Life

Cum și când trebuie să văruiești pomii pentru a-i menține sănătoși și roditori. Doar grădinarii pricepuți știu asta

Când și cum trebuie să dai corect cu var pomii din grădină, încât să fie sănătoși și să facă roade. Sfaturile grădinarilor pricepuți.
23.02.2024 | 09:36
Cum si cand trebuie sa varuiesti pomii pentru ai mentine sanatosi si roditori Doar gradinarii priceputi stiu asta
Cum se dau corect pomii cu var. Sursa foto: Agrointeligența
ADVERTISEMENT

Mai este foarte puțin timp până când primăvara își intră în drepturi, iar odată cu sosirea ei, în luna martie, cresc și reponsabilitățile celor care stau la curte sau care sunt proprietari de pământuri cu pomi fructiferi. Una dintre sarcini prevede văruitul copacilor,

Cum se văruiesc pomii pentru a-i menține sănătoși

Fără pomi, natura nu ar mai fi la fel de frumoasă, dar, foarte important, noi nu am putea respira. Aceștia absorb tot dioxidul de carbon din aer, pentru ca noi să inspirăm oxigen. Așadar, trebui să-i îngrijim ca la carte.

ADVERTISEMENT

Primăvară, de exemplu, putem ajuta pomii să se dezvolte prin a-i curăța și prin a le da cu var. Grădinarii iscusiți și agricultorii cunosc cel mai bine această practică. Pare foarte simplă și rapidă, dar aflați că trebuie să țineți cont de anumite aspecte.

Primul pas este să tăiați crengile uscate ale pomilor. Ulterior, frecați cu o perie zonele, în special trunchiul, unde s-au format coji uscate. Abia după acești pași puteți trece la dat cu var, dar este nevoie să așteptați o zi.

ADVERTISEMENT

Copacii văruiți sunt protejați de insecte

În luna martie, pomii fructiferi intră într-un nou ciclu de dezvoltare și cum toate insectele revin la viață, după hibernare, pot fi ușor invadați de ele și mâncați. Mai mult decât atât, pot dezvolta boli fungice.

Văruitul este o metodă de protecție de insectele nocive și contra formării lichenilor. Atenție, varul se aplică în două straturi, pentru a ne asigura că a fost bine absorbit și că este destul de gros încât să protejeze pomul.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară varul pentru pomi

Varul care se aplică pe pomi se prepară după o anumită rețetă. Ai nevoie de 50 de grame de aracet,  2 sau 3 kilograme de var stins, 250 de grame de sulfat de cupru, 10 kilograme de apă și, evident, de un recipient foarte încăpător.

Mai departe, se amestecă cele 50 de grame de aracet cu kilogramele de var stins și cu cele 250 de grame de sulfat de cupru. Apoi se adaugă și cele 10 kilograme de apă, iar dacă nu dispuneți de sulfat de cupru, puteți folosi sare de mare.

ADVERTISEMENT

Tot în luna martie este ideal să plantați puieți, care se vor transforma în timp în pomi fructiferi roditori. Înainte de a fi întroduși în pământ, asigurați-vă că rădăcile le-au fost curățate și ținute într-un vas cu apă pe parcursul 24 sau 42 de ore.

ADVERTISEMENT
Tags: