News

Călin Popescu-Tăriceanu și Vasile Blaga își recuperează pensiile speciale. Decizia CCR, publicată în Monitorul Oficial

Călin Popescu-Tăriceanu, Vasile Blaga, Ilie Sârbu și zeci de foști parlamentari își recuperează pensiile speciale. Decizia CCR din mai a fost publicată recent în Monitorul Oficial.
06.07.2022 | 09:26
Calin PopescuTariceanu si Vasile Blaga isi recupereaza pensiile speciale Decizia CCR publicata in Monitorul Oficial
Călin Popescu-Tăriceanu și Vasile Blaga își recuperează pensiile speciale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În debutul lunii mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că este neconstituțională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Zeci de foști parlamentari își recuperează pensiile speciale după decizia CCR

Peste 70 de foști parlamentari, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Mădălin Voicu, Adrian Severin, Ilie Sîrbu sau Irina Loghin au acționat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

Pe 5 mai, judecătorii CCR au decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Astfel, senatorii și deputații din fostele legislaturi își vor recupera toți banii pierduți.

Efectele hotărârii CCR se aplică cu efect imediat de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaților. S-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat.

Printre foștii și actualii demnitari care își recuperează pensiile speciale se numără Călin Popescu-Tăriceanu și Vasile Blaga

Fără îndoială, cel mai important nume din politică aflat în ipostaza de a-și recupera banii din pensia specială este fostul premier și lider PNL, Călin Popescu-Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Pe lângă funcțiile amintite mai sus, acesta are cinci mandate de deputat şi două de senator. Conform ultimei declaraţii de avere, din 2021, acesta deţine cinci apartamente şi o casă de vacanţă, două terenuri, cinci maşini şi o motocicletă, acţiuni la mai multe firme, bijuterii şi ceasuri de 60.000 de euro, dar şi peste 300.000 euro în conturi, notează Știripesurse.

Pe această listă lungă a foștilor parlamentari pentru care reintră în plată pensiile speciale se află şi angajaţi în diverse funcţii şi demnităţi la stat.

ADVERTISEMENT

Vasile Blaga, fost lider PDL, ministru și senator, încasează, pe lângă pensia specială, și un salariu lunar de peste 7.000 de euro de la Parlamentul European.

Alți foști parlamentari cunoscuți cu pensii speciale câştigate în instanţă sunt: Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Adrian Severin, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu sau Şerban Mihăilescu.

ADVERTISEMENT
Tags: