News

Camera Deputaților a votat creșterea salariilor primarilor și viceprimarilor. USR va ataca la CCR legea. Update

Marți, Camera Deputaților a votat creșterea salariilor primarilor și viceprimarilor. Au fost 168 de voturi ”pentru”, 79 ”împotrivă” și 4 abțineri.
27.09.2022 | 15:32
Camera Deputatilor a votat cresterea salariilor primarilor si viceprimarilor USR va ataca la CCR legea Update
Vot în Camera Deputaților pe legea privind salariile parlamentarilor şi primarilor. George Simion: ”AUR va vota împotrivă”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-09-2022
12:41

Camera Deputaților a aprobat creșterea salariilor primarilor și viceprimarilor. USR atacă legea la CCR

După scandalul monstru din comisii, majoritatea deputaților a făcut front comun la votul din plen. Camera a adoptat, cu 168 de voturi ”pentru”, 79 ”împotrivă” și 4 abțineri, creșterea salariilor în administrația publică locală.

Vor crește veniturile primarilor, viceprimarilor, președinților şi vicepreședinților de Consilii Judeţene.

USR, prin vocea deputatului Cristian Seidler, a anunțat, în plen, că va ataca la Curtea Constituțională legea votată marți.

Parlamentarul spune că, deşi ordonanţa a fost modificată la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, aceasta este în continuare neconstituțională.

”Discuţia de astăzi din Comisia de muncă a avut loc pentru că USR a atacat la Curtea Constituţională două proiecte de legi ce fuseseră adoptate anterior de coaliţia majoritară şi care, printr-o corectură a unei aşa-zise erori materiale, ar fi crescut salariile tuturor demnitarilor, parlamentari, membri ai Guvernului, aleşi locali.

CCR a dat dreptate USR şi a declarat acele proiecte de legi neconstituţionale. În aceeaşi zi, coaliţia, la Senat, a adoptat un amendament care făcea exact ceea ce CCR declarase ca fiind neconstituţional. Pe fond, e vorba despre creşterea veniturilor pentru aleşi locali, parlamentari, membri ai Guvernului, că de asta nu mai putea ţara.

Acum a avut loc această discuţie pe repede-înainte în Comisia de muncă. Proiectul de lege, chiar şi acum, este la fel de neconstituţional cum era înainte şi USR va ataca la CCR din nou acest proiect de lege”, a spus Seidler, la Palatul Parlamentului.

27-09-2022
11:50

Comisia de Muncă din Camera Deputaților, aviz pozitiv pentru creșterea veniturilor din administrația publică locală

După mai multe ore de dezbateri și scandaluri, comisiile reunite de muncă şi buget finanţe au dat un aviz favorabil pentru a se renunțat la creșterea salariilor demnitarilor.

Deputaţii au votat, cu 25 de voturi “pentru” şi 12 “împotrivă”, ca doar veniturile celor din administraţia publică locală să crească. Vorbim de salariile primarilor, viceprimarilor, președinților şi vicepreședinților de Consilii Judeţene.

Tot marți, raportul trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor – for decizional.

Camera Deputaților votează, marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind creșterea salariilor demnitarilor.

Vot în Camera Deputaților pe legea privind salariile parlamentarilor şi primarilor. George Simion: ”AUR va vota împotrivă”

La mijlocul săptămânii trecute, Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede majorări salariale pentru demnitari de la 1 noiembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Majorările adoptate miercuri, 21 septembrie, au venit după o serie de amendamente depuse de UDMR la proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 115/2022 pentru completarea art. I din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

O altă prevedere pe care tot UDMR a introdus-o și a fost aprobată de senatori vizează o creștere de 25% a salariilor la Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, pe perioada cât aceste instituții au activitate.

ADVERTISEMENT

UDMR s-ar fi răzgândit. Formațiunea din coaliție vrea acum majorări doar pentru aleșii locali

Între timp, se pare că UDMR, partidul aflat în spatele amendamentelor amintite, s-a răzgândit.

Formațiunea din coaliție anunță, într-un comunicat, că susține doar majorarea salariilor pentru administrația publică locală.

”Grupul UDMR din Camera Deputaților a confirmat poziția Uniunii conform căreia recalcularea indemnizațiilor deputaților și senatorilor în funcție de salariul minim nu este o prioritate și, ca atare, parlamentarii UDMR vor susține exclusiv creșterea salariilor angajaților de la nivelul administrației publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaților”, susține UDMR.

ADVERTISEMENT

AUR va vota acum împotriva proiectului

Proiectul acestei legi controversate a fost adoptat cu 91 de voturi “pentru”, 22 “împotrivă” și patru abțineri. ”Pentru” au votat și 12 senatori AUR.

Acum, grupul parlamentar AUR spune că va solicita, în plenul Camerei Deputaţilor, respingerea Ordonanţei de urgenţă prin care se măresc salariile parlamentarilor şi primarilor. Anunțul a fost făcut de preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.

ADVERTISEMENT

”Grupul parlamentar AUR va solicita astăzi respingerea Ordonanţei de urgenţă prin care se măresc salariile parlamentarilor şi primarilor. Este un artificiu ruşinos prin care la Senat, cu 10 minute înainte, s-a introdus un amendament al UDMR-ului. Camera Deputaţilor este cameră decizională şi vom cere azi în plen, şi aşteptăm reacţia celorlalte forţe parlamentare care au spus că nu ar vota şi nu ar susţine aşa ceva, să respingă şi pentru parlamentari, şi pentru primari.

E important ca opinia publică să ştie că acel amendament ruşinos, introdus cu 10 minute înainte de vot de UDMR, nu este în vigoare, e o bătaie de joc. Românii sunt supăraţi, mai ales în actualele restricţii care se impun, care nu mai sunt de circulaţie, dar sunt de natură materială”, a precizat Simion.

ADVERTISEMENT