News

Călugării de la Frăsinei, obligaţi să-şi ia licenţa în Teologie. Mitropolia Olteniei anunţă şi sancţiuni: “Au generat sminteli în rândul credincioşilor”

Primele măsuri după scandalul de la Frăsinei. Unii călugări vor fi îndepărtaţi de la mănăstire, alţii vor fi obligaţi să se şcolească
30.01.2023 | 18:35
Calugarii de la Frasinei obligati sasi ia licenta in Teologie Mitropolia Olteniei anunta si sanctiuni Au generat sminteli in randul credinciosilor
Mitropolia Olteniei a luat măsuri după scandalul de la Mănăstirea Frăsinei
ADVERTISEMENT

Sinodul Mitropoliei Olteniei a luat mai multe hotărâri cu privire la organizarea optimă a vieţii bisericeşti din mănăstirile din Oltenia, cu privire specială asupra situaţiei de la Mănăstirea Frăsinei, unde se consideră că unii monahi au încălcat rânduiala călugărească.

Călugării neascultători de la Frăsinei vor fi trimişi la alte mănăstiri

Sinodul a propus ca monahii de la Frăsinei care au încălcat rânduiala să fie excluşi din obştea acestei mănăstiri şi canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului.

ADVERTISEMENT

“În contextul situaţiei tensionate de la Mănăstirea Frăsinei, generate în special de atitudinea morală neconformă şi de comportamentul necanonic al unor vieţuitori din obşte, care au adus grave prejudicii de imagine Bisericii şi au generat sminteli şi tulburare în rândul credincioşilor, Sinodul Mitropolitan a hotărât ca monahii şi ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească şi au produs sminteală prin neascultare şi sperjur, să fie excluşi din obştea Sfintei Mănăstiri Frăsinei şi canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului.

De asemenea, toţi monahii din Mitropolia Olteniei (hirotoniţi sau simpli vieţuitori în obşte) care vor încălca de acum înainte rânduiala canonica, jurămintele şi voturile călugăreşti, vor fi sancţionaţi conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericeşti şi Regulamentului vieţii monahale”, se precizează într-un comunicat al Mitropoliei Olteniei.

ADVERTISEMENT

Sinodul Mitropolitan a mai hotărât ca toţi monahii hirotoniţi ai Mănăstirii Frăsinei să îşi completeze studiile cu Licenţă în Teologie. De asemenea, membrii Sinodului au subliniat obligaţia clericilor de a păstra neutralitatea politică şi au solicitat oamenilor politici să nu se folosească în scopuri partinice sau personale de slujitorii bisericeşti, de spaţiile bisericeşti, de slujbe şi de însemnele religioase.

Mitropolia Olteniei anunţat, în urmă cu două săptămâni, că va realiza o lucrare monumentală pe care o va aşeza pe locul în care Sfântul Calinic a oprit urcarea femeilor la Mănăstirea Frăsinei, considerată Athosul românesc. Monumentul va fi amplasat lângă altarul bisericii de jos construită, potrivit Mitropoliei Olteniei, în perioada comunistă, “din neascultare şi încălcarea blestemului Sfântului Calinic”.

ADVERTISEMENT

Mitropolitul Irineu al Olteniei, arhiepiscop al Craiovei, a fost prezent, în urmă cu o săptămână, în mijlocul obştii Sfintei Mănăstiri Frăsinei pentru a stabili, împreună cu membrii Consiliului Duhovnicesc, mai multe aspecte importante legate de reafirmarea vechilor rânduieli de vieţuire călugărească, alese şi fixate de Sfântul Ierarh Calinic.

“Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât ‘piatra de legământ cu blestem’ a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată ‘în condiţii de constrângere comunist-atee’, ‘ blestemul’ (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinţii şi fraţii din mănăstire să nu coboare şi să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme”, anunţat Mitropolia Olteniei, pe 17 ianuarie.

ADVERTISEMENT