Life

Ce e bine să faci în grădină la începutul lunii martie pentru a avea o recoltă spectaculoasă. Secretul unui grădinar cu experiență

Ce trebuie să faci în grădină, la început de martie, pentru a avea o recoltă bogată. Care este secretul grădinarilor cu experiență?
16.02.2024 | 09:56
Ce e bine sa faci in gradina la inceputul lunii martie pentru a avea o recolta spectaculoasa Secretul unui gradinar cu experienta
Cum îngrijești grădina în martie. Sursa foto: Radio Antena Satelor, City Gardenm colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai este foarte puțin timp și vom intra în cea de-a doua lună a anotimpului de primăvară. Martie, cunoscut și ca ”Mărțișor”, după denumirea din calendarul bisericesc, aduce cu sine reale provocări, mai ales pentru românii care stau la curte și se îngrijesc de grădina lor.

Trucuri pentru o recoltă bogată în acest an. Cum să-ți îngrijești corect grădina la început de martie

Agricultorii iubesc să aibă grijă de grădina și recoltele lor. Aceștia au descoperit de-a lungul timpului o serie de trucuri prin care să își dezvolte cât mai mult producția. Unul dintre ele constă în a avea un sol cât mai curat, proaspăt.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie, dacă vrei să te bucuri la toamnă de fructe și legume 100% sănătoase, este bine să cureți grădina de toate reziduurile. Cu o greblă și niște mănuși în mâini, vei crea un sol fertil.

De asemenea, este indicat și săpatul. Este o practică ideală, de altfel, și pentru cei care vor să piardă din greutatea coporală. Prin săpat, solul se reîmprospătează, respiră și se regenerează în totalitate pentru plantarea legumelor sau a pomilor fructiferi.

ADVERTISEMENT

Nu uitați să pregătiți solul și cu îngrășământ. Se recomandă evitarea produselor cu acest tip de utilizare, din comerț. Motivul este că acestea pot conține tot felul de substanțe nocive, nicidecum nutritive.

Un îngrășământ natural pentru sol este cenușa. Dacă ați făcut un foc de tabără, de exemplu, puteți lua din cenușă  și apoi să o împrăștiați peste tot, prin grădină. De asemenea, mai puteți apela și la cojile de nucă sau la cojile de ouă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cenușă, coji de nucă și coji de ouă, se mai poate utiliza și zeamă din urzici. Acestea se fierb timp de 15 minute, după care, întreaga compoziție lichidă se va păstra, timp de o săptămână, într-un recipient acoperit cu capac și păstrat la loc răcoros.

La început de martie se pot planta bulbii florilor din grădină

Începutul lunii martie necesită, așadar, și începutul unei munci fizice mai asidue. De altfel, dacă iubiți florile, cumpărați-vă bulbii lor cât mai rapid și puneți-le apoi în pământ. În luna mai se vor vedea și rezultatele finale.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate aceste, acordați o atenție mai accentuată și pomilor fructiferi. Tăiați-le crengile, ca o formă de curățare, după care îi puteți stropi cu o soluție sulfo-calcică. Aceasta îi va ajuta să se regenereze complet, la fel și o soluție pe bază de cupru.

ADVERTISEMENT
Tags: