News

Calitatea vieţii în România a scăzut de la un an la altul. Ultimul studiu ne plasează în urma Bulgariei şi Ungariei

Calitatea vieții în România a scăzut din nou, de data aceasta țara noastră fiind plasată pe locul 44 în top, după vecinii bulgari sau maghiari.
26.03.2024 | 13:18
Calitatea vietii in Romania a scazut de la un an la altul Ultimul studiu ne plaseaza in urma Bulgariei si Ungariei
Calitatea vieţii în România a scăzut de la un an la altul. Ultimul studiu ne plasează în urma Bulgariei şi Ungariei. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Conform acestui studiu, realizat în fiecare an de organizația nonprofit Social Progress Imperative, asociată Deloitte, România ocupă locul 44 într-un top cu 170 de țări monitorizate. Studiul se numește Indicele de Progres Social și are ca scop să analizeze progresul țărilor în mai multe domenii cheie.

Calitatea vieţii în România a scăzut de la un an la altul

Așadar, conform Agerpres, România ocupă un loc în rândul ”țărilor din a doua categorie”, după Argentina, Barbados sau Bulgaria. În acest studiu există șase categorii de țări, iar România a avansat în a doua categorie începând cu 2022. Acest Indice de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții în funcție de trei elemente cheie.

ADVERTISEMENT

În primul rând sunt analizate și încadrate nevoile de bază ale cetățenilor, cum ar fi hrana, îngrijirea medicală de bază, apa și salubritatea, dreptul la locuință și la siguranță. Al doilea criteriu ține de bunăstare, mai exact la accesul la educație, accesul la informații și comunicații precum și sănătatea, bunăstarea și calitatea mediului.

Al treilea criteriu e reprezentat de oportunități, mai exact de drepturile personale și libertatea personale, dreptul la alegere, incluziunea și accesul la educația avansată. În funcție de punctajul obținut, toate țările din clasament sunt grupate în șase categorii principale, în ordine descrescătoare.

ADVERTISEMENT

“Această ediţie a raportului confirmă, din păcate, predicţiile ediţiei anterioare şi arată că indicele care măsoară progresul social la nivel global nu a mai crescut în 2023, ceea ce reprezintă o premieră de când este efectuată această analiză. În contextul provocărilor generate de instabilitatea economică, de tensiunile geopolitice şi de schimbările climatice, mai mult de trei sferturi din ţările analizate – adică patru din cinci persoane din lume – au stagnat sau chiar au scăzut din punctul de vedere al progresului social, din cauza declinului înregistrat de două dintre dimensiunile analizate la nivel global, şi anume accesul la educaţie avansată şi calitatea mediului înconjurător.

România se află pe locul 44 în lume într-un clasament al bunăstării

Este important să ţinem cont de faptul că această analiză se concentrează pe aspectele non-economice, aşadar, deşi PIB-ul global pe cap de locuitor a crescut, statele lumii încă nu reuşesc să transfere această evoluţie economică în beneficii concrete pentru viaţa de zi cu zi a tuturor cetăţenilor”, a explicat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

ADVERTISEMENT

Interesant, deși experții consideră că țara noastră are una dintre cele mai rapide creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor din UE în ultimul deceniu, există o mare discrepanță între modul în care se dezvoltă orașele și cel în care o fac satele. Deși România ocupă locul 44 în clasamentul general, țara noastră e pe 46 când vine vorba de nevoile de bază, 49 când vine vorba de bunăstare și 46 la categoria oportunități.

Cele mai bune rezultate obținute de România se află la categoriile nutriție și îngrijire medicală (28), locuință (43), siguranță (45) și informații și comunicații (46). Cele mai mici scoruri le-au obținut coordonatele de tipul incluziunea socială (71) și salubritatea (67), cel mai probabil pentru că mulți români încă au latrinele în curte.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, primul loc în top e ocupat de o țară nordică, mai exact Danemarca, urmată de Norvegia și Finlanda. La pol opus se află Ciad, Republica Central Africană și Sudanul de Sud, fără a lua în considerare țările care nici măcar nu au fost incluse în clasament. Alte țări importante precum Germania (10), Canada (15) și Japonia (16) nu au prins primele poziții, în timp ce în Europa de Est cel mai bine se trăiește în Estonia (18), urmată de Cehia (19) și Slovenia (20). România (locul 44), urmează Bulgariei (43) și Ungariei (40).

ADVERTISEMENT
Tags: