Sport

Preţurile din Danemarca îi sperie pe fanii handbalului! Nordicii au şi printre cele mai mari salarii din Europa

'Fanii prezenţi la Campionatul Mondial de handbal trebuie să bage adânc mâna în buzunar în Danemarca. Preţurile sunt mari în comparaţie cu majoritatea ţărilor europene.
10.12.2023 | 10:00
Preturile din Danemarca ii sperie pe fanii handbalului Nordicii au si printre cele mai mari salarii din Europa
Preţurile din Danemarca îi sperie pe fanii handbalului! Nordicii au şi printre cele mai mari salarii din Europa. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial de handbal feminin a atras în Danemarca mii de fani din străinătate. Au venit şi câteva sute de români care încurajează naţionala noastră în sala din Herning.

Preţurile din Danemarca îi sperie pe fanii handbalului! O masă pentru două persoane la restaurant costă 460 de lei

Danemarca este pe locul doi în topul ţărilor cu cel mai înalt nivel de trai şi bunăstare, conform World Happiness Report. Iar turiştii veniţi la Campionatul Mondial de handbal simt pe propria costul ridicat al vieţii în ţara nordică.

ADVERTISEMENT

Moneda oficială în Danemarca este coroana daneză, iar 1 coroană daneză înseamnă 0,67 RON. Astfel, o masă la restaurant pentru două persoane costă aproximativ 460 de lei.

Un meniu fast food, dublu faţă de cât costă în România!

Chiar şi mâncarea fast food are un preţ destul de piperat. Un meniu la McDonalds costă aproximativ 60 de lei, dublu faţă de preţurile de la McDonalds în România.

ADVERTISEMENT

Turiştii care vor să servească o bere la restaurant sau în arena din Herning trebuie să scoată din buzunar 35 de lei pentru un pahar de 0,5 litri.

Preţuri la restaurantele din Danemarca:

  • masă pentru două persoane: 460 de lei
  • fast food – 60 de lei / meniu
  • pizza – 26 de lei/felie sau 75 de lei/întreg
  • bere – 35 lei/0,5 litri
  • capuccino – 30 de lei
  • suc – 18 lei
  • apă – 14 lei
ADVERTISEMENT

Şi la supermarket preţurile sunt mai ridicate ca în alte ţări. O bere daneză costă aproximativ 9 lei, un kilogram de banane este 14 lei, un kilogram de brânză ajunge la 60 de lei, iar o pâine este 14 lei.

Taxiul, exorbitant! O cursă de 7 kilometri costă 150 de lei

Pentru transport, un bilet de autobuz cu o valabilitate de 1 oră şi 30 de minute costă 16 lei, în timp ce un abonament lunar este 360 de lei. Pentru taxiuri, preţurile sunt şi mai ridicate.

ADVERTISEMENT

În Danemarca, serviciile de ridesharing precum Uber nu sunt disponibile. Iar taxiurile locale au tarife mari. Preţul unei călătorii pe o distanţă de 7 kilometri ajunge la 150 de lei.

În schimb, la preţurile de carburant este cea mai mică diferenţă. Dacă în ţară preţul pentru un litru de motorină costă 7 lei, în Danemarca este de 9 lei.

Salarii pe măsură pentru localnici! Peste 3000 de euro este salariul mediu

Şi în fan zone-ul din Herning, preţurile sunt destul de mari. Pentru un tricou al naţionalei daneze, preţul este de 400 de lei, iar pentru o minge de handbal, preţurile variază între 260 şi 300 de lei.

Preţurile de la un fast food din fan zone.
Preţurile de la un fast food din fan zone.

Pentru danezi, aceste preţuri nu sunt neapărat ridicate pentru că şi salariile sunt la fel. Salariul mediu net în Danemarca depăşeşte 16.000 de lei, adică peste 3000 de euro.

FANATIK este la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca. Zilnic, pe site-ul nostru puteţi citi cele mai noi ştiri, reportaje şi interviuri de la Herning.

  • 16.000 de lei este salariul mediu net din Danemarca
  • 35 de lei costă o bere la 0,5 litri în sala din Herning
ADVERTISEMENT