISEMENT